نسل نوظهور اقتصاد ایران در عصر پسا تحریم

0 ۲۴۱
انتظاراتی چند از اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان آذربایجان شرقی
صادق پورصادق ،کارشناس ارشد روابط بین الملل

ولی نصر تحلیل‌گر شناخته شده مسائل بین المللی در کوران بحران خاورمیانه عربی طی یادداشتی در سایت صندوق بین‌المللی پول ، آورده است: « در یک محیط با ثبات سیاسی و فعالیت آزاد اقتصادی است که بنگاه های خصوصی، شکوفا می‌شوند و اقتصادها رشد می یابند و این ها به ظهور یک طبقه متوسط کمک می‌رسانند. اگر خاورمیانه می‌خواهد پتانسیل دموکراتیک بهار عربی را بالقوه سازد و اگر بقیه دنیا می‌خواهند از مزایای آن بهره‌مند شوند، باید کشورهای منطقه و خارج از آن، بنگاه های خصوصی و ظهور یک طبقه متوسط نیرومند را حمایت کنند. آنان که سهمی در تجارت و بازرگانی دارند، اندیشه‌های ویرانگری را که آینده‌شان را به مخاطره می‌افکند، تائید نخواهند کرد». به نظر می رسد برخلاف اکثر کشورهای خاورمیانه، ایران علی رغم وجود مشکلات ساختاری و تحریم های ظالمانه اقتصادی و به دلیل برخورداری از ثبات سیاسی، امنیت و نیز رشد نسبی آزادی های اقتصادی و اجتماعی در دوره بعد از انقلاب عزت آفرین اسلامی، شاهد ظهور نسل جدیدی از فعالان اقتصادی جوان، پویا، بالنده، آگاه به مقتضیات زمانی اقتصاد و امیدآفرین بوده است و آنچه که در یادداشت ولی نصر محور قرار گرفته بیش از هر نقطه دیگر خاورمیانه و نیز بسیاری از کشورهای درحال توسعه دنیا در ایران شکل واقعیت به خود گرفته است.

به نظر می رسد بر خلاف اکثر کشور های خاورمیانه، ایران علی رغم وجود مشکلات ساختاری و تحریم های ظالمانه اقتصادی، به دلیل برخورداری از ثبات سیاسی، امنیت و نیز رشد نسبی آزادی های اقتصادی و اجتماعی در دوره بعد از انقلاب عزت آفرین اسلامی، شاهد ظهور نسل جدیدی از فعالان اقتصادی جوان، پویا، بالنده، آگاه به مقتضیات زمانی اقتصاد و امید آفرین بوده است. بدون شک این گروه جوان از فعالان اقتصادی ایران به دلیل دسترسی خوب به اطلاعات و همچنین بهره گیری از ابزارهای مدرن می توانند در کوتاه مدت آینده اقتصاد ایران را تغییر دهند.

براساس گزارش های رسمی در حال حاضر بیش از 14هزار و 500واحد صنعتی با حدود 10کارگر و بیشتر در اقتصاد ایران فعالیت می کنند. این مجموعه ها یک میلیون و 200هزار کارگر به استخدام خود درآورده و طی یک سال گذشته 15هزار میلیارد تومان حقوق و مزایا به کارگران خودپرداخت کرده اند. تعداد بسیار زیادی از نسل غیر ایدئولوژیک و «معمولی» اقتصاد ایران در میان همین جمعیت نفس می کشند که گروه آن ها هرروز و مصادف با خروج هر دانشجویی از دانشگاه های کشور فرصت بزرگتر شدن پیدا می کند. به علاوه گزارش ها نشان می دهد طی دو سال گذشته 87هزار جواز صنعتی صادر شده که احتمالا بسیاری را قشر جوان و نوظهور اقتصاد راهبری می کنند که در صورت آغاز به تولید تمامی آن ها 2میلیون و 500هزار شغل جدید به اقتصاد ایران اضافه می گردد.
شریف نظام مافی، نایب رئیس اتاق ایران و سوئیس، درخصوص این نسل جدید اقتصاد ایران می گوید: «بدون شک این گروه جوان از فعالان اقتصادی ایران به دلیل دسترسی خوب به اطلاعات و همچنین بهره گیری از ابزارهای مدرن می توانند در کوتاه مدت آینده اقتصاد ایران را تغییر دهند و همان گونه که مقارن با دهه هفتاد با ظهور تلفن همراه در ایران، ساختارهای اقتصادی کشور دگرگون شد و بازار سنتی تغییر شکل گسترده ای را تجربه نمود، این بار هم جوانان با استفاده از ابزارهای مدرن ارتباطی می توانند فضای اقتصادی کشور را متحول سازند».
بسیاری در این نسل جدید اقتصادی دقت فوق العاده ای به چگونگی عملکرد اقتصاد جهانی دارند، به طوری که ترجمه یادداشت‌ها، مقاله‌ها و گزارش‌های اقتصادی روز دنیا از بلومبرگ، بیزینس ویک و … باید همیشه در دسترس شان قرار گیرد. فرید زکریا، کروگمن، استیکلیتز، توماس فریدمن و نویسندگان سرشناس تایم و اکونومیست در کنار اقتصاددانان ایرانی، در دل گروه تازه وارد فضای کسب‌وکار ایران جای دارند. افزایش سود در نتیجه ی افزایش بهره وری ،کارایی، خلاقیت، نوآوری،مدیریت کارآمد و کاهش هزینه ها به روش های علمی و انسانی، شاکله تفکر مدیریتی ایشان را تشکیل می دهد و دوری از رانت در رفتار بسیاری از ایشان قابل مشاهده است.
انتخابات اتاق ایران در اواخر سال گذشته نیز به جهت وجود فضای جدید اقتصادی – سیاسی و افزایش امید به بهبود فضای کسب و کار و خوش بینی به حذف محدودیت های تجاری ایران در عرصه بین الملل، شاهد حضور موثر و جدی این نسل جدید از کارآفرینان ایرانی بود. در اتاق تبریز نیز حضور پررنگ فعالان اقتصادی «خود ساخته« در جریان انتخابات در ردای کاندیدا و یا رای دهنده- تأثیر خود را در نتیجه نهایی برجای گذاشت تا شاهد حضور افرادی جوان، آینده گرا، با برنامه و دارای نگاه بین المللی در هیئت نمایندگان جدید اتاق باشیم که بدون شک در کنار تجربه پیشکسوتان کسب‌وکار، نویدبخش اقتصادی پویا برای استان هستند.
با این اوصاف و با پررنگ تر شدن نقش نسل جدید در اتاق بازرگانی، صنعت، معدن و تجارت تبریز -صرف نظر از اینکه در قامت عضو، عضو هیئت نمایندگان و یا هیئت رئیسه باشد- و همچنین با توجه به تفاهم صورت گرفته بین ایران و شش قدرت اقتصادی جهان که نویدبخش بهبود محیط اقتصادی درنتیجه رفع تحریم های ظالمانه غرب و افزایش تعاملات بین المللی می باشد، انتظاراتی فراتر از دوره های پیشین مطرح می گردد که موارد ذیل از آن جمله اند:
الف) حضور فعالان اقتصادی و تولیدات استان در بازارهای مصرف همجوار مانند قفقاز جنوبی (آذربایجان،ارمنستان و نخجوان،) کردستان عراق و اروپای شرقی که اکنون مورد توجه کارشناسان اقتصادی استان قرار گرفته است، با افزایش فعالیت ها و روابط بین المللی اتاق تبریز شکلی جدی به خود بگیرد.
ب) برنامه ریزی های جدی به منظور جذب سرمایه گذاران بین المللی از کشورهای مختلف برای سرمایه گذاری، انتقال تکنولوژی و توسعه صنعت در عصر پسا تحریم صورت پذیرد. بدون شک استان آذربایجان شرقی می تواند در کنار کشور مهم ترکیه که به نظر هیچ جایگزینی برای این کشور در عالم همسایگی وجود ندارد، روابط اقتصادی خود با کشورهای بسیار دیگری را نیز توسعه دهد. همواره مثال های گوناگونی با چنین هدفی مطرح گردیده که همکاری با جغرافیایی آن از دیگر مواردی است که می تواند برای فعالان بخش خصوصی و پارلمان اش راهگشا باشد. موقعیت راهبردی در همسایگی سه کشور، ظرفیت های بسیار سرمایه گذاری صنعتی، توریستی، کشاورزی، ترانزیتی، تجاری و علمی این منطقه در دوره جدید زمام داری یکی از اقتصادی ترین و صنعتی ترین مدیران کشور، می تواند کمک درخور توجهی به توسعه بخش خصوصی استان نماید.
د) افزایش همکاری های پایدار بخش خصوصی با مجامع علمی، کارشناسی و پارک های علم- فناوری مسئله مهم دیگری است که می تواند با توجه، درایت و تدبیر نمایندگان جدید پارلمان بخش خصوصی از شعارهای همیشگی به واقعیت بپیوندد. موضوعی که تجربه کشورهای موفق در حوزه اقتصادی ضرورت آن را نمایان می سازد.
بدون شک با عنایت خداوند متعال و همدلی و همکاری نزدیک امین التجارهای منتخب در استان آذربایجان شرقی که جملگی از سوابق اقتصادی روشن و کارنامه های موفق کارآفرینی و مدیریتی برخوردارند، تحقق موارد فوق حداقل انتظارات در شرایط کنونی به شمار می رود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.