تبریز 96 ، تبریز زیبا

0 ۴۵۶
گفتگو با احتشام حاجی پور، شهردار اسبق و عضو شورای اسلامی شهر تبریز

احتشام حاجی پور، رئیس شورای اسلامی استان شده است. این عضو فعلی شورای شهر تبریز، پیش از سردار نوین سابقه شهرداری تبریز را نیز برعهده داشته است. او در گفتگویی با نشریه کارایی اولویت های شهر تبریز را اینچنین مطرح می کند: مشخص نمودن وضعیت حاشیه نشینی در شهر باید به عنوان اولویت در این چهارسال مدنظر قرارگیرد. حداقل 30درصد بافت فعلی شهر، حاشیه نشین و نزدیک به 30 درصد دیگر هم بافت فرسوده است. ازدید این عضو شورای شهر با توجه به این آمار، نزدیک به نیمی از تبریز باید بازسازی شود. البته عددی که این عضو شورای شهر اعلام می کند تامل برانگیز است و نشان دهنده همان داستان عدم برنامه ریزی و فقدان استراتژی مشخص برای توسعه شهر.
حاجی پور معتقد است که مناطقی در تبریز وجود دارد که باید از سکونت خالی شود و حداقل مزیت آن است که این مناطق را می توان به فضای سبز تبدیل کرد. این منطقه به ویژه در کنار اتوبان پاسداران از 42 متری تا رشدیه، منطقه ای است که ساخت و ساز باید در آنها متوقف شود.
رئیس کمیسیون عمران شورای شهر تبریز در ارتباط با بافت فرسوده نیز می گوید، مناطقی هستند که ساخت و ساز در آنها می تواند انجام شود ولیکن به بازسازی مجدد نیازدارند. البته حاجی پور در ارتباط با اینکه نوسازی بافت فرسوده و پروژه های مرتبط با آن طی سال های اخیر حرکت لاک پشتی داشته نیز می گوید: از روند انجام این پروژه ها رضایت وجود ندارد، منتهی سعی ما براین است که در شورای شهر و شهرداری تبریز امتیازاتی ایجاد کنیم که انگیزه سرمایه گذاران برای مشارکت نیز بالا برود.
رئیس شورای اسلامی استان در ارتباط با داستان فضای سبز در شهر به عنوان اولویت دیگر می گوید: 20 نقطه در شهر شناسایی شده است که بتوان لااقل در هر یک از این نقاط فضای سبز یک هکتاری، ایجاد شود. این امر هم به زیبا سازی شهر و هم به گذراندن اوقات فراغت افراد کمک خواهد کرد.
حاجی پور زیبا سازی و ساماندهی ورودی های شهر را از اولویت های دیگر مدیریت شهری می داند، چرا که وقتی مدعی برنامه ریزی برای افزایش گردشگر شهر هستیم، به الزامات آن نیز باید توجه کنیم. وی همچنین در ارتباط با داستان ترافیک و روندکاهشی آن، تداوم 42 متری به توانیر، احداث زیرگذرها و روگذرها در تقاطع غیر همسطح را برای باز شدن نفس شهر ضروری می بیند. تقویت حمل و نقل عمومی،BRT و تاکسیرانی مبتنی بر تکریم ارباب رجوع را هم راهی برای تسهیل ترافیک می داند و هم یک ضرورت برای احترام به مردم. این عضو شورای شهر در ادامه می گوید: داستان مترو نیز در کنار این بخش باید به سرانجام برسد. نصف خط یک مترو نیز تا پایان سال افتتاح خواهد شد.
وی در پایان با اشاره به اینکه چشم انداز تبریز 96 باید تبریز زیبا باشد، جذب سرمایه گذاران در طرح های گردشگری و فرهنگی را در این ارتباط راه گشا می بیند. وی همچنین بیان می دارد که تمرکز زدایی پروژه های تجاری و تفریحی نیز باید از مرکز شهر صورت گیرد. این پروژه هادر کل شهر باید تقسیم شوند و نباید ارزش مکانی برای این طرح ها مهم شود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.