امید به صنعت با کاهش قیمت نفت

0 ۲۹۶

گفتگوی اختصاصی با صمد حسن زاده عضو هیات نمایندگان اتاق تبریز و رئیس هیات مدیره‌ی خانه‌ی صنعت آذربایجان شرقی

 

چند هفته‌ای صرف شد تا تلاشمان برای صحبت با آقای حسن‌زاده، رئیس خانه‌ی صنعت استان به نتیجه برسد. مدیری کارآفرین که نام تبریز را در اقصی نقاط کشور در سردر بسیاری از مراکز فروش کاشی و سرامیک جای داده و بر افتخارات آذری زبانان افزوده است.متنی که در زیر می‌آید نتیجه‌ی این تلاش‌هاست.

کارایی :جایگاه بخش خصوصی و تولید را در کشور چگونه ارزیابی می کنید؟
حسن زاده :بخش خصوصی مخصوصاً در حوزه صنعت و تولید همواره مظلوم ترین قشر جامعه بوده است. در دوره های قبل سیاست ها و فضای خاصی بین دولتمردان و در کشور حاکم بود. در بسیاری موارد بخش خصوصی را با القابی خاص و سرمایه گذاری را معادل سرمایه داری در جامعه معرفی می کردند تا این که چند سال پیش مقام معظم رهبری « سرمایه ایرانی کار ایرانی» را به عنوان شعار سال اعلام فرموده و جایگاه والای سرمایه گذاری و کارآفرینی را برای همه ملت ایران تبیین نمودند. واقعیت این است تا زمانی که دولت ها با درآمد آسان نفت نیازهای کشور را تأمین می نمایند چندان توجهی به بخش خصوصی نداشته و در تمامی سال های گذشته پیغام کلیه سیاست های دولت نیز همین بوده که آقایان تولید را جمع کنید. ورود کلیه کالاهای بی کیفیت با دلارهای ارزان 700تومان موجب تقویت اقتصاد کشورهای خارجی و تضعیف اقتصاد داخل شده است. تحولاتی که در سال های گذشته در ملک، دلار، سکه و… اتفاق افتاده است نشانگر این موضوع بود که دولت ناخواسته فقط به دنبال توسعه دلالی و سفته بازی است. واقعیت این است که هیچ گونه توجهی به نوسازی صنایع نشده و حمایت و یا برنامه ریزی برای ارتقاء تکنولوژی صنایع کشور بعمل نیامده است. آمار پایش صنایع استان نیز مؤید این موضوع می باشد و نهایتا مشخص کرده که جایگاه صنعت و تولید استان در کجا قرار گرفته است. با پائین آمدن قیمت نفت و سیاست های دولت محترم آقای روحانی تولید و بخش خصوصی تا حدودی در کانون توجه قرار گرفته که حتما در راستای توسعه اقتصاد کشور می باشد، امید داریم با تداوم این سیاست ها در آینده نزدیک شاهد رشد و شکوفائی اقتصاد کشور باشیم.

کارایی :جناب آقای حسن زاده، جنابعالی در جایگاه صنعتگر و کارآفرین در دوره های پیشین اتاق تبریز به عنوان عضو هیئت نمایندگان حضوری فعال داشته اید، با توجه به این سوابق، اهمیت اتاق های بازرگانی را در چه چیزی خلاصه می نمایید؟
حسن زاده :نخبگان اقتصادی و صنعتی کشور به نمایندگی از طرف جامعه اقتصادی در اتاق های بازرگانی کشور به عنوان پارلمان بخش خصوصی حضور دارند، لذا با به کارگیری استراتژی های مناسب و هم فکری بهتر بین اعضاء، این تشکل می تواند در کلیه امور اقتصادی استان و کشور نقشی به سزایی ایفاء نماید و از این رهگذر در توسعه استان و کشور بسیار تاثیر گذار باشد.

کارایی :آیا اتاق بازرگانی به معنای واقعی توانسته و می تواند به عنوان نماینده بخش خصوصی به ایفاء نقش بپردازد؟
حسن زاده :واقعیت این است که در 3۶سال گذشته غالب اقتصاد کشور دولتی بوده و در چند سال گذشته نیز با اجرا ناموفق اصل 44قانون اساسی در حد بسیار کمی به ظاهر ً خصوصی سازی شده است. فعلاً در حد 20الی 25اقتصاد کشور ما خصوصی است که بیشتر آن ها نیز واحدهای کوچک و یا متوسط می باشند . همین باعث گردیده تا در تمامی نهادها و سازمان ها، سیاست های دولت غالب و حتی حاکم باشد و اتاق های بازرگانی نیز از این امر مستثنا نبوده اند. بنابراین به نظر بنده نتوانسته اند به واقع به عنوان نماینده بخش خصوصی مسئولیت خود را به درستی انجام دهند، ولی در سال های اخیر مخصوصاً در دولت آقای دکتر روحانی توجه خاصی به بخش خصوصی نشان داده شده است. حضور نمایندگان بخش خصوصی در بیشتر مراجع قانون گذاری، تصمیم گیری و در جریان تدوین آئین نامه ها که قبل تر در قانون بهبود توسعه کسب وکار به تصویب رسیده بود در این دولت شکل اجرایی به خود گرفته که حتما می تواند برای کل جامعه مفید و کارساز باشد.

کارایی :شورای گفتگوی بخش خصوصی و دولت تجربه ای جدید در کشور است که به دلیل عدم توجه دولت قبل به مفاد قانون بهبود فضای کسب و کار، به ویژه در استان ها به صورت جدی شکل نگرفته بود که البته به نظر می رسد با اهتمام دولت آقای روحانی اخیراً جلسات این شورا به صورتی منظم برگزار می گردد. با توجه به حضور جنابعالی در جلسات مربوطه، لطفاً تجربه عملی خود را تشریح نمایید؟ این شورا چگونه و به چه میزان خواهد توانست در توسعه کشور ایفاء نقش نماید؟
حسن زاده :شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی نهاد بسیار مهمی است که نمایندگان بخش خصوصی مستقیماً در مرکز استان ها با حضور عالی ترین مقام اجرائی استان و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و نیز سایر مسئولین محترم سازمان ها که متناسب با دستور جلسه حضور پیدا می کنند، تشکیل می گردد. موضوعات کارشناسی شده بسیاری توسط انجمن ها، تشکل ها و مدیران بنگاه های اقتصادی و تولیدی در جلسات این شورا به صورت ماهانه مطرح می گردند. اغلب مسائلی که در حوزه اختیارات استانی است، با تصمیمات همان جلسه رفع می گردد و در موارد پیچیده تر نیز برنامه ریزی برای رفع موانع انجام می شود. در مسائلی که خارج از مسئولیت ها و اختیارات استانی است و نیاز به اقدام در سطح ملی دارد نیز آقای استاندار و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی اقدامات و پیگیری های لازم را انجام می دهند. حضور ریاست و هشت نفر از اعضاء هیئت نمایندگان اتاق، اصناف و تشکل ها به عنوان نمایندگان طیف های مختلف بخش خصوصی، موقعیتی بسیار خوب برای انتقال دغدغه ها و تجربیات بخش خصوصی به دولت و رفع موانع تولید و توسعه اقتصادی، فراهم می آورد و به نظرم همین موضوع کافی است تا به اهمیت و میزان تاثیر گذاری این شورا پی ببریم.

کارایی :اتاق چه برنامه هایی برای ارتباط با تشکل های صنفی اش داشته است؟ نظر شما در این خصوص چیست؟
حسن زاده :اتاق ایران در دوره گذشته آئین نامه ای برای تشکل ها و انجمن های زیرمجموعه خود تدوین نمود و کمیسیون تشکل ها با برگزاری جلسات ماهانه جهت تقویت تشکل و ساماندهی انجمن های صنعتی، صنفی و خدماتی کارهای خوبی را انجام داده اند. در اتاق تبریز هم به تبع آن کارهایی انجام شده ولی به نظر کافی نیست و امیدوارم در دوره آینده توجه بیشتری به این موضوع عمل آید.

کارایی :درگذشته به اعضاء هیئت نمایندگان اتاق امین التجار می گفتند، این لقب ازچه روی مورد استفاده قرار می گرفته است؟
حسن زاده :اتاق های بازرگانی و هیئت نمایندگان کلیه اتاق ها همیشه از افراد مؤمن، معتبر و از شخصیت هایی بوده اند که مورد قبول کل جامعه بوده و تمامی آن ها تا امروز، با هر چه که در توان داشتند در راستای تحقق اهداف برنامه های اقتصادی کشور تلاش نموده اند. واقعیت این است که در گذشته مردانی در تبریز و سراسر ایران زندگی می کردند که خدمات بزرگی با امکانات بسیار کم انجام داده اند که هیچ وقت امثال بنده نمی توانیم در حد و جایگاه آن ها باشیم. بنده به کلیه انسان هایی که در جامعه قبول مسئولیت می نمایند و خدماتی انجام می دهند احترام بسیاری قائلم. به نظرم سایر مردم نیز چنین حسی دارند و این لقب نتیجه طبیعی آن است.

کارایی :نظرتان درمورد انتخابات پیش روی اتاق چیست؟
حسن زاده :نفس موضوع انتخابات اتاق یک مسئله طبیعی است که هر چهار سال یک بار تکرار می گردد. البته من اعتقاد دارم این دوره نسبت به دوره های قبل بسیار متفاوت خواهد بود و حتماً مردم و جامعه اقتصادی و صنعتی استان آذربایجان شرقی و کشور با آگاهی و شعور فرهنگی بالائی که دارند افرادی را به عنوان نمایندگان بخش خصوصی معرفی خواهند نمود که بتوانند در ایفای مسئولیت خود توانائی و شایستگی بیشتری از خود نشان دهند.

کارایی :به نظر شما چه شاخص ها و معیارهایی بایستی در انتخاب اعضاء هیئت نمایندگان اتاق مورد توجه قرار گیرند؟ به چه کسانی باید رای داد و به چه کسانی نباید رای داد؟
حسن زاده :نماینده بخش خصوصی باید از معتمدین حوزه اقتصاد باشد. چنین فردی حتما بایستی تجربه ای عملی و مستقیم در فعالیت های اقتصادی داشته و به سبب عملکردش مورد اعتماد و قبول جامعه باشد. افرادی که با سوابقی درخشان، در مسائل اقتصادی جامعه تاثیرگذار بوده اند. همچنین نماینده بخش خصوصی به هیچ وجه نباید به دنبال مسائل سیاسی یا جناح بندی های مرسوم باشد و هرگز سودای استفاده از جایگاه اتاق برای کسب موقعیت های شخصی را در سر نپروراند. نباید جامعه ما اجازه ورود چنین افرادی را به هیئت نمایندگان اتاق بدهند.

کارایی :به نظر شما آیا اتاق های کشور، موفق عمل کرده اند؟ در آینده چه نقشی را برای اتاق ها پیش بینی می کنید؟
حسن زاده :نمایندگان محترم کلیه اتاق ها در زمان مسئولیت خودشان نهایت تلاش را انجام داده اند، ولی بایستی توجه داشت که محدودیت های بسیاری وجود داشته و امکان کمی برای ایفاء نقش قابل توجه اتاق ها در جهت پیشرفت اقتصادی کشور فراهم شده است. لذا،مقوله موفقیت اتاق ها را نباید بدون در نظر گرفتن محدودیت ها در نظر گرفت. به تصویب رساندن قانون بهبود فضای کسب و کار و رساندن مشکلات بخش خصوصی به گوش مسئولین و پیگیری بسیاری از مطالبات ایشان با وجود این محدودیت ها کار ساده ای نیستند. اما با این وجود، فاصله معنی داری با ایفاء نقش راهبر در اقتصاد کشور داریم. البته همان گونه که اشاره کردم در سال های اخیر در برنامه های دولت محترم دکتر روحانی توجه خاصی به بخش خصوصی به عمل آمده و به این اصل رسیده اند که تنها راه نجات کشور از مشکلات اقتصادی موجود، توسعه اقتصادی از طریق دستیابی به بازارهای صادراتی و حضور در بازارهای جهانی است که با ارتقاء کیفیت محصولات تولیدی و ایجاد امکان رقابت در مقابل تولید کنندگان خارجی توسط بخش خصوصی، قابل دستیابی است. به نظر می رسد با چنین دیدگاه و راهبردی است که ارتباط دولت با اتاق های بازرگانی تقویت گردیده و اختیاراتی به اتاق ها داده شده است و حتماً اتاق های بازرگانی با مسئولیت پذیری بالایی که از خود نشان می دهند، با گسترش روابط تجاری کشور با آن سوی مرزها، نقشی تاثیر گذار در راستای توسعه اقتصادی کشور ایفاء خواهند نمود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.