توجه به نیروی کار جوان و تحصیل کرده

0 ۸۵۹
گفت و گو با مدیرعامل شرکت کنترل افزار تبریز

کنترل افزار تبریز از سال ٧٩ با هدف اتوماسیون تاسیس گردید و سپس وارد فاز تعمیراتCNC شد، در حال حاضر نیز تولید انواع دستگاه هایCNC را با بهره گیری از با کیفیت ترین قطعات ژاپنی و تایوانی در دستور کار قرار داده و تحت لیسانس سه شرکت تایوانی اقدام به ساخت میکند.عمده مشتریان این شرکت را فعالان صنایع خودرو، قالب سازان و ارایه کنندگان خدمات ماشین کاری تشکیل داده و خوشبختانه کیفیت، قیمت، خدمات پس از فروش و همچنین تنوع محصولات این شرکت از جایگاه بسیار بالایی برخوردار است و عموم خریداران، همواره رضایت خود را نسبت به این موضوع اعلام کرده اند .

هسته مهندسی و موضوع تحقیق و توسعه، همواره مورد توجه کارشناسان این شرکت است و سرمایه گذاری روی تولید ماشین های صنعتی مهمترین کار ماست، ضمن آنکه هم اینک با چند شرکت معتبر بین المللی قرارداد و تفاهم نامه های انتقال تکنولوژی منعقد شده است تا موضوع بومی سازی به صورت عملی پیگیری و محقق شود.
شرکت کنترل افزار تبریز در جدیدترین رتبه بندی طرح ایران تک موفق به کسب رتبه نخست در حوزه های رشد و بازده ی، اثر بخشی در بازارهای بین المللی در گروه ماشین سازان و قطعه سازان در منطقه شمالغرب کشور شده است و به همین منظور گفتگویی با مدیر عامل این شرکت، دکتر جواد علیزاده هوشیار، داشتیم.

کارایی : نظر شما در خصوص طرح IRANTAC چیست؟
دکتر علیزاده : رتبه بندی شرکتها سالهاست که در کشورهای مختلف با هدف نشان دادن جایگاه شرکتها در فضای کسب و کار و ارائه تصویر جهت بهره گیری مدیران به منظور تعیین سیاستها و راهکارها انجام می گیرد رتبه بندی هایی که در کشور ما انجام می گیرد برگرفته از الگوی رتبه بندی Fortune ۵٠٠ (فورچون ۵٠٠) اروپا و با همان استانداردهای علمی می باشد رتبه بندی فورچون سالانه ۵٠٠ ابر شرکت را در سراسر جهان شامل می گردد تا سال ١٩٩۵ شامل شرکتهای صنعتی بوده لیکن از آن سال به بعد شرکتهای خدمات مالی و خدماتی نیز به آن اضافه شده اند. در این میان طرح IRANTAC طرحی بسیار مفید است که هم از نظر عقلایی و هم از نظر روانی به ٣ دلیل به نفع کارآفرینان است :١) بازنگری در عملکرد و شناسایی نقاط قوت و ضعف با توجه به تغییرات رتبه ٢)سنجش موقعیت سازمان نسبت به رقبای محلی ٣) ایجاد دلگرمی در کارکنان و تقدیر از آن ها

کارایی : به نظر شما هدف کلی طرح های رتبه بندی که در سطح ملی و بین المللی در حال اجرا است چه چیزی باید باشد؟
دکتر علیزاده : فهرست شرکتهای برتر، تصویری از چگونگی فعالیت بنگاهها و صنایع بزرگ کشور را ارائه می دهد به طوری که سقوط تدریجی رتبه های شرکت های فعال در یک صنعت در یک روند چند ساله برای سرمایه گذار داخلی یا خارجی علامت عدم توجیه سرمایه گذاری یا افزایش هزینه فرصت است و برای سیاست گذار اقتصادی این اتفاق ممکن است علامت تلاش برای چاره جویی یا شناسایی مشکل باشدکه با توجه به این رتبه بندی ها می توان سطح مدیریت را ارتقا داد و عارضه یابی سازمان را هدف کار خود قرارداد. سرآمد شدن یک سازمان، فرایند پیوسته ایست که با برنامه ریزی و هدف گذاری آغاز می شود و در طول مسیر با ارزیابی های مداوم با توجه به اهداف از پیش تعیین شده، نواقص و نارسایی ها مشخص شده و با اصلاحات لازم، حذف موانع و تقویت نقاط قوت انجام می شود .

کارایی : به نظر شما دبیرخانه طرح IRANTAC علاوه بر شاخص های فعلی از چه شاخص های دیگری می تواند استفاده کند؟
دکتر علیزاده : میزان اثرگذاری فعالیت یک بنگاه اقتصادی در ابعاد اقتصاد ملی رابطه مستقیمی با میزان فروش شرکت دارد. فروش شرکت میزان تعامل بنگاه را با ساختار اقتصادی کشور نشان می دهد و هر چه بنگاهی تعامل بیشتری با سایر اجزاء اقتصادی داشته باشد رونق و رکود آن اهمیت بیشتری می یابد. بنابراین انتخاب و رتبه بندی شرکت ها براساس شاخص حجم فروش از منطق اقتصادی و مدیریتی برخوردار است. علاوه بر این سایر شاخص هایی که می تواند مورد استفاده قرار می گیرد عبارت است از :
سود آوری و عملکرد سودآوری، رشد سود، بازده دارایی، نسبت مالکانه، بدهی و نسبت بدهی، ارزش ویژه و…
علاوه بر این می توان شاخص های محیط زیست، مسئولیت اجتماعی، ارزش سهام، موقعیت نسبت به رقبای ملی، مالیات پرداخت شده، استاندارد ها، شرایط مهارت های مدیریتی اعم از منابع انسانی و شاخص فرهنگ سازمانی را در چهارچوب کار خود قرار داد.

کارایی : از آنجایی که شما در حوزه ماشین سازی فعالیت دارید، به نظر شما عمده مشکلاتی که این صنعت با آن مواجه است چیست و راهکار رفع این مشکلات به چه ترتیبی است؟
دکتر علیزاده : ماشین سازی از جمله مهم ترین صنایعی است که در زمره صنایع مادر محسوب می شود.صنعت ماشین سازی و به خصوص بخش طراحی ماشین آلات و تجهیزات از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا علاوه بر ارزش افزوده بالا، طراحی تجهیزات و کارخانه های صنعتی، پیش زمینه تولید محصولات مصرفی است و یک امر بسیار مهم تلقی می شود.
تقاضای کنونی بازار داخلی صنعت ماشین سازی بالاست به گونه ای که سازندگان حتی با چند برابر تولید فعلی نیز پاسخ گوی بازار داخلی نیستند و در این میان وجود تحریم ها مانع از تامین ماشین آلات مورد نیاز از کشور های همسایه بوده است که امید می رود در آینده ای نه چندان دور این مشکل نیز حل شود. یکی دیگر از مهم ترین مشکلات شرکت ها و کارخانه های ماشین سازی، مسائل مالی است و با توجه به اشتغال زایی بالای این صنعت، باید تمهیدات لازم برای رفع این مشکل اندیشیده شود هرچند مشکلات مالی و اعتباری فراوانی در بخش صنعت ماشین سازی وجود دارد، به نظر من مشکلات این بخش تنها با تزریق پول و اعتبار حل نمی شود حمایت آموزشی و ارتقای روش های فروش و برنامه ریزی برای حضور هدفمند در نمایشگاه های خارجی و ایجاد ارتباط با متقاضیان از جمله مهم ترین این حمایت هاست. همچنین تسهیلات بانک ها برای اثرگذاری در بخش صنعت باید ساماندهی شود که حتی بانک صنعت و معدن هم تعامل خوبی با بخش صنعت ندارد و در برخی از موارد نیز چک تسهیلات به جای این که در وجه ماشین سازان صادر شود، در وجه خریداران دستگاه های صنعتی صادر می شود و در این شرایط هیچ تضمینی برای برگشت سرمایه ماشین سازان وجود نداد. از طرف دیگر چون کالای تولیدی سرمایه ای است، امید به آینده در این زمینه تاثیر به سزایی دارد.
علاوه بر این برخی مهندسان ایرانی وجود دارند که در این زمینه خبره هستند و جوان ولی سرمایه کافی برای این کار ندارند. در کنار این مشکلات اجرای قانون رفع موانع تولید که برخی از بند های آن از جمله بند ٨ و ٩ آن مرتبط با سرمایه گذاران و تولید کنندگان می باشد می تواند کمک به سزایی در رفع برخی از مشکلات این صنف داشته باشد.

کارایی : آیا بخش خصوصی می تواند در حل مشکلات موجود نقش مثبتی ایفا نماید؟
دکتر علیزاده : آنگونه که شواهد نشان میدهد کشورهای شاخص صنعتی نظیر امریکا، چین، آلمان، فرانسه، ژاپن، استرالیا و… از جمله کشورهایی هستند که به خصوصیسازی توجه ویژهای داشتند و صنعت این کشورها در اختیار بخش خصوصی است. بخش خصوصی با هزینه– فایده ای که از طرحهای خود دارد، سعی میکند که حداقل هزینه را داشته و تولید خود را در شرایطی مطلوب با قیمت و کیفیت مناسب روانه بازار کند. البته همه این موارد به شرطی است که امکانات داخلی کشور همسو و همشکل با امکانات کشورهای توسعه یافته صنعتی باشد. یعنی نرخ بهره بانکی، گرفتن اخذ مجوز و امکانات صادراتی ما نیز شبیه این کشورها باشد. این در حالی است که صنعتگر ما تسهیلات بانکی را با بهره ۳۰ درصد دریافت میکند، اما صنعتگر کشورهای صنعتی با بهره یک درصد تسهیلات دریافت میکند. ماده ۷۱ قانون برنامه در زمینه بهبود بهره وری و ماده ۷۲ مربوط به کاهش ریسک و خطرپذیری نوسانات ارزی است. این درحالی است که در چند سال اخیر شاهدیم که ۳ برابر شدن نرخ ارز تولیدکنندگان را با چه مشکلات و معضلاتی روبهرو کرده است.
در نهایت باید گفت سرمایه گذاری که انتظار سود ۱۰درصد در سال را دارد، چگونه میتواند با بهره ۲۲درصد و نرخ تسهیلات ۳۰ درصدی عملکرد موفقی داشته باشد. بهطور قطع این نرخ بهره بانکی روی قیمت تمام شده اثرگذار است و سبب افزایش قیمت تمام شده کالاها و محصولات تولیدی میشود. همه این موارد نشان دهنده این است که تولیدکننده برای گشایش اعتبار و صادرات تا چه اندازه با مشکلات مواجه است.
از اینرو باید ابتدا سازوکارهای مناسب فراهم شود. از همه مهمتر اینکه در هیچ شرایطی از سرمایه گذار بخش خصوصی مالیات نانوشته گرفته نشود. اگر همه این موارد رعایت شود، بخش خصوصی نقش بسزایی در توسعه و پیشرفت صنعت کشور، تولید و ایجاد اشتغال خواهد داشت.

کارایی : استراتژی شما طی چند سال اخیر به چه شکلی بوده که توانسته اید با وجود مشکلات، موفق عمل نمایید؟
دکتر علیزاده : عواملی که موجب شده شرکت کنترل افزار تبریز بتواند با وجود مشکلات موجود موفق عمل کند بهره گیری از نیروهای جوان و پرانرژی و تحصیل کرده و همزمان توجه به بازار کشورهای همسایه و مقایسه عملکرد خود با این کشورها طبق شاخص ها و شرایط اقتصادی کشور و تلاش برای افزایش بهره وری مستمر بوده است.

کارایی : برگردیم به طرح معرفی برترین شرکت های منطقه آذربایجان، برای دوره های آتی طرح irantac چه پیشنهادی دارید؟
دکتر علیزاده : جهت پیشرفت این طرح و کاربردی شدن آن بهتر است پس از هر بار رتبه بندی نتایج و روش های مشابه به شرکت کنندگان اعلام گردد تا در عملکرد های آتی خود بهبود ایجاد کنند و هم چنین خود سازمان مدیریت صنعتی تبریز راهکار های بهبود را در یک سری نسخه های عملیاتی ارائه دهد و در این راستا می تواند از ابزار های عارضه یابی استفاده کند.

توجه به نیروی کار جوان و تحصیل کرده

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.