مسیر توسعه در منطقه آزاد ارس

0 ۹۱۴

گفتگو با جعفر ملکی سرپرست مدیریت طرح و برنامه سازمان منطقه آزاد ارس

 

آنچه در پی دارد عمده مواردی است که در گفتگو با جعفر ملکی ، مدیریت طرح و برنامه سازمان منطقه آزاد ارس ، در ارتباط با صادرات منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس طرح شد
وی در این گفتگو با اشاره به نقش و اهمیت صادرات در مناطق آزاد و رشد و توسعه کشور ، پتانسیل های صادراتی منطقه آزاد ارس و صادرات انجام یافته در طی سال های گذشته را تحلیل و به برنامه های آتی مدیریت طرح و برنامه سازمان در این خصوص پرداخت.

صادرات از ماموریت های اصلی مناطق آزاد می باشد

فلسفه وجودی مناطق آزاد در دنیا ، ایجاد منطقه ای با قوانین سهل تر نسبت به سرزمین اصلی با هدف جذب سرمایه گذار علی الخصوص سرمایه گذار خارجی ، تولید محصول و خدمات با ارزش افزوده بالا و صادرات آن ها به کشورهای خارجی بوده و این نگاه دقیقا در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولید و اشتغال و صادرات محصولات غیرنفتی می باشد
در شرایط امروزی که کشورها برای به دست آوردن نرخ رشد اقتصادی بالاتر و پایدار مسابقه گذاشتند روی آوردن به بازارهای صادراتی و تجارت بین الملل اجتناب ناپذیر خواهد بود و مطالعات نشان می دهند که بین صادرات و رشد اقتصادی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در ضمن صادرات نقش تعیین کننده در تراز تجاری کشورها دارد که از تفاضل صادرات و واردات حاصل شده و نهایتا منجر به تقویت پول ملی می گردد.
پس صادرات امری اجتناب ناپذیر می باشد و بایست سرمایه گذار ، نگاهش جهانی بوده و در تعریف بازار ، رویکرد صادراتی داشته باشد و بدانیم که رقابت ، جهانی است حالا ما آمادگی داشته باشیم یا نداشته باشیم بخواهیم یا نخواهیم بایست برای موفقیت ، در بازار جهانی رقابت بکنیم
لذا در این بین برای افزایش صادرات ، دولت ها وظایفی دارند که می توان به معافیت های مالیاتی ، اعطای تسهیلات ، رفع مشکلات مربوط به گمرک و تعریف مشوق های صادراتی اشاره نمود و وظایفی نیز فعالین اقتصادی دارند که شامل انجام تحقیقات بازار ، افزایش کیفیت محصولات متناسب با سلایق و نیازهای بازارهای جهانی ، ارتقای بسته بندی ، برندسازی اشاره نمود.
رویکرد مدیریت طرح و برنامه این است که با تحلیل صادرات حاصل از تولید منطقه آزاد تجاری- صنعتی ارس و شناسایی ظرفیت بازارهای هدف با اولویت کشورهای cis و شناسایی پتانسیل صادراتی کالای تولید منطقه و شرکت های تولیدی و ارائه طرح های مشوق صادراتی بتواند نقش سازنده ای در ایجاد و شناساندن پتانسیل های صادراتی منطقه و در نهایت افزایش میزان صادرات کالاهای تولیدی منطقه ایفا نماید.

صادرات در منطقه ی آزاد ارس


صادرات کالای تولیدی منطقه آزاد به بیش از 34 کشور

میزان صادرات منطقه در طی چهار سال اخیر در حدود 380 میلیون دلار گزارش شده که به 34 مقصد مختلف صادر گردیده است. لذا کالاهای تولیدی منطقه قابلیت آن را دارد که بازارهای متنوعی را مورد هدف قرار دهد و دارای پتانسیل صادراتی مناسبی در کشورهای مختلف می باشند.
بر اساس رتبه بندی 34 مقصد صادراتی تولیدات منطقه آزاد ارس از حیث ارزش دلاری در طی چهار سال ، بیش از 90% تولیدات منطقه آزاد ارس به 8 کشور صادر شده است.
کشور ترکیه رتبه اول و کشورهای آذربایجان ، گرجستان ، ارمنستان ، افغانستان ، عراق ، پاکستان و امارات متحده عربی به ترتیب در رتبه های بعد قرار گرفته اند.
با وجود تنوعی که در گروه های تولیدی صنایع فعال منطقه آزاد ارس وجود دارد ، حوزه محصولات غذایی 35 درصد صادرات کالای تولید منطقه را به خود اختصاص داده و در رتبه اول می باشد و شیمیایی ( پلاستیکی ) و نفت و گاز در رتبه های بعدی می باشند.

صادرات در منطقه ی آزاد ارس


مشوق های صادراتی

یکی از اقدامات منطقه آزاد ارس در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و حمایت از صادرات محصولات غیرنفتی تهیه طرح جامع مشوق صادراتی و اجرای برنامه های حمایتی ، صیانتی و تشویقی توسعه صادرات غیرنفتی می باشد که بخشی از هزینه های تولیدی ، عملیاتی و صادراتی را به منظور افزایش رقابت پذیری صادرات غیرنفتی در بازارهای هدف در قالب مشوق به شرح ذیل ترمیم نماید و کلیه افراد حقیقی ، حقوقی که در چارچوب ضوابط و مقررات اقدام به صادرات از سازمان منطقه آزاد ارس بنمایند مشمول این مشوق خواهد بود.
1- مشوق صادراتی برای حضور در نمایشگاه های بین المللی معتبر خارج از کشور در سقف دویست و پنجاه میلیون ریال
2- پرداخت جایزه صادراتی معادل دو درصد ارزش صادراتی در بخش تولید ، سه درصد در بخش کشاورزی و هفت درصد بخش صنایع دستی و هنری خواهد بود.
3- اعمال مشوق برای سود بازرگانی واردات در مقابل صادرات در صورتی که واردکنندگان در دوره پایش به میزان افزایش ارزش صادرات اقدام به واردات نمایند شامل یک درصد تخفیف سود بازرگانی در بخش صنعت ، 1.25 درصد در بخش کشاورزی و 3 درصد در بخش صنایع دستی و هنری خواهند شد
4- مشوق صادراتی برای ثبت برندهای ایرانی ( پنجاه درصد هزینه ها در سقف سیصد میلیون ریال )
5- مشوق صادراتی برای ضمانت نامه صادراتی ( پرداخت 20 درصد هزینه ضمانت نامه ها برای صادرکنندگان مشمول پس از عقد تفاهم نامه و انجام فرآیند قانونی )
6- مشوق صادراتی برای ایجاد واحد R&D ( پرداخت یک صد میلیون ریال )
7- مشوق صادرات مجدد ( پرداخت یک صد میلیون ریال به ازای هر یک میلیون دلار صادرات مجدد )

صادرات در منطقه ی آزاد ارس


تشکیل اتاق فکر برای رفع موانع صادرات و افزایش آن

از دیگر برنامه های این مدیریت تشکیل اتاق فکر برای رفع موانع صادرات و افزایش آن می باشد. اگر بخواهیم اقتصاد مقاومتی به معنای واقعی تحقق یابد لازم است در تعاملات بین المللی حضور داشته باشیم در غیر این صورت چشم دوختن به بازار داخلی نتیجه بخش نخواهد بود صادرات در منطقه آزاد ارس در بخشی از شرکت ها بالفعل اتفاق افتاده و حتی شرکت هایی در حوزه گلخانه و خشکبار داریم که صد درصد تولیدات را صادر می کنند. در مقابل شرکت هایی داریم که دارای قابلیت صادراتی هستند اما هنوز به سهمی از بازارهای خارجی دست نیافته اند سازمان قصد دارد از فعالین عرصه صادرات ، مسئولین مرتبط و کارشناسان صادرات که تجارب عملی و بین المللی دارند برای حضور در این اتاق فکر دعوت بکنیم. در واقع هدف از تشکیل این اتاق فکر ، اتخاذ راهکارها برای افزایش صادرات و انتقال تجارب و رشد و یادگیری می باشد.

ارتقای سطح توانایی صادراتی شرکت های ارس

شناسایی و تحلیل ظرفیت بازارهای هدف و همچنین شناسایی پتانسیل صادراتی کالای تولید منطقه و شرکت های تولیدی از دیگر برنامه های در دست اقدام مدیریت طرح و برنامه می باشد که می خواهد به شیوه علمی سطح توانایی صادراتی بنگاه های تولیدی مستقر در منطقه را مورد سنجش قرار داده تا متناسب با ظرفیت بازارهای هدف ، راهکارهای بهبود وضعیت را استخراج و اقدامات اجرایی را عملیاتی نماید.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”no” source=”media: 10529,10528,10530,10526,10525,10533,10534,10536,10537,10538,10539,10540,10541,10531″][/images_grid]

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.