حرکت همگام با تکنولوژی روز دنیا

0 ۴۰۴
گفت و گو با مدیرعامل شرکت هماراسیستم

شرکت هماراسیستم در سال ١٣٧۴ با اخذ مجوز از شورای عالی انفورماتیک کشور در زمینه انجام فعالیتهای سخت افزاری و پیاده سازی شبکه های مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات شامل کلیه فرآیندهای مشاوره، طراحی، فروش و ارائه محصول، نصب و راه اندازی و تعمیرات و پشتیبانی تاسیس گردید این شرکت با بکارگیری تکنولوژی های پیشرفته روز در اوایل سال ١٣٨٠ با راه اندازی بزرگترین واحد سرویس اینترنت (ISP) در تبریز، در سال ١٣٨٣ موفق به اخذ مجوز توزیع کلی پهنای باند اینترنتی (ICP) و در سال ١٣٨۶ موفق به اخذ پروانه ISDP از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیوئی گردید و با راه اندازی بسیاری از شبکه های گسترده و جامع و زیرساخت شامل واحدها و سازمان های بزرگ دولتی به موفقیت های بزرگی دست یافته است. همارا سیستم در تمامی سال های فعالیت، مساعی خود را صرف برنامه ریزی برای دستیابی به جایگاهی ارزشمند از طریق ارائه خدمات برتر نموده است و برای نیل به این هدف با تلاش چشمگیر و شبانه روزی همواره مشغول توسعه و سرمایه گذاری در فعالیت های جدید خود میباشد. این موفقیت مرهون تلاش مدیران و کارشناسان این شرکت در جهت شناخت امکانات، شرایط بازار و ارائه راهکارهای کامل شامل سخت افزار، نرم افزار، شبکه های کامپیوتری، ارائه پهنای باند اینترنتی و سرویس های پرسرعت اینترنت ADSL ، سرویس VPN و خدمات پشتیبانی جهت واحدهای مذکور بوده است. در حال حاضر شرکت هماراسیستم به عنوان فعالترین شرکت ICT استان به صورت تخصصی در حوزه های زیر به فعالیت میپردازد:

– تامین و عرضه کلی پهنای باند (ICP)

– سرویس های اینترنت E١ و ISDN

– سرویس های اینترنت پرسرعت ADSL

– طراحی و اجرای شبکه های جامع کامپیوتری و فیبر نوری (Backbone)

– تولید و فروش کامپیوترهای شخصی و نوتبوک و فروش قطعات و لوازم جانبی و مصرفی

– خدمات، پشتیبانی و تعمیرات سخت افزاری

– نرم افزار مدیریت اسناد و اتوماسیون اداری FilerPro

شرکت همارا سیستم در سومین دوره طرح ایران تک (IRANTAC) موفق به کسب رتبه اول در گروه شرکت های برق، مخابرات و شبکه در حوزه استفاده هوشمندانه از دارایی ها گردیده و بر همین اساس با مهندس جلیل زاده خیابانی ، مدیر عامل این شرکت، گفتگویی داشتیم.

کارایی : شرکت همارا سیستم در سومین دوره طرح معرفی برترین شرکت های شمالغرب (ایران تک)، اولین حضور خود را تجربه کرد و خوشبختانه در حوزه استفاده هوشمندانه از دارایی ها رتبه اول گروه خدمات مخابرات، شبکه و آی تی را کسب نمودید. نظر شما در مورد طرح ایران تک چیست؟

شرکت های حوزه فناوری اطلاعات به دلیل سطح استفاده از تکنولوژی که دارند همیشه در حال رقابت هستند و سعی می کنند در ارزیابی ها و رتبه بندی های مختلف شرکت کنند. اساس این ارزیابی ها فقط یک هدف را دنبال می کند و آن هم ایجاد رقابت بین این شرکت ها و تحریک آنها در جهت رشد می باشد.

مهندس جلیل زاده : شرکت همارا سیستم به دلیل اینکه شاخص ارزیابی شرکت ها در دوره های پیشین فقط رقم فروش بود و بر اساس چنین شاخصی، رقابت معنی نداشت در دوره های قبلی این طرح شرکت نکرد. اما در دوره های بعدی و با توجه به تغییرات اساسی که توسط دبیرخانه این طرح در نحوه ارزیابی شرکت ها اعمال شد ، فضای رقابت واقعی تر شد و به طبع آن ما نیز در این طرح شرکت کردیم. این طرح با توجه به تغییراتی که در آن اعمال شده است، در بلند مدت قطعاً نتایج ملموسی را برای شرکت ها به همراه خواهد داشت و با توجه به اینکه گروه های صنعتی نیز تفکیک خواهند شد، این حس رقابت کاملاً به وجود خواهد آمد.
از طرف دیگر پیشنهاد بنده این است که در ارزیابی شرکت ها، سطح دانش فنی را نیز مدنظر قرار دهید. شرکت های بزرگی داریم که علی رغم داشتن سرمایه های هنگفت به دلیل نداشتن دانش فنی کافی، در اجرای برخی پروژه ها شکست می خورند و در مقابل شرکت های دیگری با سرمایه بسیار کمتر ولی با دانش فنی بالا، پروژه های بسیار بزرگی را به سرانجام می رسانند. همچنین اگر سایر شرکت ها فعال در این حوزه در این ارزیابی شرکت کنند و شما بتوانید با اطلاع رسانی مناسب آن ها را هم در این طرح ارزیابی کنید قطعاً فضای رقابت جذابتری شکل خواهد گرفت.
همچنین می توانید برخی شاخص ها در حوزه فناوری اطلاعات و خدمات شبکه را در نظر بگیرید مانند میزان پهنای باند، تعداد کاربر، سنجش سرعت که البته بسیار تخصصی است و شاید ارزیابی آن برای شما امکان پذیر نباشد، تعداد مراکز مخابراتی تحت پوشش و شاخص هایی از این قبیل که نگاه و ارزیابی شرکت های حوزه ما را تخصصی تر خواهد کرد.

کارایی : همانطور که مستحضر هستید در دنیا، رتبه بندی ها و ارزیابی های مختلفی بر اساس روش های گوناگون در حال اجرا است. به نظر شما این رتبه بندی و ارزیابی ها باید چه اهدافی را دنبال کنند؟
مهندس جلیل زاده : اگر بخواهیم حوزه فناوری اطلاعات را بررسی کنیم، در هر کشوری تمامی اوپراتور ها توسط رگولاتور یا همان سازمان تنظیم مقررات نظارت می شوند. بر همین اساس این سازمان، شرکت ها را ارزیابی و رتبه بندی می کند و در ایران نیز از سال ٩٣ این اقدام انجام می شود. در کنار این موضوع شرکت های حوزه فناوری اطلاعات به دلیل سطح استفاده از تکنولوژی که دارند همیشه در حال رقابت هستند و سعی می کنند در ارزیابی ها و رتبه بندی های مختلف شرکت کنند. اساس این ارزیابی ها فقط یک هدف را دنبال می کند و آن هم ایجاد رقابت بین این شرکت ها و تحریک آنها در جهت رشد می باشد. هر چند نحوه ارائه خدمات به طور ١٠٠ درصد در اختیار خودمان نیست و نهاد های نظارتی در هر کشوری محدودیت هایی را وضع می کنند، چون این محدودیت ها کلی است لذا در رقابت بین شرکت ها نمی تواند پارامتر تاثیر گذاری باشد.
همانطور که اشاره شد شرکت های فناوری اطلاعات ناچار به حفظ رقابت و ارتقاء روزمره سطح تکنولوژی خود هستند و این کار فقط با حضور در ارزیابی های مختلف امکان پذیر خواهد بود. به همین دلیل است که وقتی به بزرگترین و ارزشمندترین برندها و شرکت های دنیا نگاه کنیم به عنوان مثال در ارزیابی برندز توسط میل وارد براون در سال ٢٠١۵، هفت شرکت اول این رتبه بندی در حوزه فناوری اطلاعات هستند و یا در رتبه بندی سال ٢٠١۵ نشریه فوربز، در بین ده شرکت اول، شش شرکت در این حوزه فعالیت دارند.
از همین جا می توان به اهمیت و ارزش رتبه بندی در حوزه فناوری اطلاعات پی برد که تا چه حدی برای شرکت ها در حوزه فعالیت ما ارزشمند خواهد بود.

کارایی : به نظر شما چه نکات قابل بهبودی وجود دارد تا دبیرخانه طرح بتواند در دوره های بعد عملکرد بهتری داشته باشد؟
مهندس جلیل زاده : سطح برگزاری همایش بسیار عالی بود و سخنرانی هایی که در پنل تخصصی همایش اجرا شد خیلی کاربردی بودند، علی الخصوص صحبت های آقای دکتر فرشاد مومنی برای خود بنده بسیار جذاب بود. به نظر می رسد در دوره های بعدی اگر اجرای همایش را تخصصی تر نمایید به جای سخنرانی های تکراری از میزگرد و پنل های تخصصی این چنینی استفاده کنید، استقبال بیشتری از همایش خواهد شد.
از آنجایی که این طرح توسط یک سازمان علمی و آکادمیک برگزار می شود قطعاً می توانید بیش از پیش بار علمی به همراه داشته باشید و با ارائه خدمات در این زمینه می توانید ارزش طرح را تثبیت کرده و به مرور افزایش دهید.

کارایی : در حوزه فناوری اطلاعات و خصوصاً خدمات شبکه و آی تی چه مشکلاتی وجود دارد؟ آیا بستر برای تولد شرکت های جدید فراهم است؟
مهندس جلیل زاده : می توان گفت که صنعت ما بلبشویی است که بیا و نگاه کن. اولاً در همه کشور ها تعداد شرکت های سرویس دهنده در حوزه ما، کم است. مثلاً در آمریکا ٢ شرکت و در ایران ١١ شرکت در این حوزه وجود دارد. این یک سیاست حاکمیتی است. در ایران نیز قرار است این تعداد کمتر شود و پروانه های فعلی تا آخر سال ٩۴ اعتبار داشته و سپس پروانه های جدیدی ارائه شود که مبلغ بسیار بالای ٢٠ میلیارد تومانی نیز باید برای ۵ سال پرداخت شود. لذا تعداد شرکت ها عملاً کمتر خواهند شد. یعنی در جواب بخش دوم سوال شما باید بگویم ظرفیت در حوزه سرویس دهنده بسیار محدود بوده، هست و محدودتر خواهد شد.
در حوزه خدمات اینترنت، در ایران به جز مخابرات، ١٠ شرکت، مجوز ارائه خدمات اینترنت از سازمان تنظیم مقررات را دارند. جالب اینجاست که این ١٠ شرکت بایستی خدمات خود را از مخابرات دریافت کنند.
خصوصی سازی نادرستی که در مورد مخابرات انجام شد باعث گردید که مخابرات به عنوان رقیب سرسخت این ١٠ شرکت قرار بگیرد و نتیجه کاملاً مشخص است که در ارائه خدمات به این ١٠ شرکت کم کاری می کنند. چرا؟ چون مخابرات به یکی از شرکت های پَپ تبدیل شده که خدمات اینترنت ارائه می دهد.
از دیگر مشکلات این حوزه، تکنولوژی بر بودن آن است. یعنی امروز دستگاه و سیستمی که با هزینه بالا خریداری شده است، ١ یا ٢ سال دیگر بلا استفاده خواهد بود و عملاً ضایعات محسوب می شود چرا که قابل فروش هم نخواهد بود و باید تکنولوژی جدید جایگزین شود. لذا سرمایه بسیار زیادی لازم است تا بتوان شرکت را به روز نگه داشت.
یکی از مشکلاتی که در آینده نزدیک گریبانگیر شرکت های حوزه ما خواهد شد حذف خدمات ADSL است. چرا که در آینده نزدیک شبکه ۵G در ایران راه اندازی خواهد شد که سرمایه چندین هزار میلیاردی لازم خواهد داشت و لذا فقط اپراتور هایی مثل مخابرات و ایرانسل و … امکان رقابت در آن حوزه را خواهند داشت. پس بایستی از همین الان پیش بینی کنیم و به سمت ارائه خدماتی جدید در آن دوره حرکت کنیم.

کارایی : آیا بخش خصوصی می تواند در بهبود وضعیت حوزه فناوری اطلاعات تاثیر گذار باشد؟
مهندس جلیل زاده : ١٠٠ در صد. بخش خصوصی بایستی به سمتی حرکت کند که رقابت بین شرکت ها بر سر کیفیت باشد نه بر سر قیمت. دولت وظیفه قانون گذاری خود را اگر به نحو احسن انجام دهد، بخش خصوصی نیز به خوبی از پس مدیریت بر خواهد آمد و به بهترین شکل خواهد توانست رقابت بین شرکت ها را ایجاد کرده و به صورت کلی شاهد ارتقاء وضعیت خواهیم بود. متاسفانه چنین شرایطی تا به امروز وجود نداشته و یا اگر بوده به صورت کوتاه مدت بوده و باعث همان بینظمی شده که قبلاً در صحبت ها خدمتتان عرض کردم.

کارایی : اشاره داشتید به آینده ای که لازم است خدمات دیگری به غیر از اینترنت ارائه نمایید. استراتژی شما برای آینده ای که اشاره می کنید چیست؟
مهندس جلیل زاده : همانگونه که اشاره شد سرمایه گذاری در حوزه شبکه های ۵G برای ما غیر قابل تصور است. لذا راهکار های جدیدی پیش بینی کرده ایم که می توان به مورادی از جمله حرکت به سمت تولید محتوا علی الخصوص تولید محتوای ایرانی، مهندسی و خدمات دیتا سنتر، فضای ابری یا همان cloud و … اشاره کرد.

شرکت همارا سیستم

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.