وضعیت اسفبار خودروسازی کشور

0 ۵۱۷
گفتگو با یعقوب یگانه
یکی از قطعه سازان مطرح استان

یکی از بزرگ‌ترین مشکلات طی سال‌های اخیر وضعیت صنعت خودرو در کشور بوده است. صنعت اشتغال زا و پول‌ساز کشور طی سال گذشته پر سر و صدا شد و همگان را با اسب سرکش گرانی خود همراه ساخت. خودروهای وطنی قیمتشان سر به فلک کشید. یعقوب یگانه مدیرعامل هولدینگ پولادیش کاهش شدید تولید خودرو را به قیمت خودرو و وضعیت اسفبار قطعه سازان مربوط می‌داند. تولید خودرو سال گذشته با یک کاهش 40 درصدی مواجه شد و این وضعیت در سه ماهه اول امسال به حدود 50 درصد رسیده است. وی می‌گوید ما روزی 1000 سری دیفرانسیل تحویل می‌دادیم، حال گاهی این عدد به 200 سری رسیده است.
یگانه می‌گوید: مهم‌ترین عامل ایجاد این وضعیت تورم و نبود نقدینگی در واحدها بوده است. تمام تن خواه گردان ما در بانک یک شبه به یک سوم ارزش خود رسید. دلیل آن کاهش ارزش پول ملی بوده است. البته عده‌ای می‌گویند قیمت دلار می‌توانست به صادرات قطعه کمک کند. خوب اگر فقط این عامل مهم بود چین و ژاپن هم باید این کار را بکنند و با پایین نگه‌داشتن ارزش پول ملی خود به فعالیت ادامه بدهند. خوب چه فرقی می‌کند دلار 1000 تومان باشد و یا 5000 تومان، بنده مواد اولیه را متناسب با این قیمت خریداری می‌کنم.
الان بحث این مطرح است که قطعه سازان برای برون‌رفت از این مشکلات به سمت صنایع دیگر مثلاً صنعت نفت تغییر مسیر دهند. خوب سئوال من این است ما که با تیراژ تقریبا اقتصادی در آن حوزه فعالیت می‌کردیم و تجهیزاتمان متناسب با آن تیراژ بود، با تیراژ پایین این صنعت جدید خود را چگونه باید تطبیق دهیم. آنچه باعث اقتصادی شدن کار می‌شود تیراژاست. بسیاری از قطعات این صنعت عمری بلند دارند. شرکت‌هایی که در این حوزه موفق شده‌اند مثلاً فلنج را برای کل پالایشگاه‌های دنیا تولید می‌کنند. آیا با این وضعیت تحریم‌ها ما امکان چنین تولیدی را داریم؟
وی معتقد است البته در صنعت قطعات ریلی و واگن سازی به شر ط حمایت، فرصت‌های جدید وجود دارد که می‌توان سرمایه‌گذاری کرد. ولی وضعیت خودروسازی صنعتی متفاوتی است ما اگر 2 میلیون خودرو تولید کنیم به طور مثال باید 32 میلیون سوپاپ تولید کنیم که 10 تا کارخانه فقط باید این عدد سوپاپ را تولید کنند. وی راه حل برای صنعت خودروسازی را نوسازی آن می‌داند و معتقد است با نوسازی می‌توانیم در حد کره جنوبی خودرو تولید کنیم. البته شاید ایراد شما طراحی باشد و بگویید ما در این عرصه ضعیف هستیم ولی بدانید که در دنیا فقط چند شرکت آلمانی و ایتالیایی این کار را انجام می‌دهند. ما باید کار تخصصی را به متخصص آن بسپاریم. مثلاً در دنیا انگلیس‌ها در بانکداری پیشرو هستند، نروژی‌ها در صنایع دریایی، هلندی‌ها در لبنیات، نیوزلند در فرآوری گوشت، لذا ماهم باید تخصصی در این بخش ورود کنیم. کار دسته‌جمعی و گروهی برای تولید مجموعه‌های خودرو نیز گام بعدی است.
این فعال بخش خصوصی در حوزه قطعه‌سازی خودرو، مطالبه این صنعت از آقای دکتر روحانی به عنوان رئیس‌جمهور منتخب مردم را اعطای تسهیلات کم بهره 3 تا 4 درصدی به شرکت‌های خودروساز می‌داند. همچنین با بهتر کردن روابط خارجی زمینه دسترسی به اعتبارهای خارجی ایجاد گردد. تیم اقتصادی دولت جدید باید بتواند حداقل با یک قیمت معقول دلار را تثبیت کند، تا صنایع خودشان را تطبیق دهند.
وی می‌گوید: رانت‌خواری باید در این صنعت حذف شود. در گام بعدی نیز بانک‌ها با شرایط سهل تری به قطعه سازان تسهیلات اعطا کنند. ما الگوهای حداقلی مناسب مثل ترکیه داریم. کافی است کمی به اطراف خود توجه کنیم.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.