IMIAZAR100 در یک نگاه

0 ۵۷۳

بر اساس آنچه که مورد تاکید کلیه کارشناسان اقتصادی می‌باشد، در جهت دستیابی به اهداف چشم انداز بیست ساله توسعه کشور در حوزه اقتصادی- کسب جایگاه اول اقتصادی در آسیای جنوب غربی در سال 1404- ایجاد بهبود روزافزون در فضای کسب و کار، امری ضروری به نظر می‌رسد و کلیه طرح‌ها و برنامه های کلان کشور، بایستی با در نظر گرفتن این ضرورت و همسو با چشم انداز 20 ساله تنظیم و اجرا گردند.
بدیهی است، محیط کسب و کار منطقه آذربایجان نیز به عنوان یکی از قطب‌های بزرگ صنعتی کشور از این قاعده مستثنی نبوده و ایجاد بهبود بیش از پیش در آن در راستای تحقق اهداف اقتصادی چشم انداز کشور، امری مهم و حیاتی می‌باشد. این منطقه که همواره با کوشش برنامه ریزی شده به عنوان یکی از پیشکسوتان عرصه صنعت کشور مطرح بوده است. در سال‌های اخیر نیز در بسیاری از جنبه‌ها مانند رشد صنعتی، سهم از تولید ناخالص داخلی، صادرات محصولات صنعتی، معدنی و صنایع دستی، اشتغال، میزان سرمایه گذاری و … در رتبه های بالای کشوری قرار داشته و این امر نقش و اهمیت آن را در مسیر توسعه کشور نمایان می‌سازد.
با عنایت به آنچه که بیان گردید سازمان مدیریت صنعتی آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان با الهام از رسالت سازمان و در راستای بسط و گسترش تجربیات و خدمات سازمان مرکزی که برای چهاردهمین سال متوالی نسبت به رتبه بندی صد شرکت برتر ایران اقدام نموده است، در نظر دارد با همکاری یکدیگر و با تلاش در جهت فراهم نمودن آمار و اطلاعات شفاف و مفید در مورد بنگاه های اقتصادی منطقه، این پروژه را تحت عنوان IMIAzar100 در سطح حوزه جغرافیایی منطقه شمال غرب کشور، به اجرا درآورد. انتظار می‌رود پس از اجرای این پروژه با تهیه فهرست آمار و اطلاعات شفاف و مفید در مورد بنگاه های اقتصادی، فضای روشن‌تری از کسب و کار اقتصادی منطقه ارائه گردد. بر این اساس، در گام اول، فهرستی عمومی که به مقایسه شرکت‌ها و فعالیت‌های اقتصادی از بعد کلان و ملی می‌پردازد ونشان دهنده تصویری از چگونگی آرایش بنگاه های اقتصادی در فضای کسب و کار منطقه است، تهیه می‌گردد. در واقع در این فهرست تمامی فعالیت‌های اقتصادی اعم از خدماتی، صنعتی و … که در مفهوم عام خود می‌توانند رقیب یکدیگر در تخصیص منابع جامعه باشند، در کنار یکدیگر حضور خواهند داشت. در گام دوم، برای گزینش صد شرکت برتر شمال غرب ایران معیار فروش مبنای انتخاب قرار می‌گیرد. رقم فروش در مورد کلیه شرکت‌ها رقم فروش خالص و در مورد بانک‌ها و مؤسسات مالی جمع درآمد مشاع و غیر مشاع است. در گام بعد این شرکت‌های منتخب از زوایای مختلف با شاخص‌های متعددی که در ادامه اشاره می‌شود، مورد مقایسه قرار خواهند گرفت. شایان ذکر است دارا بودن حداقل چهل میلیارد ریال فروش سالانه شرط لازم جهت حضور شرکت‌ها در رتبه بندی IMIAZAR100 می‌باشد.

اهداف پروژه IMIAzar100 و مزایای متصور در اجرای آن
هدف اصلی پروژه IMIAzar100 شفاف سازی فضای کسب و کار و جایگاه اقتصادی شرکت‌های استانی و منطقه ای و رتبه بندی آن‌ها از نظر میزان تأثیرگذاری در اقتصاد استانی، منطقه ای و ملی با هدف گسترش رقابت میان بنگاه های اقتصادی و در نتیجه ایجاد بهبود در محیط کسب و کار می‌باشد. در کنار این هدف مزایای ذیل نیز در اجرای پروژه مورد بحث متصور است:

• شناسایی آرایش بنگاه های بزرگ منطقه شمال غرب کشور در کنار یکدیگر و نحوه تغییر آن در طول زمان
• افزایش رضایت بنگاه های اقتصادی و ایجاد انگیزه فعالیت و توسعه در محیط کسب و کار
• ایجاد سیستم پاداش اجتماعی برای کارآفرینان و شرکت‌های مولد
• ایجاد بسترهای مناسب‌تر برای تعامل موثر شرکت‌های بزرگ منطقه با نهادهای دولتی، اجتماعی و مالی
• افزایش رقابت پذیری شرکت‌های بزرگ منطقه در تعامل با اقتصاد ملی و جهانی
• جلب مشارکت فعال عموم مردم به عنوان شرکای اجتماعی در توسعه شرکت‌های بزرگ و متوسط منطقه
• کاهش هزینه های جذب نیروی متخصص برای شرکت‌های بزرگ منطقه از طریق شناساندن آن‌ها به عنوان شرکت‌های برتر
• آسان‌تر نمودن تصمیم گیری برای افراد متخصص و نخبگان جویای کار در انتخاب محل اشتغال خود
• تسهیل شرایط تصمیم گیری سرمایه گذاران در خصوص راه اندازی کسب و کار جدید
• ایجاد زمینه تحقیقات پژوهشگران در جهت شناخت فضای کسب و کار از زوایایی تازه
• جلب توجه سیاست گذاران و سرمایه گذاران به مزیت‌های منطقه در بخش‌های مختلف اقتصادی
• ارائه اطلاعات شفاف و قابل اعتماد به تصمیم گیران و سیاست گذاران دولتی در خصوص فضای کسب و کار منطقه
• ایجاد و افزایش شهرت منطقه ای، ملی و بین‌المللی بنگاه های اقتصادی منطقه و محصولات آن‌ها
• مشارکت فعال سازمان به عنوان شریک اجتماعی دولت
• محک زنی مستمر شاخص‌های مختلف رشد شرکت‌ها با یکدیگر و همچنین با مقیاس ملی و جهانی
• توسعه سرمایه اجتماعی منطقه و کشور • افزایش میزان مشارکت در فعالیت‌ها و مبادلات منطقه ای و بین‌المللی
• ارائه اطلاعات ارزشمند به نهادهای مالی و حاکمیتی در خصوص تأمین منابع مورد نیاز طرح‌های مختلف شرکت‌های بزرگ و تأثیرگذار

اهمیت رتبه بندی IMIAzar100
• شناسایی وضعیت رقابتی رتبه بندی به بنگاه‌ها کمک می‌کند تا درباره وضعیت خود در مقایسه با رقبایشان در صنایع مشابه و همچنین سایر صنایع تولیدی و خدماتی شناخت شفاف و دقیقی پیدا کنند و آثار فعالیتشان را از این منظر نیز مشاهده نمایند.
• تدوین برنامه استراتژیک (راهبردها)
فهرست رتبه بندی به خصوص روند آن در سال‌های مختلف، اطلاعات ارزشمندی را در اختیار تحلیل گران مالی و استراتژیک شرکت قرار می‌دهد. این اطلاعات منابع موثق و مستندی در جهت تدوین استراتژی‌های شرکت در آینده خواهند بود.
• جلب نظر سهامداران و ذی‌نفعان همچنین رتبه بندی می‌تواند اطلاعات مفیدی در مورد وضعیت بنگاه در مقایسه با رقیبان خود در اختیار ذی‌نفعان از قبیل مدیران، سهام داران و سرمایه گذاران، اعتبار دهندگان و بانک‌ها، مشتریان و دیگر نهادهایی که به نحوی در فعالیت اقتصادی بنگاه مرتبط هستند، قرار دهد. بنابراین بنگاه‌هایی که از عملکرد مثبتی برخوردارند، می‌توانند با نمایش فعالیت‌های خود در قالب شاخص‌های مختلف رتبه بندی، در جذب سرمایه، جلب کمک‌های دولتی، مشارکت یا هر گونه فعالیت مطلوب اقتصادی با دیگر بنگاه‌ها یا نهادهای داخلی و خارجی موفق‌تر عمل کنند.
• تشویق رقابت در بخش دولتی و خصوصی رتبه بندی به خودی خود می‌تواند به گسترش رقابت و تشویق آن، چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی کمک کند.
• تحلیل روند اقتصادی منطقه با مشاهده نتایج رتبه بندی شرکت‌ها و به خصوص روند این رتبه بندی در سال‌های مختلف، تحولات اقتصادی منطقه از منظری شفاف‌تر قابل مشاهده خواهد بود. با بررسی مداوم تحولات رتبه بندی بنگاه‌ها، تشخیص جهت حرکت در کسب و کارهای اقتصادی و شناسایی دورنمای رونق و رکود در صنایع مختلف بر اساس اطلاعات معتبر و مستند میسر خواهد بود و این امر، دست‌اندرکاران، سیاست گذاران و فعالین اقتصادی و صنعتی را در جهت اخذ تصمیمات مناسب‌تر در راستای اهداف بلند مدت خود یاری خواهد داد.
• سیاست‌های اصلاحی با پی گیری و تحلیل تحولات رتبه بندی بنگاه‌ها، سیاست گذاران اقتصادی می‌توانند میزان اثربخشی سیاست‌های اصلاحی اعمال شده خود در سطح کلان و یا در سطح صنعت را به صورت مستقیم بر رقابت پذیری بنگاه‌ها، تغییرات وضعیت صنعت و نیز تغییرات صنایع نسبت به یکدیگر – و در نهایت آثار بلند مدت بر آرایش بنگاه های اقتصادی منطقه شمال غرب کشور- پی گیری نمایند.
• تحلیل بازار سرمایه فهرست رتبه بندی می‌تواند به فعالان اقتصادی- به خصوص سهام داران و فعالان بازارهای سرمایه- اطلاعات تحلیلی دقیق‌تری ارائه دهد. این اطلاعات در کنار اطلاعات معتبر دیگر، به شناسایی وضعیت شرکت و پیش بینی روند آینده آن کمک می‌نماید.
• شناسایی فرصت‌های همکاری اقتصادی اطلاعات مندرج در فهرست رتبه بندی می‌تواند به شرکت‌های داخلی و خارجی در یافتن فرصت‌های همکاری و مشارکت اقتصادی با بنگاه های مستعد یاری نماید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.