تولید محصول مطابق با استانداردهای جهانی، وظیفه ملی؛ شرکت تولید درب معتقد

0 ۶۷۲
مصاحبه با مهندس معتقد، مدیرعامل شرکت تولید درب معتقد

کارخانه درب معتقد در سال ١٣۵١ با هدف تولید انبوه درب های پیش ساخته در استان آذربایجان شرقی در زمینی به مساحت ۵٠٠٠ متر مربع و ٣۵٠٠ متر سالن سرپوشیده در شهرستان تبریز راه‌اندازی و افتتاح گردید.
موسس این کارخانه بر اساس تجربه و دانشی که در زمینه تولید درب های پیش ساخته داشت از ابتدا، برنامه های خود را مبتنی بر ایجاد کارخانه ای کاملاً تخصصی و حرفه ای قرار دادد. تاکنون با تولید محصولات قابل رقابت با کارخانه های معظم درب و پنجره، ایجاد زیرساخت منحصر به فرد مبتنی بر تکنولوژی روز، ارائه خدمات نموده است. تولیدات این شرکت شاما انواع درب های MDF و HDF، درب های ضد سرقت آپارتمانی و همچنین درب و پنجره های UPVC می باشد.
در حال حاضر شرکت درب معتقد با بیش از ۴٠ نمایندگی در سراسر کشور، علاوه بر تأمین نیاز داخلی، صادرات به کشور های عراق و آذربایجان را نیز در دستور کار دارد.
این شرکت در سومین دوره طرح ایران تک، موفق به کسب رتبه اول گروه صنایع سلولزی در حوزه استفاده هوشمندانه از دارایی ها و همچنین حوزه رشد و بازدهی شده است و به همین جهت گفتگویی با مدیرعامل محترم این شرکت انجام شده است که در ادامه ماحصل این گفتگو ارائه می گردد.

کارایی : فکر می‌کنید مهم‌ترین هدفی که برای طرح رتبه‌بندی شرکت‌های برتر منطقه‌ای آذربایجان می‌تواند متصور باشد چیست؟
معتقد : مهم‌ترین حسنی که برگزاری چنین رتبه بندی‌هایی دارد ایجاد رقابت سالم میان شرکت‌هاست. بدیهی است که وقتی شرکتی متوجه می‌شود که در مقایسه با شرکت دیگری با نیروی بیشتر و هزینه‌ی بیشتر تولید و سود کمتری دارد، تلاش خواهد کرد بهره‌وری را در مجموعه‌ی خود افزایش دهد، چرا که می‌داند تجربه‌ی شرکت رقیب ممکن بودن این مسئله را اثبات کرده است. بسیاری از تولید کنندگان حتی احتمال هم نمی‌دهند که بتوان بهره‌وری را با همین مقدار سرمایه و نیروی کار افزایش داد؛ اما شرکت در طرح رتبه‌بندی شرکت‌های برتر این مسئله را برای آن‌ها روشن می‌کند.

کارایی : فکر می‌کنید برای برگزاری دوره‌های آتی رتبه‌بندی شاخصی وجود دارد که در این دوره لحاظ نشده باشد؟
معتقد : از نظر من همین شاخص‌ها هم توانسته‌اند انتظارات را از طرح برآورده کنند به خصوص شاخص‌های اشتغال‌زایی و فروش برای ما بسیار مفید و ارزشمند است. ما از برگزاری طرح کاملاً راضی هستیم.

کارایی : نقدی به طرح دارید؟
معتقد : همان‌طور که گفتم ما از طرح به‌طور کلی راضی بودیم اما برای بهتر شدن برگزاری طرح در دوره‌های آتی فراگیرتر شدن آن حتماً باید مدنظر قرار بگیرد. یعنی باید فرهنگ‌سازی لازم در این زمینه انجام شود. عدم حضور بسیاری از شرکت‌ها هم فقط و فقط ناشی از بی‌اطلاعی است. فکر می‌کنم اگر اطلاع‌رسانی درست انجام بشود و اطلاعات لازم در مورد طرح و امنیت آن به شرکت‌ها داده شود، آن‌ها نیز برای شرکت در طرح راغب‌تر خواهند بود. البته لازم است در اینجا اشاره کنم که این طرح از نظر برگزاری یک گام از تمام طرح‌های مشابهی که ما تاکنون شرکت داشته‌ایم جلوتر است. همین‌طور جای تقدیر و تشکر دارد که سازمان مدیریت صنعتی استان آذربایجان شرقی بدون دریافت هیچ‌گونه حق‌الزحمه‌ای این طرح را اجرا کرده است.

کارایی : این اولین دورهای است که شرکت شما در طرح انتخاب شرکت‌های برتر منطقه‌ای آذربایجان شرکت می‌کند؟
معتقد : بله، خوب اگر ما در سال‌های قبل هم اطلاع داشتیم در هر سه دوره شرکت می‌کردیم. به همین دلیل است که تأکید دارم که احتمالا بسیاری از همکاران ما و دیگر فعالان اقتصادی اطلاع کامل و کافی در مورد طرح و شیوه‌ی برگزاری آن ندارند. وگرنه بسیاری از آن‌ها راغب به شرکت می‌شدند. بدون شک شرکت در این طرح باعث ارتقای شرکت‌ها از نظر فنی، بهره‌وری و تبادل تجربیات می‌شود. کدام شرکت است که این همه را نخواهد.

کارایی : در مورد صنعتی که در آن فعالیت دارید با چه مشکلاتی مواجه هستید؟

شرکت تولید درب معتقد

معتقد : یک مشکل عمومی برای ما هم مثل تمامی تولید کنندگان در استان وجود دارد و آن ناهماهنگی میان ارگان‌هاست. در این میان این صنایع هستند که با مشکلاتی که از همه طرف آن‌ها را احاطه کرده است باید بسوزند و بسازند. البته ارگان‌ها و همین‌طور مسئولانی هم هستند که تلاش می‌کنند به تولید و تولید کننده کمک کنند، اما این تلاش‌ها هم به دلیل ناهماهنگی میان ارگان‌ها به جایی نمی‌رسند.
باید همه به این نتیجه برسیم که مسافر یک کشتی هستیم. اگر این هماهنگی برای حمایت از تولید میان مسئولان ایجاد شود، که امیدواریم بشود، همه با هم موفق خواهیم شد.
متأسفانه به‌عنوان مثال وضعیت گرفتن وام به حدی دشوار شده است که اصلاً نمی‌شود سراغش رفت. البته عملاً هم هر موقع از اداره‌ی صنعت، معدن و تجارت پیگیر می‌شویم میگویند که هنوز ابلاغ نشده است و بار بعد که پیگیر بشویم میگویند که خبردار نشده‌ایم و اعتبار تمام شده است. این عوامل باعث می‌شود که کارخانه‌های تولید کننده یا کاملاً مستقل از دولت عمل کنند و یا یکی‌یکی از عرصه‌ی تولید خارج می‌شوند. مثل این می‌شود که در یک خانواده فرزندان مستقل از خانواده امرار معاش و زندگی کنند و هر موقع هم که دیگر امکان امرار معاش نداشتند از خانواده جدا می‌شوند.

کارایی : در حال حاضر وضعیت صنعت شما چطور است؟
معتقد : در وضعیت فعلی با توجه به کاهش ساخت و ساز مسکن و وابستگی صنعت ما به این امر با مشکل مواجه شده است. فروش درب کم شده و برای تهیه‌ی مواد اولیه به دلیل تحریم‌ها دچار مشکل شده‌ایم. دلیل این امر هم این است که امروز بیشتر صنایع ما در عمل تولید کننده نیستند بلکه مونتاژ کننده‌اند.
ما هم یکی از همین مونتاژ کننده‌ها هستیم که چون تولیدمان وابسته به مواد اولیه‌ی خارجی است بحث تحریم بسیار آزارمان می‌دهد.
ما باید بتوانیم مواد اولیه را خودمان تولید کنیم. وقتی نتوانیم این کار را بکنیم، مردم هم بالاجبار به سمت دلال بازی سوق پیدا می‌کنند. تأمین مواد اولیه از خارج مشکل دیگری هم برای ما ایجاد می‌کند که بحث مراودات مالی است. یعنی حتی برای واردات کالا نیز با مشکل واریز پول مواجه هستیم. ضمن این که نباید فراموش کرد که این واردات بالاخره ارز از کشور خارج می‌کند.

کارایی : فکر می‌کنید ما می‌توانیم مواد اولیه‌ی صنعت درب را در کشور خودمان تولید کنیم؟
معتقد : بله ما توان این کار را داریم. باز هم مسئله به هماهنگی ارگان‌ها برمی‌گردد. اگر این ارگان‌ها صدور مجوزها را با هم پاس‌کاری نکنند می‌توان خیلی کارها انجام داد. متأسفانه در کشور ما این کارها به شکل فرسایشی انجام می‌شود و آنقدر طول می‌کشد که تولید کننده کلا پشیمان می‌شود و یا تا بخواهد به نتیجه برسد رئیس فلان اداره عوض می‌شود و کار لنگ می‌ماند.

کارایی : شرکت درب معتقد صادرات هم دارد؟
معتقد : شرکت ما به دو کشور عراق و جمهوری آذربایجان صادرات دارد. البته افتتاح نمایندگی در این دو کشور را در سال جاری در برنامه داریم. خیلی مهم است که بتوانیم خدمات پس از فروش را هم در این کشورها به درستی راه‌اندازی کنیم. این که با عجله بخواهیم نمایندگی‌ای در شهری یا کشوری راه‌اندازی کنیم ما را به هدف نخواهد رساند، بلکه لازم است به فکر خدمات پس از فروش هم باشیم.
در حال حاضر یک دفتر نمایندگی فروش در «بنی هاشم تهران» و یک واحد اداری در «سردار جنگل تهران» داریم و حدود شصت واحد نمایندگی هم در کل ایران داریم. در تبریز هم دو دفتر فروش در «پل قاری» و «میدان بسیج» داریم که آماده‌ی خدمت رسانی به مردم شریف هستند. البته در خود محوطه‌ی کارخانه در «مایان» هم نمایشگاهی جهت فروش محصولات داریم.
در ضمن اشاره به تمامی این مراکز خدمت رسانی، باید اضافه کنم که محصولات درب معتقد نیز از تنوع بسیار بالایی برخوردار است تا حدی که می‌تواند بنا به سفارش مشتری طرحی خاص را تولید و تحویل داده و یا ترکیبی از مدل‌ها و محصولات موجود را ارائه کند. ازجمله‌ی مهم‌ترین محصولات درب معتقد نیز درب‌های ضدسرقت است که از استقبال خوبی در بازار برخوردار است.

کارایی : مواد اولیه‌ای که می‌فرمایید در تأمین آن مشکل وجود دارد، این مواد از کجا وارد می‌شود؟ راه‌حل این مشکلات را در چه میدانید؟
معتقد : مواد اولیه‌ی درب‌های ما معمولاً از ترکیه و رویه‌ی آن نیز به واسطه‌ی ترکیه از آلمان وارد می‌شود. کشور ترکیه هم از تکنولوژی ساخت این مواد برخوردار است و هم به واسطه‌ی اداره‌ی درست جنگل‌ها از مواد اولیه برای تولید نیز برخوردار است. به‌طور کلی می‌توان گفت که تحریم‌ها بر روی قیمت و مدت زمان تحویل مواد اولیه بسیار تأثیر گذاشته است. در حال حاضر دو راه برای واردات مواد اولیه وجود دارد. یکی مسیر جنوب و خلیج فارس است که به دلیل تحریم‌ها مشکلات فراوانی در آن مسیر به وجود آمده است. دیگر راه ممکن هم مسیر ترکیه است. بیشتر کالاها از طریق همین راه دوم وارد کشور می‌شوند. حتی کالاهای چینی هم بیشتر از همین طریق وارد می‌شوند که این امر باعث افزایش قیمت و طول مدت زمان تحویل کالاها می‌شود.

کارایی : در صورتی که تحریم‌ها رفع شود شرایط چگونه خواهد بود؟

شرکت تولید درب معتقد

معتقد : اگر امروز تحریم‌ها برداشته شود، ما هم مانند بسیاری از شرکت‌ها در حد خودمان جلوی خروج مقدار زیادی ارز را از کشور می‌گیریم.
امروز قیمت MDF خام برای هر مترمکعب ٣٠٠ یورو است. رویه‌ای که روی این MDF چسبانده می‌شود، ممکن است از جنس PVC یا روکش چوب باشد. این روکش که معمولاً آلمانی، اتریش یا اسپانیائی است. در ترکیه رویه‌ی MDF چسبانده می‌شود و MDF روکش شده برای ما به قیمت ١١٠٠ یورو ارسال می‌شود. این ١١٠٠ یورو با گمرکی که در مرز بر آن افزوده می‌شود به حدود ١۵٠٠ یورو در مترمکعب می‌رسد. درنهایت پس از احتساب هزینه‌های ساخت و نصب، محصول تمام شده با قیمت ٢٠٠٠ یورو در ساختمان نصب می‌شود.
حالا فرض کنید تحریم‌ها برداشته شود. همان MDF را از ترکیه به قیمت ٣٠٠ یورو در مترمکعب وارد می‌کنیم و تکنولوژی را هم می‌توانیم از اروپا وارد کنیم و رویه را هم از همان آلمان، اتریش یا اسپانیا بدون واسطه وارد می‌کنیم و روی MDF خام نصب می‌کنیم.
نهایت قیمت تا قبل از مرحله‌ی ساخت به جای ١۵٠٠ یورو ۴٠٠ تا ۴۵٠ یورو خواهد بود. به این ترتیب محصول نهایی نیز با قیمت ٩٠٠ تا ٩۵٠ یورو در مترمکعب به دست مصرف کننده خواهد رسید. به این ترتیب تقریباً نیمی از ارزی که از کشور ما خارج می‌شود در کشور می‌ماند. با افت قیمت طبیعی است که صادرات هم رونق بیشتری می‌گیرد و در ضمن رسیدگی کارفرما به کارگر نیز بهتر شده و مسائل کارگری نیز کمتر ایجاد می‌شود.
توجه داشته باشید که حاشیه‌ی سود تولید کننده ثابت است و با تغییر در قیمت تمام شده، سود تولید کننده با کاهش قیمت محصول ثابت می‌ماند و او محصول خود را با قیمت سابق به فروش نمی‌رساند. پس با کاهش قیمت مواد اولیه و امکان واردات دستگاه‌ها تنها اشتغال ایجاد می‌شود و قیمت‌های تمام شده پائین می‌آید و قدرت خرید مردم بالا می‌رود و در نتیجه تولید حمایت می‌شود.

کارایی : تعامل شما با ادارات دولتی چطور است؟
معتقد : معمولاً این مسائل برای همه یکسان است. فکر می‌کنم که دیدگاه همه‌ی تولیدکنندگان نسبت به این امور تقریباً نزدیک به هم است. ما با بحث مالیات هیچ مشکلی نداریم و با این مسئله موافق هستیم. مالیات برای مردم کشورمان و خدمات رسانی به خود ما و شهر و استانمان هزینه می‌شود و این امری است که مورد تأیید صد در صد ماست. فقط به‌عنوان شهروندانی که مالیات می‌پردازیم انتظار داریم که خدمات ارائه شده به مردم نیز متناسب با مالیات پرداخت شده توسط مردم باشد.
در مورد بحث بیمه، نرخ‌ها حقیقتاً برای کارفرما بسیار کمرشکن است. اخیراً حتی برای بن کارگری نیز بخشنامه‌ی بیمه ابلاغ شده است. یعنی برای پرداخت ١١٠٠٠٠ تومان بن کارگری هم باید نزدیک ٣۵٠٠٠ تومان بیمه پرداخت شود. در کل ما در شرکت خودمان سالانه باید حدود هشت میلیارد تومان به تأمین اجتماعی پرداخت کنیم. این در حالی است که وقتی به خدمات ارائه شده توسط تأمین اجتماعی یا دیگر شرکت‌های بیمه‌گر مراجعه می‌کنید ملاحظه می‌کنید که اصلاً راضی کننده نیست.

کارایی : وضعیت شرکت درب معتقد در رقابت با رقبا در بازار داخلی چگونه است؟
معتقد : در مقایسه با رقبای تولیدکننده‌ی داخلی حرف اول را کیفیت میزند که مشکلی در این زمینه نداریم؛ اما در مورد رقبای خارجی باید بگویم که اصلاً امکان رقابت نداریم. در این زمینه مشکل واردات بی‌رویه است. واردکننده‌ای که اصلاً دردسر تولید را به جان نخریده است با ترفندهای گوناگون هزینه‌ی واردات، از جمله مبلغی را که باید برای گمرک بپردازد را دور میزند و محصول خارجی را با فاصله‌ی بسیار کم قیمت از محصول داخلی به بازار عرضه می‌کند و تولیدکننده‌ی داخلی که ممکن است به دلیل تحریم و مسائل دیگر نتوانسته باشد از تکنولوژی روز بهره‌مند شود، با این که محصولی تقریباً هم‌سطح محصول خارجی به بازار عرضه می‌کند، به دلیل فاصله‌ی کم قیمت کالای خارجی و داخلی نمی‌تواند محصولش را به فروش برساند. یکی از بزرگ‌ترین اشکالاتی هم که این مسئله را برای واردکنندگان تسهیل می‌کند استفاده از کارت‌های بازرگانی صادر شده‌ی با دقت پائین است. سیستم اداری هم آنقدر ناکارآمد است که این نوع کارت‌ها تا یکی دو سال تمدید می‌شوند و درنهایت دولت می‌ماند و مالیات پرداخت نشده‌ی افرادی که اصلاً نه دخالتی در واردات داشته‌اند و نه اصلاً چیزی برای تأمین قروض مالیاتی‌شان دارند. درواقع واردکننده سود کلان را به جیب میزند و زیان قابل توجه را تولیدکننده‌ی داخلی متحمل می‌شود.
البته راه‌حل این ماجرا هم خیلی ساده است. اگر پرداخت حقوق گمرکی و مالیات را هم‌زمان با واردات انجام دهیم دیگر چنین مشکلاتی به وجود نخواهد آمد؛ اما مشخص نیست که به چه دلایلی این ساماندهی تاکنون به نفع تولید ملی صورت نگرفته است.

کارایی : راهکار خروج از این وضعیت چه میدانید؟
معتقد : فکر می‌کنم که باید در انتخاب مدیران دقت شود. باید کسانی در رأس امور قرار گیرند که در زمینه‌ی جایگاهی که قرار می‌گیرند متخصص و مطلع باشد تا به این ترتیب بتوانند وضعیت را سر و سامان مناسبی بدهند. باید با حل موانعِ قرار گرفتن اشخاص متخصص در محل کار مناسب از فرار مغزها جلوگیری کنیم. باید این روشن‌بینی را در کشورمان جا بیندازیم که کار را باید به کاردان سپرد؟ باید اعتماد کرد و از استعدادهای واقعی حمایت کرد. استعداد چیزی نیست که بتوان آن را ساخت.

کارایی : با تمام این مشکلات شما هنوز در صنعت استان و کشورمان فعال هستید. دلیل این فعالیت چیست؟
معتقد : واقعیت این است که سودی که در عرصه‌ی تولید وجود دارد بسیار پائین تر از سود دیگر عرصه‌هاست، اما علاقه مانع از ترک فضای تولید می‌شود. ما تمام تلاشمان را می‌کنیم که بتوانیم ضمن تأمین سود حداقلی و سرپا ماندن، هم محصولاتی باکیفیت مناسب تولید و عرضه کنیم و هم تا جایی که در توانمان هست تا حدی از مشکلات اشتغال کشور بکاهیم.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.