حال و هوای اقتصاد ایران و جهان در روز نهم مهرماه ۱۳۴۸:

۵۰ سال پیش در چنین روزی

0 ۳۸۸

چهار‌شنبه 09/07/48

 

دکتر اردوبادی: شش برابر صادرات، واردات داریم

 

سقوط 3 درصدی ارزش دلار در بازارهای جهانی و تصمیم دولت آلمان غربی برای عدم دخالت در نرخ‌گذاری مارک، بازار ارز در تهران را دچار تلاطم کرده است به‌طوری که در نهمین روز پاییز و برای سومین روز متوالی، بانک مرکزی از اعلام نرخ رسمی مارک خودداری کرد. یک مقام آگاه در بانک مرکزی به خبرنگاران گفت: «تا تعیین نرخ رسمی مارک از طرف دولت آلمان، از اعلام نرخ مارک خودداری خواهد شد.» به گفته این مقام بانکی، معامله مارک برای مصارف دولتی به صورت محدود انجام می‌پذیرد.

خبرنگار اقتصادی روزنامه اطلاعات در گزارشی از وضع امروز بازار ارز نوشت: «امروز خریداران مارک از بانک ملی ایران و سایر بانک‌های خصوصی دست خالی بازگشتند. قسمت فروش ارز در بانک ملی به علت این‌که نرخ مارک از طرف بانک مرکزی تعیین نشده، از خرید و فروش مارک خودداری می‌کرد و وضع بانک‌های دیگر نیز مشابه بانک ملی بود. بانک‌های خصوصی اعلام کرده‌اند تا قیمت رسمی مارک از طرف بانک مرکزی اعلام نشود، اقدام به خرید یا فروش نخواهند کرد.»

مدیر یک صرافی هم گفت: «تعداد خریداران  مارک ظرف چند روز اخیر زیاد شده ولی فروشنده مارک وجود ندارد و این امر باعث توقف معاملات در بازار آزاد شده است.» او گفته بود صراف‌ها منتظر بالا رفتن قیمت مارک هستند و به همین دلیل از فروش خودداری می‌کنند. بنا بر گزارش‌ها، قیمت مارک از کمتر از 18 ریال به بیش از 20 ریال در روزهای اخیر رسیده است و پیش‌بینی‌ها از افزایش قیمت در روزهای آتی خبر می‌دهند: «در بازار تهران گفته می‌شود که باید قیمت مارک 10درصد افزایش  یابد ولی به علت آن‌که این قیمت فعلا خریدار ندارد، مقدار افزایش قیمت حدود 6 تا 7 درصد بوده است.» از سوی دیگر، اثر تنزل قیمت دلار در بازارهای جهانی، تا چند روز دیگر در بازار تهران منعکس خواهد شد: «در حالی که در جهان ارزش دلار حدود 3 درصد پایین آمده، وضع دلار در بازار آزاد تهران خوب است و هیچ نوع تغییری در آن دیده نمی‌شود. خریداران مارک که موفق یه پیداکردن آن نمی‌شوند، به دلار روی می‌آورند. بازار دلار محکم است و متقاضی فراوان دارد و از 77 ریال به 79 ریال افزایش یافته است. البته این تغییر قبل از تحولات مارک بوده.»

امروز سمینار اکافه (Economic Commission for Asia and Far East) با سخنان هوشنگ انصاری، وزیر اقتصاد در تهران آغاز به‌کار کرد. انصاری گفت: «نیمی از جمعیت جهان در کشورهای عضو اکافه زندگی می‌کنند و از هر سه نفر جمعیت جهان دو نفر در کشورهای در حال رشد زندگی می‌کنند و این امر نشان می‌دهد که توسعه اقتصادی و رفاه کشورهای آسیای برای جهان و جهانیان چقدر واجد اهمیت است.» عباس اردوبادی، رئیس مرکز توسعه صادرات ایران و اونیون، دبیرکل اکافه دیگر سخنرانان مراسم افتتاحیه این سمینار بودند. در همین رابطه، روزنامه اطلاعات بخشی از سخنان روز گذشته دکتر اردوبادی در کلوپ روتاری درباره نمایشگاه آسیایی و وضعیت کالاها و مصنوعات ایرانی را منعکس کرد. او یکی از اهداف نمایشگاه آسیایی را بازاریابی برای صنایع ایران و توسعه تجارت خارجی خوانده و گفته بود: «صاحبان صنایع باید متوجه باشند که مصنوعات ایرانی هنوز به حد کمال نرسیده و حتی قیمت‌های این کالاها نیز چندان مناسب نیست. نباید غافل بود که ما هنوز به حد یک کشور صادرکننده نرسیده‌ایم و وارداتمان به میزان شش برابر و نیم صادراتمان می‌باشد. اگر به قیمت و نحوه و محل خرید مواد اولیه و کالاهای واسطه توجه نکنیم، توازن وارداتی و صادراتی کشور به هم می‌خورد.»

از خبرهای جالب توجه امروز در حوزه صنعت نفت، کاهش وابستگی به کارشناسان خارجی بود که از زبان سخنگوی شرکت ملی نفت انتشار یافت. او گفت: «تا پیش از ملی شدن صنعت نفت، از 70 هزار نفر کارکنان این صنعت، در حدود 6 هزار نفر اتباع خارجی بودند… به تدریج کارکنان ایرانی آموزش‌های لازم را فراگرفته، جانشین کارشناسان خارجی در صنعت نفت شدند. در نتیجه تعداد کارکنان خارجی صنعت نفت به سرعت تقلیل یافت تا جایی که اکنون طبق آخرین آمار در شهریور ماه گذشته، از 42هزار و 451 نفر کارکنان صنعت نفت، فقط 283 نفر خارجی هستند.» سخنگوی شرکت ملی نفت تقلیل کارکنان خارجی را با توجه به گسترش صنعت و ایجاد شرکت‌های فرعی گاز، پتروشیمی، لوله‌سازی و… «یک موفقیت درخشان برای صنعت نفت ایران» قلمداد کرد.

استعفای ناگهانی شهردار تهران از خبرهای حوزه شهری بود که بعدازظهر رسما تایید و در روزنامه‌های عصر تهران منتشر شد. جواد شهرستانی، نخستین شهردار انتخابی انجمن شهر، امروز در ساختمان شهرداری حضور نیافت و مقارن ظهر که جلسه فوق‌العاده انجمن شهر به ریاست حسین فرهودی، برگزار شد، شایعات تایید شد. با این حال از علت استعفای شهرستانی که شهرداری مشهد و عضویت در حزب ایران نوین را در کارنامه دارد، اطلاعاتی منتشر نشد.

از دیگر خبرهای حوزه شهری هم این بود که پس از حدود یک‌ماه، بحث و گمانه‌زنی و گزارش، بالاخره اعلام شد «کار تاکسی‌های تلفنی از شنبه شروع می‌شود.» شرکت تعاونی تاکسی‌رانی در اطلاعیه‌ای، کلیه مشخصات و موارد مربوط به طرز احضار، محل استقرار، نرخ و دیگر مقررات مربوط به این خدمت جدید را اعلام کرد. شماره‌های 7211 و 74211 هم به عنوان تلفن‌های تماس اعلام شد.

امروز همچنین اعلام شد بانک صادرات و واردات آمریکا، اعتباری بالغ بر 8میلیون و 992هزار و 200 دلار برای خرید دو عدد جت  بوئینگ 707 و وسایل و تجهیزات زمینی آن در اختیار هواپیمایی ملی ایران قرار داده است. در جزئیات خبر اعلامی آمده بود یکی از این هواپیماها در دی‌ماه و دیگری در اسفندماه تحویل هما خواهد شد. از این رقم، 899هزار و 720 دلار از سوی کمپانی بوئینگ تامین شده و باقی‌مانده مورد نیاز از رقم کل که 23میلیون و 493هزار دلار است، از سایر منابع تامین اعتبار می‌شود.

دکتر اردوبادی: شش برابر صادرات، واردات داریم
صفحه شانزدهم روزنامه اطلاعات-48/07/09

اما خبر اعطای خطوط اعتباری به شرکت‌های ایرانی، فقط محدود به اگزیم بانک ایالات متحده نبود و همین امرز اعلام شد: «دولت فرانسه تصمیم گرفته است برای اجرای برنامه‌های عمرانی ایران اعتبارات نامحدودی در اختیار دولت ایران قرار دهد و راه را برای توسعه هرچه بیشتر صادرات ایران به فرانسه و کشورهای عضو بازار مشترک هموار سازد.»

این خبر را «رنه لافونتین»، رایزن اقتصادی سفارت فرانسه در تهران، طی یک نشست مطبوعاتی با اصحاب جراید اعلام کرد. به گفته این دیپلمات، فرانسه در طول برنامه چهارم عمرانی، 500 میلیون فرانک در ایران سرمایه‌گذاری خواهد کرد: «دولت فرانسه 50میلیون فرانک برای تامین مخارج تجهیزات برقی سد عظیم رضاشاه کبیر که با هزینه یک‌صد میلیون دلار بر روی رودخانه کارون بسته خواهد شد، پرداخت خواهد کرد.» ایجاد مرکز سانترال-الکتریک مشهد و ایجاد آموزشگاه‌های حرفه‌ای در شهرهای مشهد، اصفهان، شیراز و تبریز از دیگر طرح‌هایی است که رایزن اقتصادی سفارت فرانسه در تهران، خبر از تامین اعتبارشان توسط دولت متبوع خود داد. لافونتین با اعلام این‌که واردات سال گذشته ایران از فرانسه معادل 75 میلون دلار و صادراتش به این کشور 8 میلیون دلار بوده، گفت: «وزارت دارایی فرانسه دستور داده که برای تسهیل صادرات ایران به فرانسه سدهایی که در این راه قرار دارد تا حد امکان برداشته شوند.»

امروز روزنامه اطلاعات در صفحه اجتماعی خود، گزارشی درباره پدیده جدید اقتصاد شهر داشت با نام «معجونی به نام سوپر مارکت در تهران» که دستمایه اصلی‌اش، رسیدن تعداد سوپرمارکت‌های پایتخت به عدد 100 بود. نویسنده، فلسفه تاسیس فروشگاه‌های بزرگ در دنیا را کاستن از مراجعات مردم به مغازه‌های متعدد و کاهش قیمت به دلیل فروش بالا دانسته و بالحنی انتقادی نوشت: «ولی در تهران سوپرمارکت‌ها اکثرا این‌طور نیستند، دایرکنندگان این فروشگاه‌ها یک هدف را دنبال می‌کنند و آن فروش کالا به قیمت گران است… این واقعیت را باید قبول کرد که قیمت‌ها در سوپرمارکت‌های تهران بجای ارزان گران است و در این مراکز با آن‌که جنس خوب تحویل مشتری می‌دهند، قیمت متناسب نیست و به این دلیل است که مردم عادی نتوانسته‌اند در ردیف مشتریان سوپرمارکت‌ها درآیند.» گزارش شروع کوبنده‌ای دارد که نوعی هشدار نسبت به اصالت پدیده سوپرمارکت است: «در تهران هر سال و هر ماه بر تعداد سوپرمارکت‌ها افزوده می‌گردد و عطاری‌ها و بقالی‌های سابق به سرعت با تغییر دکوراسیون داخلی مغازه خود و احیانا با خرید یکی دو دستگاه یخچال و وسایل خنک‌کننده اغذیه، نام سوپرمارکت بر سر در محل کسب و کار خود نصب می‌کنند.» و در نهایت: «در میان سوپرمارکت‌های تهران، به جز تعداد انگشت‌شماری، بقیه فقط اسم سوپرمارکت دارند و در حقیقت همان بقالی‌ها و دکان‌های سابق‌اند.»

چهارشنبه، خبرهای دیگری هم از حوزه اقتصاد منتشر شد و از جمله:

  • افزایش فعالیت‌های انتخاباتی برای انتخاب هیات نمایندگان اتاق صنایع در دوره چهارم
  • آغاز مذاکرات «گاوریلوف» معاون وزارت حمل‌ونقل شوروی و «همایون» مدیرعامل شرکت معاملات خارجی ایران با موضوع تشکیل شرکت مختلط حمل‌ونقل میان دو کشور
  • سفر قریب‌الوقوع «ژان لوک پین» وزیر اقتصاد و صنایع کانادا به ایران
  • انتشار متن اصلاح‌شده آئین‌نامه حق مرغوبیت املاک و اراضی
  • اداره اقتصاد شهری اعلام کرد: صاحبان مشاغل خدمات فنی، آزمایش می‌شوند.
  • مهدی نراقی، رئیس اداره ثبت شرکت‌ها اعلام کرد: یک شرکت آلمانی با سرمایه 128 میلیون مارک در تهران به ثبت رسید. این شرکت ظرف 1 سال آینده، 41 هزار تلفن بر تلفن‌ها موجود در تهران اضافه خواهد کرد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.