همایش برترین شرکت های منطقه شمالغرب، محلی برای تضارب آراء

0 ۲۱۵
سخنرانی دکتر علیرضا منادی
نماینده ی مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی و عضو هیات رئیسه ی مجلس در همایش ایران تک

این که فعالیت های اقتصادی در بخش‌های مختلف کشور تا چه اندازه از اهمیت برخوردار است، به‌ویژه با در نظر گرفتن این واقعیت که کشور در شرایط اقتصاد مقاومتی است، بر کسی پوشیده نیست. اما کلیه افرادی که در این منطقه مشغول فعالیت هستند، بایستی یک نکته‌ی اساسی را مدنظر داشته باشند و آن دیدگاهی است که رهبر این کشور در مورد منطقه آذربایجان بیان داشته است، منطقه ای که شامل آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان می‌شود؛ « آذربایجان سر ایران است ».

باید دید که معیارهای این برتری آذربایجان چه مواردی است و همچنین ما که مفتخر به چنین توصیفی شده‌ایم، چگونه بایستی این برتری را حفظ کنیم. بخش مهمی از کار تمامی افرادی که در هر جایی نشان یا درجه ای دریافت کرده اند، حفظ آن درجه است. یعنی کسی که به‌عنوان مثال ادعای طبابت می‌کند باید هم علم آن را داشته باشد هم حلم آن را. آذربایجان دروازه‌ی ورود صنعت اروپا و حتی فرهنگ اروپا به کشورمان است. اینجا خاستگاه صنعت چاپی است که زیرساخت فرهنگ در عصر جدید است. از اینجا بود که اولین روزنامه در ایران منتشر شد و در عرصه‌ی دموکراسی اولین شورای شهر به شکل امروزی در تبریز شکل گرفته است. در صنایع مادر اولین کارخانه‌های باروت‌سازی، والورسازی، کبریت‌سازی و بسیاری از کارخانه‌های دیگر برای اولین بار در این منطقه شکل گرفته‌اند. همین مسئله‌ی پیشرو بودن را در عرصه‌ی فرهنگ هم می‌توان دید. از شهریار و پروین اعتصامی تا سه علامه‌ی صد سال اخیر که گذشته‌ی بسیار درخشان آذربایجان را رقم زده‌اند. اینان زنان و مردان بزرگی هستند که ما هم وارث آن‌ها هستیم و هم مدیون آنان.

اما اجازه بدهید در اقتصاد از گذشته بگوییم و از حال، و به این ترتیب ببینیم که به شما که برگزیدگان شرکت‌های شمال غرب کشور هستید، می‌شود نمره‌ی قبولی داد یا نه؟ البته در این مقطع زمانی که سازمان مدیریت صنعتی آذربایجان، شما را به‌عنوان شرکت ها و بنگاه های برتر انتخاب کرده بدین معناست که شما حتماً درجه‌ای از نمره‌ی قبولی را داشته‌اید؛ اما می‌خواهم موضوع را از دیدگاه فردی که عضو جامعه‌ی شمال غرب کشور و در نهایت ایران است، را بررسی کنم. دوستان، ما امروز وارث و مدیون بزرگ‌ترین اقتصاد گذشته‌ی ایران هستیم. میدانید که در میان آثار ثبت شده در یونسکو ، اولین اثر ثبت شده‌ی ایران ، ربع رشیدی است. دانشگاهی که هفتصدو پنجاه سال پیش توسط « رشیدالدین فضل الدینی همدانی » بنا شده است و موقوفه های فراوانی نیز دارد. یکی از آثار ثبت شده در یونسکو هم بازار سرپوشیده‌ی تبریز است. این بازار بزرگ‌ترین بازار مسقف جهان است ، و این یعنی مهم‌ترین سند گذشته‌ی اقتصادی آذربایجان. آن روز اقتصاد ما در حدی بود که قیمت‌های جهانی در تبریز تعیین می‌شد. ولی امروز ما نقص‌ها و کاستی‌هایی داریم.

یکی از شهرهایی که ما معمولاً خود را با آن مقایسه می‌کنیم اصفهان است. چرا؟ چون پس از انتخاب شدن اصفهان به‌عنوان پایتخت، صدنفر از نخبگان تبریز به آن شهر گسیل شد و این‌گونه بود که پایه های پیشرو بودن در اصفهان تقویت شد. حالا می‌خواهم سؤال کنم که خوب امروز ما پس از آن سال‌های درخشان اقتصادی در چه جایگاهی در اقتصاد کشور و منطقه قرارداریم. برای این کار شاخصی را مطرح می‌کنم که از روی این شاخص بدانیم که بزرگی اقتصاد آذربایجان شرقی چقدر است. در سال ١٣٩٣ از استان آذربایجان شرقی ، در حدود هزارمیلیارد تومان مالیات وصول شده است. این مبلغ نشان می‌دهد که حجم درآمد و گردش اقتصادی ما متناسب با همین میزان مالیات بود‌ه است.

حالا ببینیم در اصفهان چقدر مالیات پرداخت شده است. چهارهزار میلیارد تومان . یعنی بزرگی اقتصاد اصفهان چهار برابر بزرگی اقتصاد آذربایجان شرقی است حالا با توجه به این شاخص است که می‌توانیم تشخیص بدهیم که اقتصاد استان و بنگاه‌های اقتصادی فعال در آن تا چه حدی توانسته‌اند موفق عمل کنند.

امروز لازم است ما در هر جایگاهی قرار داریم از هیچ کوششی برای پیشبرد استان بهره بگیریم. بنده به‌عنوان نماینده‌ی مجلس، چهار پنج طرح بزرگ را به استان آورده‌ام. و این امر میسر نبوده مگر با مشورت‌هایی که ما از نخبگان اقتصادی‌ای همچون حاضرین در این همایش گرفته‌ایم. از جمله این موارد، به‌عنوان مثال می توانم به خط اتیلین غرب اشاره کنم در که در نهایت پس از ٨ سال در سال به تبریز رسید. همین‌طور بزرگراه تبریز به ارمنستان ، پروژه‌ای انتقال آب ارس به دریاچه‌ی ارومیه به منظور تأمین آب شرب تبریز و همین‌طور انتقال آب آن به دریاچه‌ی ارومیه و نیروگاه سه هزار مگاواتی نیز از جمله این موارد می باشند.

اگر هر فردی که در مباحث اقتصادی قابلیت تأثیرگذاری دارد ، بتواند از طریق مشورت با دانشگاهیان و نخبگان اقتصادی ، تأثیر مثبتی در اقتصاد داشته باشد، آذربایجان از این روزگار نامناسب خارج می‌شود. البته این درست است که شهر تبریز در مقایسه با بسیاری دیگر از شهرهای کشور ، وضعیت مناسبی دارد اما لازم است ما از تمامی ظرفیت های این منطقه بهره برداری کنیم.

این نوع همایش ها که امروز در اینجا شاهد آن هستیم، بایستی محل تضارب آراء باشد. از این نوع فرصت‌ها باید استفاده کرد تا افکارمان را به یکدیگر نزدیک کنیم. شرکت‌ها و بنگاه ها باهم رابطه برقرار کنند و حتی تفاهم‌نامه هایی نیز به امضاء برسند. ما در آذربایجان فرصت‌های بسیاری داریم که یکی از مهم‌ترین آن‌ها مرزهای خارجی است. بعد از تحریم غرب توسط روسیه، بازار مواد غذایی روسیه که بالغ بر واردات چهل میلیارد یورو از غرب می‌شد ، آزاد شد و ما فرصت داریم از این ظرفیت به وجود آمده بهره ببریم. امروز روس‌ها واردات گوشت و لبنیات از ایران را آزاد کرده‌اند. در این مقطع ، فرصت‌هایی نظیر این برای کلیه فعالین اقتصادی وجود دارد. بازاری که قبلاً در اختیار اروپائیان بوده است و امروز بعداز یک سال بررسی اقتصادی و استانداردها به روی ایران و به خصوص آذربایجان گشوده شده است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.