آرد سالم، نان سالم، زندگی سالم

0 ۹۱۳

گفتگوی اختصاصی با مهندس چنگیزی مدیرعامل شرکت صنایع غذایی ارس مهر

آرد و نان باهم گره خورده اند.گره ای که به این راحتی ها از هم جدا نمی شوند. نان خوب به آرد خوب وابسته است. آسیاب های قدیمی را فراموش نکرده ایم. روش سنتی درتهیه آرد. به دلیل اینکه سرمایه گذاری قابل توجهی در این بخش صورت نپذیرفته، چندان با آسیاب های قدیمی فاصله نگرفته ایم. اگر هم فاصله ای وجود دارد، استثناست. ارس مهرکارخانه تولید آردی است که جزو همین واحدهای استثنایی است. بادیدن این کارخانه نگاه ما نیز به صنعت آرد و نان عوض می شود. بامدیر این مجموعه به گفتگو می نشینیم تا ازاین صنعت برای مابگوید. قادر چنگیزی فرزند خانواده ای است که زندگی خانوادگی آن ها با آرد وگندم گره خورده است. حتی نوه های این خانواده نیز گندم خوب و آردخوب را از بد تشخیص می دهند. درادامه ماحصل این گفتگو را مرور می کنیم.

کارایی : اگر اجازه دهیددر ابتدا گفتگویی در ارتباط با صنعت غذای آذربایجان داشته باشیم. پیشرفت این صنعت در این منطقه به چه عواملی وابسته بوده است؟
چنگیزی : مردم آذربایجان جزو مردمی هستند که طعم دهان شان را می دانند و این جای خوشبختی است. برای آن ها مهم است که چه چیزی را باچه یکفیتی می خورند. اززمان های قدیم دقت در این بخش بالا بوده است. به نظرم رشد و پیشرفت صنعت شیرینی و شکلات در این منطقه را می توان ازخروجی های این مسئله دانست. در صنعت آردنیز، که خروجی آن نان است مادرمقایسه با سایر استان هاموقعیت ممتازی به لحاظ کیفیت داریم و نان ما می تواند الگوی مناسبی در کشور باشد. زیراهمان گونه که عرض کردم به دلیل وجود چنین فرهنگی، دقت در حوزه یکفیت برای کارخانجات این منطقه دراولویت بالایی قرار گرفته است.

کارایی : صنعت آرد در بخش صنایع غذایی این منطقه چه جایگاهی دارد؟آیا این بخش نیز توانسته است به موازات سایر بخش های آن رشد و توسعه مناسبی داشته باشد؟
چنگیزی : سرمایه گذاری های لازم در این بخش از صنعت انجام نشده است. عمر همه سرمایه گذاری ها دراین بخش بالای 10 سال است و به دلیل اینکه تجهیزات مرتبط با آردسازی استهلاک بالایی دارند، به مرور پیرمی شوند. اگر با حمایت های دولتی سرمایه گذاری های لازم در این بخش شکل می گرفت و چندین مجموعه مشابه مجموعه ارس مهر ایجاد می شد، اکنون مشکلی در این صنعت نداشتیم. متاسفانه حمایت های لازم از این صنعت در منطقه انجام نگرفته است. اشاره بنده به نقش حمایت های دولتی درشکل گیری و ثمردهی سرمایه گذاری هاست. با توجه به وجوداستهلاک بالادر صنعت آرد، بازگشت سرمایه بایستی طی 8 تا 10 سال صورت پذیرد و لازمه این مهم استفاده از تکنولوژی بالا و روز می باشد. اما، سنگ اندازی ها و تنگ نظری ها باعث می شود طول مدت اجرای پروژه ها طولانی گردیده و طرح ها توجیه اقتصادی خود را از دست بدهند.

کارایی : عدم سرمایه گذاری بلند مدت و یا به عبارتی عدم تمایل به سرمایه گذاری در این صنعت چه دلایلی داشته است؟ موانع و محدودیت ها بر سر راه فعالان و سرمایه گذاران این صنعت چیست؟
چنگیزی : وابستگی شدید موضوع آرد و نان به سیستم دولتی و سهمیه بندی و محدودیت تولید و قدرت مانور سرمایه گذار در این بخش باعث گردیده که تلاش و توان بیشتر، سود بیشتری نداشته باشد و نهایتاً سهمیه محدود گندم و دستمزد ثابت آسیابانی در چندین سال اخیر در کنار افزایش هزینه های تولید، عدم توجیه اقتصادی و رغبت کم سرمایه گذاران را جهت ایجاد و توسعه این صنعت به دنبال داشته است. به عبارت دیگر، دلیل عدم تمایل سرمایه گذاران این صنعت به تکنولوژی جدید و کارآمد، برخورد کیسان مدیران دولتی درارائه سهمیه گندم به واحدها بدون درنظرگرفتن سطح تکنولوژی و کیفیت آرد تولیدی است که حاصل حجم سرمایه گذاری در واحدهای جدید می باشد .

کارایی : پیش بینی شما از وضعیت صنعت آرد و نان درسال 93 چیست و این صنعت به کدام سمت خواهدرفت؟
چنگیزی : صحبت ها ازاین است که امسال آزاد سازی نرخ گندم شکل بگیرد و راه حل پیشنهادی ما نیز رهاسازی قیمت ها وکاهش کنترل های دولتی جهت ایجاد بازار رقابتی بر پایه عرضه و تقاضا و مشتری مداری و بازار محوری با تا یکد بر ارتقاء یکفیت و کاهش قیمت تمام شده می باشد که لازمه این امر نیز بازسازی و نوسازی واحدهای موجود و مجهز نمودن آن ها به تکنولوژی روز برای پاسخگویی به نیازهای جامعه می باشد، در غیر این صورت رکود حاکم بر واحدهای آرد استان منجر به ورشکستگی و تعطیلی آنها خواهد گردید.
[گندم از زمانی که از مزرعه برداشت می شود تا به کارخانه آردسازی می رسد در پیچ و خم های متعدد طی طریق می کند. حال این برکت الهی را ما باید دانه به دانه تمیز کنیم که محصول پاک و مرغوب به مصرف کننده برسد. متاسفانه در صنعت ما بیشتر از توجه به دانه بندی و یکفیت، به تناژ و ظرفیت توجه می شود. گندم و آرد حاصل از آن را باید به روز نگه داشت. در این شرایط مشکلی پیش نمی آید و یکفیت خوب می شود که البته بیشتر به وجدان صنعتگر و تولیدکننده بستگی دارد و عدم توجه به آن مشکل ساز خواهد بود.]

کارایی : لطفا درپایان بفرمایید شکل گیری مجموعه ارس مهرازچه سالی و به چه نحوی صورت گرفته است؟
چنگیزی : فعالیت حاج آقا چنگیزی که از بنیانگذاران صنعت آرد با تکنولوژی مدرن می باشد ازدهه 40 در این صنعت آغاز شده و شکل گیری و فعالیت تمام مجموعه ها بانظارت و همیاری ایشان صورت گرفته است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.