استراتژی بقاء

0 ۳۰۳
گفتگو با دکتر احقاقی، مدیرعامل شرکت نویدسهند

شرکت پمپ سازی نوید سهند یکی از شرکتهای گروه پمپیران است. پمپیران بزرگترین و برجسته ترین پمپ ساز ایرانی و شرق خاورمیانه بوده که محصولات خود را تحت لیسانس KSB آلمان عرضه مینماید. نوید سهند، با دارا بودن بیش از 12 سال تجربه در طراحی و تولید انواع پمپ های فرآیندی، سانتریفیوژ و فشارقوی، جزو اولین تولیدکنندگان این نوع پمپها در ایران است. با توجه به حضور شرکت نوید سهند در لیست شرکتهای برتر منطقه آذربایجان و در جایگاه نود و ششم این رتبه بندی، گفتگویی پیرامون مسائل، مشکلات و راه های گسترش این صنعت با مدیرعامل این شرکت دکتر میر بیوک احقاقی داشتیم که مطالعه آن خالی از لطف نخواهد بود. فردی که با مدرک دکترای مکانیک و سی سال سابقه در این صنعت علاوه بر مدیریت نوید سهند ، عضو هیئتمدیره پمپیران نیز است و با عضویت در هیأت علمی دانشگاه و تدریس در دوره های کارشناسی ارشد و دکترا مسئولیت اجتماعی خود را یا همان زکات دانش علمی خود را با انتقال دانش و تجربه به مرحله اجرا گذاشته است. طی شانزده سال تجربه در شرکت نوید سهند این مجموعه توانسته است در حال حاضر نیاز داخلی در حوزه نفت و گاز، آب و فاضلاب، نیروگاه ها، پتروشیمی و آتشنشانی را تأمین کند. سؤالی که اینجا مطرح است این که چرا با چنین توان اجرائی بالا نتوانسته است در صادرات به تنهایی کاری از پیش ببرد و در دوره اقتصادی سختی که بر صنعت گذشت، نقش نوید سهند در ایجاد ثبات در صنعت پمپسازی و همچنین در بین صنایع وابسته چه بوده است؟ با هم به بررسی موضوع با استفاده از تجربیات ارزشمند دکتر میر بیوک احقاقی خواهیم پرداخت.

کارایی : شرکت نوید سهند همیشه در تلاش بوده تا ضمن بومی سازی فناوری های روز دنیا، در جهت عرضه محصول به خارج کشور نیز تلاش کند برای تحقق این هدف چه مسیری طی شده است؟
دکتر احقاقی : همان طور که مستحضرید شرکت نوید سهند از 16 سال قبل فعالیت خود را در زمینه تولید انواع پمپها صنعتی آغاز نموده است . در جهت همسو نمودن و تسریع در دستیابی به اهداف، مجموعههای پمپسازی از قبیل صنایع پمپیران، نوید سهند، نوید موتور، فولاد یدک و شش شرکت دیگر زیر پوشش پمپیران در آمدهاند. نوید سهند در واقع و به نوعی تابع شرکت صنایع پمپیران است. محصولات تولیدی نوید سهند بیشتر به صورت سفارشی تولید میشوند و در این خصوص وابستگی خاصی به مجموعه پمپیران نداریم. مستقل از آنها سفارش مشتریان را که بر اساس نیازشان است طراحی، تولید و عرضه میکنیم.
موفقیتهای زیادی را به کمک مهندسان زحمتکش خود داشتهایم و در ساخت و تولید پمپهای صنعتی که قبلاً از خارج کشور وارد میشدند موفق بوده و هستیم که آخرین مورد آن تولید پمپهای نفتی BB2 است.

کارایی : شما بعد از 14 سال فعالیت از پمپیران جداشده و خود اقدام به ثبت شرکت نوید سهند نمودید ، دلیل علاقه شما به این صنعت و ادامه روند پمپیران چیست؟
دکتر احقاقی : واقعیت امر این است که محصولات و تولیدات پمپیران به صورت سری بوده و تولید محصول خاص در آنجا صورت نمیگرفت . از آنجایی که تولیدات خاص بر اساس سفارش و نیاز صنایع مختلف هدف ما بود و در کنار این موضوع، اهمیت اشتغالزایی ، کارآفرینی ، افزایش محصولات و تولیدات مورد نیاز کشور و جلوگیری از واردات بیرویهای که در این حوزه از خارج کشور وجود داشت ، باعث شد بر اساس توانمندی که وجود داشت چنین اقدامی انجام گیرد . به طور خلاصه هدف ما از ایجاد نوید سهند در سه بخش خلاصه میشود : رفع نیاز داخلی ، اشتغالزایی ، وابسته نبودن به کشورهای دیگر .
واردات با توجه به مسائل سیاسی اخیر همچنان وجود دارد البته در سطح بسیار پایین تر از گذشته . از طرفی کارفرمایان و مدیران صنایع تقریباً به این نتیجه رسیدهاند که اگر با حفظ کیفیت اقدام به تولید محصولات مشابه در داخل کنند هم خود و هم تأمینکننده، منافع تضمینشده و بهتری را خواهند داشت .

کارایی : چرا طرح های توسعه ای مجموعه نوید سهند که میتوانست در امر خودکفایی و اشتغال تأثیرگذار باشد،عملی نشده است چه مشکلاتی مانع این پیشرفتها است ؟
دکتر احقاقی : یکی از تجربیات تلخی که ما در این چند سال داشتیم اقدامی بود که سازمان امور مالیاتی استان انجام داد و هیچگاه پاسخی منطقی برای آن پیدا نکردیم . جریان از این قرار بود که ما هنگام احداث کارخانه نامهای از این سازمان گرفتیم، مبنی بر معافیت مالیاتی هشت ساله در منطقه شهرک صنعتی شهید سلیمی ، که متأسفانه بعدها اعلام شد در این محاسبات اشتباه صورت گرفته و فقط چهار سال معافیت شامل حال شما شده است . همین موضوع باعث شد کل برنامهریزی ما دچار دگرگونی اساسی شود و همیشه از جانب بخش دولتی نگران آینده باشیم ، نگران مصوبات و نامههای رسمی باشیم ! و این امر باعث شده که ما نتوانیم برنامه بلندمدت برای خودمان تعریف کنیم .
دوم اینکه بیمه تأمین اجتماعی چندین بار نوید سهند را جریمه کرده و هر بار که ما میخواهیم بر اساس بخشنامه های تأمین اجتماعی برنامه خود را تغییر دهیم ، بعد از مدتی مجدداً بخشنامه دیگری ابلاغ میکنند . سؤال اینجاست که عدم هماهنگی دفاتر در گذشته را به گردن کارفرما میگذارند و قبول ندارند اینها ناشی از تغییرات مکرر در برنامههای خودشان است و جریمههای عجیبی را بر آن اساس صادر میکنند .
و دسته سوم مشکلات که خارج از حوزه اختیارات ما است ، بانکها میباشند . هیچ کمکی از سوی بانکها به صنایع نشده و نمیشود . فرصتهای زیادی را به دلیل عدم ارائه ضمانتنامه ، نوید سهند از دست داده است . البته منظور از عدم ارائه ضمانتنامه ، مطلق نیست بلکه منظور شرایط بسیار سختی است که برای صدور آنها وجود دارد . برداشت ما همیشه این بوده که به بهانههای مختلف قصد سنگاندازی و مانعتراشی دارند . متأسفانه سیستم فکری بانکها در جهت حمایت از صنعت و تولید نیست .
در حوزه بخش خصوصی مشکلات باز هم بر میگردد به همان بخش دولتی ، چرا که عموماً واحدها و بخشهای خصوصی که ما با آنها قرارداد داریم به نوعی خودشان پیمانکار بخش دولتی هستند و غیرمستقیم به سیستم دولتی متصل هستند . پس مشکلات ما با بخش خصوصی از همان بخش دولتی است که نشأت میگیرد .

کارایی : چه مطالبات و خواسته هایی از دولت و دولتمردان دارید ؟با توجه به مشکلات و مسائلی که مطرح نمودید،از دولت تدبیر و امید چه انتظاری به عنوان اولویت مد نظر دارید؟
دکتر احقاقی : ما به عنوان تولیدکننده و کارآفرین یک انتظار عمده داریم، بهبود فضای کسب وکار. بهبود فضای کسب وکار مسئله ای نیست که یک روزه حل شود، نیازمند رفع مشکلات و اجرای راهکارهای منطقی و قطعی برای موانعی است که در سؤال قبلی در خصوص سازمان امور مالیاتی، بیمه و بانکها بیان شدند. مهار کردن نوسان قیمتها، علی الخصوص ثبات نرخ ارز و به طور کلی حمایت از تولید. این حمایت که بیان میکنیم به هیچوجه خودخواهانه نیست بلکه منافع عام آن شامل کل جامعه خواهد شد، و با ایجاد شغل، همه افراد جامعه فرصت برای کسب درآمد و رسیدن به خواسته های خود را خواهند داشت.

نوید سهند

کارایی : با توجه به اینکه میفرمایید بهبود فضای کسب وکار در کوتاه مدت ممکن نیست، برای تسریع امور چه راهکارهایی میتوان مد نظر قرار گیرد؟
دکتر احقاقی : به نظر من همان طور که در دوره جناب آقای شافعی تجربه کردهایم، حمایت از تولیدات داخلی امری است که قبلاً موفق شده است. یعنی محصولی که در داخل امکان تولید آن وجود دارد و میتوان با حمایت مناسب سطح کیفیت قابل قبولی و رقابتی برای آن ایجاد کرد نیازی به واردات ندارد. از طرف دیگر ایجاد ساز و کاری مناسب در جهت ارائه تسهیلات و دادن فرصت به واحدهای صنعتی تولیدی داخل تا توانمندی خودشان را به اثبات برسانند. خوشبختانه دانش فنی در کل کشور در سطح بالایی قرار دارد ولی تا امروز فرصتی برای اثبات این دانش در عمل نبوده است و انتظار داریم در آیندهای نزدیک این موضوع به یک چهارچوب منطقی و قابل قبولی دست پیدا کند.

کارایی : شرکت نوید سهند در مقابل این مشکلات آسیبپذیر بوده و این آسیبها به طور مثال منجر به تعدیل نیرو شده است. خیلی از واحدها در چنین شرایطی متوقف و تعطیل شدند. اما سوال اینجاست که راهبُرد شما برای حفظ مجموعه چه بوده است؟
دکتر احقاقی : با توجه به بررسی و کارشناسی های انجام شده در هیات مدیره شرکت ما راهبُرد بقاء را انتخاب کردیم، یعنی از بین نرویم. تصمیم گرفته شد که با حاشیه سود بسیار پایین کار را ادامه دهیم و بر همین اساس قیمتها را تغییر نداده و یا افزایش ناچیز بوده است. در سیستم فروش تغییراتی ایجاد کردیم مبنی بر آنکه مانع از عقد قراردادهایی شدیم که ریسک بالایی داشتند. خوشبختانه نوید سهند تا به امروز وارد مرحله بحران نشده است و انتظارات ما هم در جهت جلوگیری از روندی است که اگر ادامه پیدا کند نه فقط نوید سهند بلکه کل چرخه تولید مملکت را وارد بحران اساسی و جدی خواهد کرد.

کارایی : رتبه بندی IMIAZAR100 را چگونه ارزیابی می کنید؟
دکتر احقاقی : رتبه بندی شرکتهای برتر توسط سازمان مدیریت صنعتی بایستی به دنبال ایجاد تمایز باشد. ما زمانی کارآفرین برتر سال شدیم ولی هیچ تأثیر ملموسی در روند فعالیت ما نداشت. زحمات سازمان مدیریت صنعتی قابلستایش است و بایستی این نکته مورد توجه قرار گیرد که همین موضوعات میتواند انگیزه باشد برای حضور پررنگ تر شرکتها، اما چه زمانی؟ زمانی که شما بتوانید نتایج این رتبه بندی را در عمل و در تسهیل شرایط برای شرکتهای برتر نشان دهید یقیناً رتبه بندی شما اگر هم خودتان نخواهید ، شرکتها و تولیدکنندگان از شما انتظار خواهند داشت.
به عنوان پیشنهاد میتوان شاخصی را تعریف کرد که در آن به سطح دانش فنی و توان فناوری بالای شرکتها امتیاز و نمرهای داده شود، چرا که همین امر در جهت جذب نیروی متخصص توسط شرکتها تأثیرگذار خواهد بود و با این کار قدمی مثبت در جهت ایجاد روحیه به جوانان و دانشآموختگان دانشگاهی ما داده خواهد شد.

کارایی : در پایان چه توصیه و پیشنهادی برای فرزندان خود و جوانان ایرانی، علی الخصوص منطقه آذربایجان دارید؟
دکتر احقاقی : به طور کلی صنعت از هر جنس و نوع آن نیازمند علاقه و عشق ورزیدن است. زحمت میخواهد و از خود گذشتگی. کسی که صرفاً باهدف رسیدن به سود و درآمد زودهنگام وارد صنعت میشود، تجربه نشان داده که موفق نخواهد بود. به طور خاص اگر بخواهیم در خصوص صنعت پمپسازی توصیهای داشته باشیم باید به همه جوانان این مطلب را برسانیم که اصلاً کار سادهای نیست. دانش و تجربه بالایی میخواهد تا موفقیت به دست آید و لازمه ورود به این صنعت صبر، تحمل و پشتکار بسیار بالا است تا فرد بتواند چه از لحاظ علمی و چه از لحاظ تجربی به جایگاهی برسد که بتواند ادعای موفقیت و شاید استقلالطلبی شغلی کند. میبایست دیدگاه بلندمدتی داشته باشند تا بتوانند سختیها و ناملایمات را تحمل کنند. در غیر این صورت بهتر است وارد صنعت و تولید نشوند و باتجربه تلخ شکست آینده خود را تحتالشعاع قرار ندهند.

نوید سهند

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.