گروه صنعتی تراکتورسازی ایران ، نگین صنعت سنگین کشور

0 ۲,۲۰۱
شرکت تراکتورسازی ایران در سال 1347 به صورت شرکت سهامی خاص تاسیس شد. شرکت تراکتورسازی ایران تولید خود را با مونتاژ تراکتورهای رومانی u650 و u651 از سال 1348 آغاز کرده است. از سال 1356 تراکتورهای سبک MF285 جایگزین تراکتورهای رومانی گردید. بین سال های 1366 و 1371 شرکت های آهنگری ، موتورسازان ، ریخته گری ، خدمات صنعتی و ماشین الات صنعتی با هدف بهره برداری از منابع و امکانات شرکت ، استفاده از ظرفیت های مازاد شرکت ، منعطف و چابک نمودن شرکت مادر ، عدم تمرکز و توجه به توسعه محصولات و توسعه تولیدات جانبی از شرکت مادر جدا گردیدند. از جمله اقدامات مهم انجام یافته در سال های اخیر می توان به طراحی و تولید انبوه محور جلوی تراکتورهای سری 200 ، طراحی و نمونه سازی تراکتور ITM470 و نیز مقدمات تاسیس شرکت تولید خودروهای دیزلی با نام شرکت سیبا اشاره نمود که این شرکت در سال 1392 به بهره برداری رسیده و تولیدات خود را روانه بازار نمود. همچنین در راستای کاهش قیمت تمام شده محصول و خودکفایی در زمینه تولید مجموعه های استراتژیک ، طراحی و تولید انبوه محور جلوی تراکتورهای دو دفرانسیل سری 300 توسط کارشناسان شرکت به انجام رسید. ساخت و بهره برداری از مرکز تست و استاندارد تراکتورسازی در محل اصلی شرکت از جمله فعالیت های بارز شرکت بوده است. همچنین این شرکت توانسته است با توسعه بازارهای صادراتی خود به کشورهای اروپایی ، در این زمینه نیز موفقیت هایی را کسب کند.
شرکت تراکتور سازی ایران در دوره اخیر طرح ایران تک ، به عنوان رتبه اول گروه صنعتی خودرو و نیرو محرکه معرفی گردید و بدین بهانه مصاحبه ای با مدیر عامل این شرکت ، جناب آقای ابوالفتح ابراهیمی ، انجام داده ایم.

وضعیت گروه صنعتی خود را در کل چگونه ارزیابی می فرمائید ، چالش‌های‌‌این صنعت کدامند و چه چشم اندازی برای‌‌این صنعت ترسیم می کنید؟
ما همواره با یک چالش بسیار جدی روبروی بوده‌‌ایم و آن عبارتست از واردات تراکتور از کشورهای دیگر .‌‌ این مساله به قدری دامنه دار است که متأسفانه در چند سال اخیر خبرهایی از راه اندازی خطوط مونتاژ تراکتور در یکی از استان‌های همجوار و حتی در یک مورد در داخل استان آذربایجان شرقی به گوش رسیده است. واقعاً چنین اقداماتی جای تأسف دارد و باید به طور جدی مورد رسیدگی قرار گیرد. شرکت تراکتور سازی خوشبختانه توانسته است از عهده چالش‌های اقتصادی اخیر که صنایع با آن روبرو بودند ، به خوبی برآید و به جرأت می توان گفت در بازه‌‌ای از زمان به تنهایی بار مشکلات قطعه سازان را آن هم در دوره‌‌ای که دو خودروساز بزرگ کشور دچار بحران بودند ، به دوش کشید. از جمله اقداماتی که در حال حاضر سعی کرده‌‌ایم توجه ویژه‌‌ای به آن داشته باشیم ، ارتقاء کیفیت محصولات به کمک دانش و تکنولوژی و ارائه آموزش‌های لازم به مصرف کنندگان چه در داخل کشور و چه در خارج کشور بوده است. با‌‌این اوصاف ، در صورتی که دولت و نهادهای حاکمیتی سیاستگذار ، از برند موفق و جهانی تراکتورسازی حمایت کنند ،‌‌ این صنعت توانایی‌‌ خواهد داشت که توسعه بسیار چشم گیری داشته باشد و در کنار آن اشتغال بالایی‌‌ نیز ایجاد کند.

عمده فعالیت‌های شما در عرصه توسعه صادارت و افزایش اشتغال کدام است؟

با توجه به‌‌اینکه اکنون ما جزو برترین‌های کشور هستیم ، بر روی صادرات محصول به کشورهای آسیایی ، آفریقایی و حتی اروپایی تمرکز جدی داریم اگرچه درگیری‌های اخیر خاورمیانه تا حدودی صادرات محصول را به کشورهای‌‌ این حوزه با مشکل مواجه کرده است. نگاه شرکت تراکتورسازی‌‌ایران ، یک نگاه جهانی است و هدف ما ورود به بازارهای صادراتی با قابلیت رقابتی است. ذکر‌‌ این نکته خالی از لطف نیست که گاهاً کشور چین اقدام به دامپینگ و کاهش قیمت می‌کند ولی خوشبختانه چون محصول تراکتور به طور 100 درصد داخلی است و کلیه قطعات آن در داخل تولید می شود ، لذا به لحاظ قیمتی همواره توانایی رقابت را داشته‌‌ایم. بخش تحقیق و توسعه تراکتورسازی اخیراً به صورت مستقل تاسیس و با نام شرکت تحقیق و توسعه تراکتورسازی‌‌ایران شروع به فعالیت نموده است. هدف از این کار ، ایجاد ظرفیت‌ها و ارائه تولیدات متنوع و بر مبنای نیاز روز بازار است. تمام‌‌این اهداف در صورت داشتن برنامه ریزی صحیح حتماً منجر به فروش بیشتر، توسعه صادرات ،‌‌ ایجاد اشتغال و‌‌ایجاد ارزش افزوده بالا برای استان، منطقه و کشور خواهد بود.

شرکت شما در آخرین دوره طرح‌‌ایران تک و در گروه صنعتی مربوطه رتبه‌ی خوبی کسب نموده است. تا چه حد از متدولوژی ارزیابی شرکت‌ها در طرح‌‌ایران تک مطلع هستید و تا چه حد نتایج‌‌این ارزیابی را قابل اعتماد و کارآمد می دانید؟

ارزیابی ، مدل توسعه یافته نظرسنجی است ؛ یعنی علاوه بر‌‌اینکه افکار را متمرکز می سازد ، از شاخص‌ها نیز بهره می‌گیرد. موسسات مختلفی در کشور ما ارزیابی‌هایی را انجام می‌دهند که اگر‌‌این ارزیابی‌ها درست و علمی نباشند ، انحراف نتایج آن در جامعه باعث‌‌ایجاد شکاف فکری می شود. در ارزیابی‌‌ایران تک ابتدا باید دقت کنیم که این ارزیابی توسط چه موسسه‌‌ای انجام می‌ شود؟ و مدیریت این مجموعه در دست چه کسانی است ؟ همچنین این مساله که چه کارشناسانی امر ارزیابی را انجام داده‌اند ، نیز بسیار واجد اهمیت است. زمانی که ارزیابی توسط یک موسسه‌‌ قوی و صادق صورت پذیرد ، طبیعتاً اعتماد به آن بیشتر می شود. آنچه ما را به حضور مجدد در‌‌این ارزیابی وادار نمود ، بررسی سابقه 5 ساله‌‌این طرح بود و‌‌اینکه صداقت ارزیابی‌ها باعث ارتقاء و تعالی شرکت‌ها در استان و منطقه شده است.

عمده ترین نقدی که به فرآیند ارزیابی شرکت‌ها و به طور کلی روال کاری طرح‌‌ایران تک وارد می‌دانید ، کدام است و پیشنهاد شما در جهت هر چه بهتر نمودن‌‌این طرح چیست؟
دوره اخیر‌‌ ایران تک ، یکی از موفق ترین دوره‌های آن بود و به نظر بنده نباید در شروع فرآیند‌های دوره جدید که همان دوره ششم است ، تعللی داشته باشید و لازم است هر چه سریعتر کار را شروع کنید. در صورتی که بتوان دایره و محدوده جغرافیایی ارزیابی‌ها را گسترش داد ، قطعاً رقابت بین شرکت‌ها وارد مرحله تازه تری خواهد شد. همچنین در جهت گسترش‌‌این طرح ، تعامل‌‌ایران تک با سایر نهادها و تشکل‌های بخش خصوصی از جمله اتاق بازرگانی می تواند بسیار کارساز باشد.
در نهایت ، وقتی که یک سیستم درست کار می کند و اجزاء سیستم در جای خود قرار دارند ، محدودیتی برای پیشرفت و توسعه آن پروژه یا طرح وجود ندارد. امیدوارم روزی‌‌ایران تک به عنوان اولین مرجع ارزیابی صنعت کشور بتواند اطلاعات دقیق و شفافی را در خصوص فضای کسب و کار به تمامی ذی نفعان ارائه دهد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.