برق رفت! برق آمد!

0 ۴۷۸
گفتگو با مهندس مهین، مدیر عامل شرکت مهندسی مشاور نیروی برق

برق، اگر یک ساعت، یک روز و یا یک هفته قطع باشد چه می کنید. برق خانه، کارخانه و یا واحد تولیدی صنعتی شما اگر یک روز قطع شود چه رقمی ضرر را متحمل خواهید شد؟همیشه شنیدیم آب مایه حیات است ولی در روزگاری زندگی می کنیم که اگر برق نباشد آب نیز نداریم. این بار یکی دیگر از شرکت های مشاور افتخار آفرینی کرده و در رتبه بندی شرکتهای برتر منطقه سال 91 ، حائز رتبه گردیده است. وقتی وارد مجموعه منا (مهندسی مشاور نیروی برق ) شدیم و فهمیدیم چرخ آنها چگونه می چرخد تازه متوجه شدیم رتبه 108 را بدست آوردن توسط این شرکت بیش از اینها ارزشمند است.با دقیق شدن بر وضعیت این شرکت به جرات می توان گفت که مدیریت آن مسئولیتی بزرگ است که کار هر کسی نیست. تصمیم گرفتیم پای صحبت های مهندس وحید مهین به منظور ثبت تجربیات شان بنشینیم. این مصاحبه نکات جالب و آموزنده ای را در خود دارد که ماحصل گفتگو با ایشان را با هم می خوانیم.

کارایی : با یک سوال کلیشه ای آغاز می کنیم ، خود و شرکت تان را برای مخاطبین ما معرفی بفرمایید.
مهین : شرکت مهندسی مشاور نیروی آذربایجان (منا) از سال 1369 بر پایه اهداف مشخص تاسیس گردید. از جمله اهداف اصلی این شرکت می توان به موارد زیر اشاره نمود:
– سازماندهی یک شرکت مهندسی مشاور قوی و کارآمد در زمینه صنعت برق و ساختمان در منطقه و تمرکز زدایی در زمینه خدمات مهندسین مشاور
– کارآفرینی و جلب مشارکت و همکاری نیروهای متخصص بومی
– انجام تمام خدمات مهندسی مورد نیاز صنعت برق و ساختمان در منطقه از قبیل : برنامه ریزی، طراحی، نظارت، بهره برداری و غیره
– ارائه خدمات مهندسی مورد نیاز شرکت های تابعه وزارت نیرو
– ارائه خدمات بر اساس سه اصل (کیفیت بهتر محصول) ، (حداقل زمان) و (هزینه کمتر)
– شایسته سالاری و توجه خاص به جذب نیروی متخصص و تحصیل کرده به طوری که هم اکنون 80 درصد نیروی شرکت دارای مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد می باشند.
سهام شرکت منا چند سال پس از تاسیس توسط پرسنل و کارکنان خود شرکت خریداری شده و به عبارتی کارکنان شرکت همزمان سهامداران شرکت بودند و این امر خود باعث متعهد بودن پرسنل به شرکت و تلاش همه جانبه در راستای پیشبرد اهداف بوده و تا کنون بر مبنای برنامه ریزی های کوتاه مدت و میان مدت شرکت حرکت کرده و با عنایت به لطف پروردگار مسیر پیشرفت را به تدریج پیموده ایم. به جرأت می گویم که در منطقه شرکتی را رقیب خود نمی دانیم و در حال حاضر در سراسر کشور مشغول فعالیت هستیم. دفاتر شرکت در شهرهای تبریز، تهران، کرج، بوشهر، شیراز، رشت، ارومیه، خوی، گلستان ، بندر عباس و اردبیل واقع شده اند.
خدمات شرکت منا در زمینه های زیر ارائه می گردد:
– انرژی های نو: مشاور سازمان انرژی های نو ایران (سانا) و تهیه اطلس زیست توده ایران، میکروسایتینگ نیروگاه های بادی، همکار مشاور با شرکتهای کشور هلند و جمهوری خلق چین
– امور تولید: نظارت بر بهره برداری از نیروگاه ها و نظارت بر تعمیرات روزانه، روتین و اساسی آنها
– امور پست: تهیه طرح های اولیه پست های انتقال، نظارت بر عملیات نصب و بهره برداری از پست های انتقال نیرو
– امور توزیع
– امور ساختمان
– امور خطوط: بررسی عمومی و ارائه طرح های تفضیلی خطوط انتقال تا نظارت بر نصب و بهره برداری از خطوط انتقال نیرو
– امور صنایع و تاسیسات زیر بنایی
– امور بازرگانی و پشتیبانی
– امور مطالعات مهندسی
و اینکه شرکت منا تا کنون توانسته صلاحیت های زیر را از معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری اخذ نماید:
– پایه 1 تخصص توزیع نیرو
– پایه 1 تخصص انتقال نیرو
– پایه 3 تخصص تولید نیرو
– پایه 3 تخصص انرژی تجدید پذیر، تخصص ساختمان های مسکونی، تجاری، صنعتی و نظامی، تخصص مقاوم سازی در گروه شهر سازی و معماری، تخصص راه آهن، تخصص تاسیسات ، برق و مکانیک

کارایی : شاید الان مخاطبین قدر حضور شرکت منا را بیشتر از پیش بدانند با دانستن گستره فعالیت و خدمات شرکت در کنار افتخارات زیادی که دارید. اما این نکته که چرا این صنعت و حرفه شما را به خود علاقمند نموده نیز برای همگان شاید جالب باشد، اینکه چه سختی هایی را تحمل می کنید؟ آیا منا فقط در راستای نیروی برق فعالیت دارد؟
مهین : خیر، منظور از نیرو در نام شرکت منا همه نیرو ها و خطوط انتقال سراسری در زمینه های مختلف می باشد. برق، انرژی های تجدید پذیر، دیسپاچینگ و مخابرات، ساختمان و تاسیسات، آب و فاضلاب، خطوط ریلی، تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات، نقشه برداری و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS).
فعالیت در این صنعت بدون هیچ اغراقی فقط تخصص و توان فنی بالا را می طلبد، اینجا ما نمی توانیم به نیروی غیر متخصص اعتماد کنیم چرا که حساسیت کاری که انجام می دهیم ما را از این امر بر حذر می دارد. کوچکترین و ناچیزترین خطای ما در محاسبات اولیه، اجرا و بهره برداری از خطوط انتقال و یا در نیروگاه ها به سادگی منجر به فاجعه می شود. حوادثی که در اثر اشتباهات انسانی در شغل ما اتفاق می افتد موجبات دردسر و ضرر های مادی بالایی را چه برای کشور و چه برای مردم فراهم می آورد. فرض کنید یک ایراد فنی در یک نیروگاه و یا در خط انتقال برق و نوسانات ناشی از این مشکل کوچک خیلی راحت منجر به از کار افتادن فعالیت یک نیروگاه عظیم شده و در صورت عدم توان در رفع به موقع مشکل شاهد خاموشی سراسری برق کشور خواهیم بود. که راه اندازی مجدد این شبکه نیازمند حداقل 24 ساعت بوده. یک فرد عادی جامعه هم می داند چه لطمه بزرگی در این حالت به کل کشور وارد خواهد شد. همین موضوع را یعنی انتخاب و جذب نیرویی که بتوان از هر نظر به او اعتماد کرد خود یکی از سختی های کار ماست. اصلی ترین سختی کار هنگام نصب و بهره برداری است که می بایست بدون هیچ نقصی انجام شود و پس از آن شبکه خدمات پشتیبانی و نگهداری میبایست شبانه روزی از این خطوط نگهداری کنند.
آنچه که من به آن علاقه دارم همین ریسک بالای کارها است. کارهایی که وقتی انجام می دهیم احساس غرور کرده و به خود می بالیم که گوشه ای از کشور به دستان مهندسین ما ساخته و در حال زندگی است. نیرو و پرسنل دلسوز شرکت منا خود عامل دیگری است که به من هر روز به کار کردن در اینجا بیشتر از قبل انرژی می دهد. پرسنلی که با وجود مشکلات، خوبی ها و بدهی های روزگار باز هم ما را درک کرده و ما را تنها نگذاشته اند. شاید روزی بوده که من به خاطر سختی و مشکلات دلسرد شده باشم ولی همین پرسنل و عزم آنها در انجام پروژه ها عامل اساسی ادامه کار شده است. مهندسینی که عاشق کارشان هستند و کار در شرکت منا و برنده شدن در مناقصات را به درآمد های بهتر و افزایش حقوق سالیانه ترجیح داده اند.

نیرو برق

کارایی : امروز کمتر شرکتی را اینگونه می بینم و این واقعاً غرور انگیز است. با وجود این مشکلات قطعاً درد دلی هم دارید، ضمن اشاره به آن، بفرمائید انتظارات و مطالبات تان از دولت جدید آقای روحانی چیست؟
مهین : جامعه یک سیستم ارگانیک هست. فرض بفرمایید یک موجود زنده نباید یک عضوش بیشتر از بقیه اعضا رشد کند، بحث تقسیم ثروت در جامعه باید بر مبنای عدالت اقتصادی که لازمه اش وجود فرصت های یکسان برای همگان است پایه گذاری شود. فرصت هایی که برای سرمایه گذاری و فعالیت در حوزه صنعت وجود دارد را باید دولت، هر دولتی که باشد، در اختیار عموم قرار دهد. اینکه مردم برای تامین مایحتاج اصلی خود دچار مشکل هستند را باید در نظر گرفت و نباید اقتصاد را فدای سیاست کرد. جامعه ای قدرتمند و موفق است که سیاست اقتصادی داشته باشد نه اقتصاد سیاستی و اینکه همه منابع و بودجه کشور را در مسائل سیاسی هزینه کردن نتیجه ای جز بدتر شدن شرایط نخواهد داشت. در کشور رئیس دولت یا همان رئیس جمهور برای هر امضاء و تصمیم گیری خود باید در نظر بگیرد که هفتاد و پنج میلیون ایرانی با این تصمیم چه آینده ای را خواهند داشت. اشتباه بزرگ دولت پرداخت یارانه نقدی بود که متاسفانه به جای اینکه ماهیگیری را به مردم بیاموزیم، ماهی را در اختیار ایشان قرار دادیم. درآمد هشت ساله نفت چیزی در حدود هشتصد میلیارد دلار بوده یعنی سهم هر نفر چیزی در حدود ده هزار و ششصد و پنجاه دلار بوده است. منطق اقتصاد حکم می کند با چنین درآمدی و با ساده ترین روش، بیکاری را در جامعه ریشه کن کنیم، یعنی سرمایه گذاری در جهت ایجاد شغل و اشتغال زایی. متاسفانه در طول هشت سال شاهد عدم برنامه ریزی مدون و استراتژی مشخص در تمامی زمینه ها بودیم مخصوصاً اقتصاد و تصمیم گیری ها ، اقتضایی بودند. کشور مشکل نداشتن قانون ندارد بلکه عدم نظارت بر اجرای قانون باعث چنین مشکلاتی شده است. اعلام کردند شانزده گمرک ثبت نشده داریم که قاچاق وارد ایران می کنند، چرا هیچ برخورد یا اقدامی جهت جلوگیری از ادامه فعالیتشان ندیدیم.
صنعت کشور نیازمند حمایت است. با اطمینان صد در صد عرض می کنم که هیچ کدام از مدیران صنایع کشور انتظار تزریق پول بلاعوض را ندارند، بلکه تنها خواسته، مهیا شدن فضا برای تولید، صادرات، رشد و توسعه است. این ها بخشی از مشکلاتی هستند که در این فرصت کوتاه به ذهن می رسند. مطالبات مالی که متاسفانه مطالبات شرکت ها به یکدیگر به قدری پیچ خورده که کار راحتی نیست از زیر بار این ارقام در آمدن مگر با کمک دولت و حمایت و همکاری همه جانبه جامعه صنعتی کشور. بنده به ایجاد عدالت در دولت تدبیر و امید امیدوارم.
امضاء و تصمیم رئیس دولت نه فقط برای یک نفر و یا هزار نفر بلکه برای هفتاد و پنج میلیون ایرانی مهم و تاثیرگذار می باشد، سیاست اقتصادی رمز موفقیت هر کشوری است.

کارایی : مشکلات خاص و عام رو بیان فرمودید، در چنین شرایطی باز هم شاهد حرکت و جریان زندگی در شرکت منا بوده ایم. استراتژی شما برای حفظ و ادامه راه چه بوده است؟
مهین : همیشه سعی ما بر این بوده که بر اساس برنامه ریزی مدون فعالیت داشته باشیم و هر ساله بر اساس شرایط و پیش بینی ها بودجه بندی لازم را برای آن سال انجام می دهیم. تنها مشکل پیش بینی درآمد شرکت است که وابسته به قرارداد های منعقده شرکت خواهد بود. سعی مجموعه ما داشتن استراتژی های کوتاه مدت و میان مدت است. با توجه به شرایط کشور حاضر نشده ایم بیش از سه سال برنامه ریزی داشته باشیم . البته هدف های والای سازمان را مشخص کرده ایم ولی به لحاظ اقتصادی عموماً برنامه های شرکت را کوتاه مدت (یکساله) پیش بینی نموده ایم. از آنجایی که حرفه ما تولید محصول نیست بلکه تولید خدمات و تولید علم می باشد برای افزایش درآمد و توسعه خدمات می بایستی تعداد کارفرمایان را بالا می بردیم. این کار را در دو جهت انجام داده ایم . اول اینکه در وزارت نیرو از منطقه خارج شده و در حوزه سراسری فعالیت داریم و دوم اینکه در خدمات خود تنوع ایجاد نمودیم و رویکرد منا، انتقال تکنولوژی گردیده است. همانطور که قبلاً اشاره شد عامل مهمی که پیشرفت را برای منا به ارمغان آورده ، حضور نیروی انسانی متعهد و پرتلاش شرکت است که در این جنگ اقتصادی داخلی حمایت بی دریغ خود را از مجموعه منا کما فی السابق دارند.

کارایی : خودتان و شرکت منا را موفق می بینید؟
مهین : جواب دادن به این سوال سخت شد! چرا که موفقیت بسته به شرایط تعاریف متفاوتی دارند.
پایه ریزی شرکت منا مدیون زحمات مدیر عاملان قبلی خود است. شرکت منا یک شرکت مشاور است که محکوم به صداقت و امانت داری است که در کنار عالم بودنش این حس را به مشتریان انتقال دهد که می توانند به منا اعتماد کنند و منا آنها را به درستی راهنمایی می کند.
موفقیت را نباید صرفاً در بعد مالی دید بلکه موفقیت حداقل در شرکت منا در یک سری موارد دیگری خلاصه شده از جمله تعهد و صداقت که قبلاً اشاره شد. یکی از مهمترین این ها احترام و درک متقابل پرسنل شرکت است که با درک شرایط دست به دست هم تلاش نمودند موفقیت های شرکت رقم بخورد از جمله موفقیت مالی.

کارایی : در رتبه بندی های مختلف شرکت داشته اید. آیا این رتبه بندی ها برای شرکت منا ارزشمند بوده اند؟ و در خصوص رتبه بندی شرکت های برتر منطقه آذربایجان چه نظری دارید؟
مهین : رتبه بندی برای هر شرکتی لازم است. چرا که در فضای رقابتی، نیازمند این مهم هست که بدانیم در کجای راه هستیم و جایگاه ما در رنکینگ های داخلی و بین المللی چیست. بعضی از این رتبه بندی ها که برای هر شرکتی لازم است مانند رتبه بندی های وزارت مربوطه یا اخذ گواهی و صلاحیت از سازمانهای استاندارد و… ، و در کنار اینها رتبه بندی های مختلف تحت عناوین مدیران برتر ، قهرمانان ملی ، برند برتر ، بهره وری و… وجود دارند که متاسفانه عمده مشکل این رتبه بندی ها دیدگاه مالی شرکت های مجری آنهاست. ما قبلاً در رتبه بندی وزارت نیرو جوایز نقدی نیز دریافت می کردیم. البته این را باید قبول کنیم که بخش خصوص برای اجرای چنین همایش هایی نیازمند حمایت و پشتوانه مالی است. حمایت مالی تحت عنوان اسپانسر و یا خرید پکیج ها خدماتی هیچ ایرادی ندارد و مشکل ما مسئله پرداخت پول نیست به شرطی که این رتبه بندی ارزشمند باشد و بتوان به آن استناد کرد. خوشبختانه سازمان مدیریت صنعتی که مرحوم جناب آقای خیرآور در منطقه آذربایجان عهده دار آن بودند دو ویژگی مهم دارد، اول اینکه وابسته به یک سازمان مرکزی در تهران بوده و در حال حاضر یک برند معتبر برای کل صنایع می باشد و یک شرکت تبلیغاتی نیست و مهمتر از آن اینکه این سازمان دانش بنیان و تخصص محور است. یعنی می توان به مشاوره ها و رتبه بندی های این سازمان به دلایل فوق استناد کرده و در محافل صنعتی مختلف از گواهینامه این سازمان به عنوان یک امتیاز و وجه تمایز با سایر شرکت ها استفاده مثبت نمود.
الگوی فورچون 500 که در سراسر دنیا شناخته شده است قطعاً برای استفاده در داخل نیازمند تغییرات و یک سری اصلاحات دارد تا با انعطاف لازم نیاز شرکت های ایرانی داخلی را برطرف سازد.
یکی از مواردی که بنده لازم می بینم گروه بندی صنایع مختلف است. تخصص ما با تخصص پالایش نفت و یا سایر شرکت ها متفاوت است و این درست نیست که ما جایگاه آنها را تنها به خاطر رقم فروش بیشترشان زیر سوال ببریم و این انتظار را نداریم که هیچ گاه اول باشیم. بلکه انتظار داریم با اصلاح این الگو شرایط را برای حضور بزرگان در هر صنعت بیشتر فراهم کرده و در حقیقت فضای رقابتی را ایجاد کنید که من شاهد حضور رقبای خود نیز باشم، چرا که در رتبه بندی سال 91 شرکت منا رقیب تخصصی ندارد. هیچ ایرادی ندارد با حضور رقبا اگر ما رتبه کسب نکنیم و قطعاً خوشحال خواهیم شد و تلاش خود را بیشتر می کنیم چرا که می فهمیم از رقبا عقب هستیم.
از طرفی روند مدیریتی بعد از همایش کمی بدون برنامه بوده و قبول دارم که برای سال اول اجرای این طرح، امری طبیعی است و امیدواریم در آینده این روند بهتر و بهتر شود. مثلاً ارائه گواهینامه بعد از 5 ماه چندان امر خوشایندی نیست و باید در نظر بگیریم که شاید این شرکت ها بخواهند با استناد به گواهینامه اخذ شده خود در محافل صنعتی امتیازاتی کسب کنند. امیدوارم در سال های آتی با حضور بیشتر شرکتهای منطقه شاهد رشد و ارتقاء سطح کیفی رتبه بندی IMIAZAR100 باشیم و این نکته را در نظر بگیریم که مشوق هایی ارزشمند تر از پکیج های خدماتی لازم است تا شرکت ها برای بهرمند شدن از امتیازات ویژه و خاص تلاش کنند چراکه ارتقاء کیفیت رتبه بندی تنها نیازمند حضور گسترده شرکت های منطقه می باشد.

کارایی : به عنوان سوال آخر اگر نکته و حرف خاصی برای صنعت کشور و جوانان ایران به نظرتان می رسد، بفرمایید.
مهین : ایران کشوری بهشتی است. سرشار از نعمت های خدادادی و معادن غنی انرژی، آب و هوا و خاک مرغوب، چرا ما نبایست از این فرصت بهترین استفاده رو داشته باشیم. متاسفانه کشور ما بزرگترین ایرادی که از آن رنج می برد بحث ناشایسته سالاری است. هر گاه مشکلی پیش آمده و یا کشور در موقعیت حساس قرار گرفته است نخبگان و متخصصین شایسته ما خودشان را کنار کشیده اند. در همین شرکت خودمان (منا)، کم اتفاق نیفتاده که از مهندسین مجرب ما به بهانه های مختلف قصد مهاجرت به کشورهای بیگانه را داشته اند، همیشه به ایشان گفته ام که راه برای شما باز است و برای پیشرفت هر چه که صلاح می دانید انجام دهید. اگر در مهاجرت این موفقیت را می بینید پس بروید و تجربه کنید، اما… ، اما بدانید که آنجا را کسانی می سازند که اهل آنجا باشند و اینجا ( ایران ) را نیز کسانی خواهند ساخت که اینجا بمانند و تلاش کنند.
درست است که صنعت در شرایط فعلی وضعیت مناسبی ندارد ولی قرار نیست که با بیخیالی و بی تفاوت بودنمان مزید بر علت باشیم برای بدتر شدنش، بلکه به نظر من حضور نخبگان را می طلبد و آن هم نه در سطوح پایین بلکه بر اساس اصل شایسته سالاری باید پست های مهم و استرتژیک را به دست متخصصین و دانشمندان سپرد تا با کمک آنان و تجربیات بزرگان صنایع زمینه را برای حضور جوانان ایران فراهم نمود.
اغلب کسانی که جاه طلب می باشند همیشه آمده اند و زمام امور را بدست گرفتند، من پیشنهاد و خواهشم از جوانان متخصص و شایسته ایرانی این است که بیایند و بدانند که مدیران با تجربه صنایع بیشتر از آنکه بدنبال سود و منافع خودشان باشند خواهان حضور ایشان هستند و قطعاً حمایت خواهند شد و همه با کمک همدیگر می توانیم شرایط را بهبود دهیم.
در آخر نیز از زحمات مجموعه متخصص سازمان مدیریت صنعتی تشکر کرده و امیدوارم راهی را که در آن قدم برداشته است را با هم فکری مدیران صنایع ادامه داده و این مهم که مدیران به دنبال امتیازاتی فراتر از ارائه گواهینامه های افتخاری هستند را ملاک عمل خود قرار دهد.

نیرو برق

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.