خلاصه نتایج سومین دوره طرح معـرفی برترین شرکت های منـطقه آذربایجان

0 ۲۷۶
به تفکیک شرکت‌های سـهامی عام و سـهامی خاص

١) حوزه رشد و بازدهی

در قسمت اول این بخش ابتدا فهرست کلی برترین شرکت های سهامی عام در حوزه رشد و بازدهی در جدول شماره ٢ ارائه گردیده است. در قسمت بعدی به ارائه فهرست کلی برترین شرکت های سهامی خاص در جدول شماره ٣ پرداخته شده است. همان گونه که اشاره شد ١۵٩ شرکت سهامی خاص در این دوره از طرح، حائز شرایط معرفی در زمره برترین شرکت های منطقه آذربایجان می باشند که معرفی گردیده اند.

هدف از ارائه این جداول آن است که خواننده بتواند با بررسی جزئیات و مقایسه وضعیت شرکت های مختلف با یکدیگر، تحلیل ها و نتایج مورد نظر را به دست آورد. در اختیار داشتن این اطلاعات می تواند به مدیران و کارشناسان شرکت ها کمک کند تا بر اساس جایگاه شرکت در هر حوزه، نقاط قوت و قابل بهبود خود را استخراج نموده و در جهت ارتقاء جایگاه شرکت برای دوره های بعد تلاش بیشتری داشته باشند.

نکته قابل توجه این است که کلیه شرکت های حاضر در این طرح، صرف نظر از جایگاه کسب شده، جزو برترین شرکت های منطقه آذربایجان بوده که از میان حداقل ١٠.٠٠٠ واحد صنعتی در منطقه، برگزیده شده اند و تحسین کلیه این شرکت ها از اهداف اولیه و مهم طرح می باشد.

سهامی عام

همان گونه که بحث شد، از ویژگی های حوزه رشد و بازدهی که نتایج آن در جدول شماره ٢ آمده است، در نظر گرفتن گروهی از شاخص های تاثیر گذار بر تعامل شرکت ها در فضای اقتصادی کشور می باشد. ۴ شاخص تاثیر گذار بر معرفی برترین های این حوزه عبارتند از:

١- نرخ رشد فروش

٢- سود آوری

٣- بازده فروش

۴- ارزش دارایی ها

نکته قابل توجه که در اینجا بایستی مورد توجه قرار گیرد، این است که ارزیابی موفقیت یک شرکت در حوزه رشد و بازدهی، صرفاً با بررسی صورت حساب سود و زیان و مشاهده عدد مطلق قابل ملاحظه، میسر نخواهد شد و نسبت سود به ارزش دارایی ها و میزان سرمایه در کنار برخی شاخص هایی که در این حوزه بررسی گردیده اند، از جمله مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرند.

• بر اساس اطلاعات استخراج شده از صورت سود و زیان شرکت های سهامی عام در سال مالی ١٣٩٢، جمع فروش کل این شرکت ها ٢٠٨.٩٣٠.۵٢٨ میلیون ریال بوده که نسبت به سال ١٣٩١، فروش شرکت های سهامی عام تقریباً ۴/٧١ درصد رشد داشته است.

• بر اساس اطلاعات به دست آمده از جدول فوق، برای ۵ شرکت زیان ثبت شده است و ۴٣ شرکت سودآور بوده اند . جمع سود شرکت های سهامی عام در سال ١٣٩٢، ٢۶.۴٨۴.١١۵ میلیون ریال بوده است. در این بین شرکت اول (سرمایه گذاری استان آذربایجان شرقی)، ۵/٧ درصد جمع سود برترین شرکت های سهامی عام را به خود اختصاص داده است.

• متوسط بازدهی فروش شرکت های سهامی عام ١/٢١ درصد می باشد، بازده فروش نشان دهنده میزان سود خالص یک شرکت نسبت به فروش آن طی یک سال دارد به طوری که هرچقدر میزان سود یک شرکت نسبت به فروش آن بیشتر باشد، جایگاه و رتبه بالاتری را در شاخص بازدهی فروش بدست خواهد آورد. می توان گفت برترین شرکت های سهامی عام منطقه در مجموع تقریباً ۶٨/١٢ درصد سودآور بوده اند. لازم به ذکر می باشد متوسط بازدهی فروش برای ١٠ شرکت اول سهامی عام در این حوزه ٧/۵۶ درصد است.

• جمع کل ارزش دفتری دارایی های شرکت های سهامی عام ١۶٣.٧۴٧.۵٢٠ میلیون ریال می باشد که در این بین جمع دارایی های ۵ شرکت اول جدول شماره ٢، ٧٧.٨٩٨.۶۴٢ میلیون ریال است که تقریباً ۵١ برابر جمع کل دارایی های ۵ شرکت آخر جدول مذکور می باشد.

لازم به ذکر است با توجه به اختیاری بودن انتخاب حوزه های مورد ارزیابی توسط شرکت های حاضر در سومین دوره طرح، تعداد ١۵٠ شرکت سهامی خاص اطلاعات مورد نیاز جهت ارزیابی در حوزه رشد و بازدهی را ارائه نمودند.

• بر اساس اطلاعات استخراج شده از صورت سود و زیان شرکت های سهامی خاص در سال مالی ١٣٩٢، جمع فروش کل این شرکت ها ۶٣.٠٠۵.٨۵۶ میلیون ریال بوده که نسبت به سال ١٣٩١، فروش شرکت های سهامی خاص ۶۶/۴۵ درصد رشد داشته است.

• بر اساس اطلاعات به دست آمده، برای ١۴ شرکت زیان ثبت شده است و ١٣۶ شرکت سودآور بوده اند . جمع سود شرکت های سهامی خاص در سال ١٣٩٢، ٢.٢۴٩.۵۶٠ میلیون ریال بوده است. در این بین شرکت اول (آذر فولاد امین)، ٩ درصد جمع سود برترین شرکت های سهامی عام را به خود اختصاص داده است.

• متوسط بازدهی فروش شرکت های سهامی خاص ۴٩/٣ درصد می باشد، بازده فروش نشان دهنده میزان سود خالص یک شرکت نسبت به فروش آن طی یک سال دارد به طوری که هرچقدر میزان سود یک شرکت نسبت به فروش آن بیشتر باشد، جایگاه و رتبه بالاتری را در زیر شاخص بازدهی فروش بدست خواهد آورد. می توان گفت برترین شرکت های سهامی خاص منطقه در مجموع تقریباً ۵٧/٣ درصد سودآور بوده اند. لازم به ذکر می باشد متوسط بازدهی فروش برای ١٠ شرکت اول سهامی خاص در این حوزه ٢٣/١۶ درصد است.

• جمع کل ارزش دفتری دارایی های شرکت های سهامی خاص ۶٩.١٩٠.٣٣١ میلیون ریال می باشد که در این بین جمع ارزش دفتری دارایی های ۵ شرکت اول، ٧.٧١٨.۵۴٨ میلیون ریال است که تقریباً ١۶/١١ درصد ارزش دارایی های شرکت ها را شامل می شود.

نگاهی تطبیقی به شاخص فروش برای شرکت های سهامی عام و سهامی خاص

مجموع فروش شرکت های سهامی عام ٢٠٨.٩٣٠.۵٢٨ میلیون ریال و در سطحی بیش از ٣/٣ برابر مجموع فروش شرکت های سهامی خاص به مبلغ ۶٣.٠٠۵.٨۵۶ میلیون ریال می باشد. میزان فروش شرکت های سهامی عام در سال ٩٢ نسبت به سال ٩١، ۵/٧١ درصد رشد داشته است و این در حالی است که شرکت های سهامی خاص در سال ٩٢، ۶۶/۴۵ درصد نسبت به سال ٩١ افزایش فروش داشته اند.

درسال مالی ١٣٩٢، ١٠ شرکت اول سهامی عام معادل ١٣٧.۵٧۵.٢٨٢ میلیون ریال و نزدیک به ٣/٧ برابر ١٠ شرکت اول سهامی خاص معادل ١٨.٨٧۵.٧٢٧ میلیون ریال، فروش داشته اند.

٢) حوزه اثر بخشی در بازارهای بین المللی

اثر بخشی در بازار های بین المللی، یک حوزه مهم برای مدیران شرکت ها و سیاست گذاران اقتصاد و صنعت منطقه می باشد. زیرا با شناسایی شرکت های بالقوه که پتانسیل ورود به بازار های بورسی و فرابورسی را نیزدارند امکان توسعه روابط اقتصادی منطقه با خارج از کشور در کنارسایر مناطق کشور تسهیل خواهد شد.

در این بخش، برترین شرکت های سهامی عام و سهامی خاص درحوزه اثر بخشی در بازارهای بین المللی به تفکیک معرفی شده است. تلاش دبیرخانه طرح این است تا با محک زدن شرکت های سهامی عام و خاص در یک گروه در این حوزه فضای رقابتی بین برترین شرکت ها را مشخص نماید تا محرکی در جهت تلاش شرکت ها در راستای توسعه صادرات منطقه باشد.

شرط ورود به این حوزه، داشتن صادرات مستمر طی سه سال گذشته می باشد. همان گونه که اشاره گردیده است در این حوزه، شاخص های زیر در محاسبه رتبه شرکت ها مؤثر خواهند بود:

– تنوع بازار های صادراتی در ٣ سال اخیر

– میزان صادرات خالص در ٣ سال اخیر

– سرانه صادرات در سال ١٣٩٢

– رشد صادرات در سال ١٣٩٢ نسبت به سال ١٣٩١

همانطور که از شاخص های فوق مشخص است در این ارزیابی تلاش شده است تا علاوه بر توانایی شرکت در امر صادرات، پایا بودن صادرات شرکت و تعامل با تعداد بیشتر بازار های بین المللی نیز مد نظر قرار گیرد.

برترین سهامی عام

مجموع صادرات ٢١ شرکت سهامی عام منطقه آذربایجان معادل ١٩.٠٣٠.٠١۵ میلیون ریال می باشد. همچنین شرکت های جدول فوق در سال ١٣٩٢ تعداد ٢٧.٩٩٩ نفر پرسنل و کارگر داشته اند. بنابراین صادرات سرانه شرکت های سهامی عام جدول شماره ۴، معادل ۶٧٩.۶٧ میلیون ریال می باشد.

برترین سهامی خاص

مجموع صادرات ٣۴ شرکت سهامی خاص منطقه آذربایجان معادل ۵.۵٨٨.١٣٠ میلیون ریال می باشد. همچنین شرکت های سهامی خاص در سال ١٣٩٢ تعداد ١٢.۶٣٨ نفر پرسنل و کارگر داشته اند. بنابراین صادرات سرانه شرکت های سهامی خاص جدول شماره ۵ معادل ۴۴٢.١٧ میلیون ریال می باشد.

٣) حوزه اشتغال

اشتغال حوزه دیگری است که بر اساس آن به معرفی برترین شرکت های منطقه آذربایجان اقدام شده است. ارزیابی ها در این حوزه بر شاخص های زیر مبتنی می باشد:

– تعداد کارکنان در سال ٩١ و ٩٢

– خالص ایجاد اشتغال در سال ٩٢

در این حوزه برترین شرکت های منطقه آذربایجان طبق تقسیم بندی صورت گرفته در دو گروه سهامی عام و سهامی خاص بر اساس شاخص های فوق مورد ارزیابی قرار گرفته و سپس جایگاه کلی آن ها در حوزه اشتغال نشان داده شده است.

برترین شرکت های سهامی عام

مجموع اشتغال شرکت های سهامی عام در سال ١٣٩٢، ٣۵.۴٢۴ نفر می باشد که این میزان در سال ١٣٩١، ٣۴.٩۶٩ نفر بوده است. به عبارت دیگر اشتغال برترین شرکت های سهامی عام منطقه در سال ٩٢، ٣١/١ درصد نسبت به مدت مشابه قبل تر خود رشد داشته است و خالص ایجاد اشتغال این گروه ازشرکت ها ۴۵۵ نفر بوده است.

بر اساس اطلاعات جدول فوق، در مدت زمان مورد بررسی، ٢٣ شرکت در گروه شرکت های سهامی عام در مجموع با جذب و استخدام ١.٠٧۵ نفر، توانسته اند ایجاد اشتغال مثبت یا صفر داشته باشند و خالص اشتغال در سایر شرکت های این گروه منفی بوده است، به طوری که در این شرکت ها شاهد تعدیل ۶٢٠ نفر نیروی کار در سال مورد مطالعه می باشیم.

مجموع اشتغال شرکت های سهامی خاص در سال ١٣٩٢، ٣٣.٠۴۶ نفر می باشد که این میزان در سال ١٣٩١، ٢٨.۵٠١ نفر بوده است. به عبارت دیگر اشتغال برترین شرکت های سهامی خاص منطقه در سال ٩٢، ١۶ درصد نسبت به مدت مشابه قبل تر خود رشد داشته است و خالص ایجاد اشتغال این گروه ازشرکت ها ۴.۵۴۵ نفر بوده است.

بر اساس اطلاعات، در مدت زمان مورد بررسی، ١٠٧ شرکت در گروه شرکت های سهامی خاص در مجموع با جذب و استخدام ۵.٢٠٩ نفر، توانسته اند ایجاد اشتغال مثبت یا صفر داشته باشند و خالص اشتغال در سایر شرکت های این گروه منفی بوده است، به طوری که در این شرکت ها شاهد تعدیل ۶۶۴ نفر نیروی کار در سال مورد مطالعه می باشیم.

۴) حوزه استفاده هوشمندانه از دارایی ها

در حوزه استفاده هوشمندانه از دارایی ها، وضعیت شرکت ها از نظر میزان بهره وری و استفاده بهینه از منابع انرژی، سرمایه و نیروی انسانی بررسی شده است. در این حوزه ، بهره وری کل به صورت ویژه مورد توجه قرار گرفته است که از دو پارامتر« ارزش افزوده» و «مجموع هزینه های شرکت» به دست می آید.

لازم به ذکر است که پارامتر های فوق از صورت های مالی قابل استخراج می باشند. همان گونه که بیان گردید در این بخش، شاخص بهره وری کل به عنوان نشان دهنده استفاده هوشمندانه از دارایی ها، محاسبه شده و ملاک معرفی برترین شرکت های منطقه آذربایجان قرار گرفته است.

با توجه به فرمول محاسبه بهره وری کل، شرکت ها برای افزایش بهره وری و ارتقاء جایگاه رقابتی خود سعی دارند از سرمایه و انرژی که در اختیار دارند به صورت بهینه بهره مند شوند تا با هدف افزایش میزان سود خالص خود، هزینه بهای تمام شده کالا و خدمات را کاهش داده و به دنبال آن ارزش افزوده بیشتری ایجاد کنند.

معرفی برترین شرکت های سهامی عام

۵) حوزه کیفیت خدمات و محصولات

حوزه کیفیت محصولات و خدمات یکی دیگر از حوزه هایی است که در این دوره از طرح معرفی برترین شرکت های منطقه آذربایجان با کمک ادارات کل استاندارد استان های شمال غرب کشور مورد بررسی قرار گرفته است.

شرکت های سهامی عام و خاص حاضر در این حوزه بر اساس مدارک ارائه شده و به کمک کارشناسان اداره کل استاندارد آذربایجان شرقی ارزیابی گردیده و بر اساس نمره کسب شده در این حوزه، در جدول ذیل معرفی گردیده اند.

حوزه کیفیت خدمات و محصولات

۶) معرفی شرکت های اول در هر یک از گروه های صنعتی به تفکیک حوزه های مورد ارزیابی

برای تحلیل گران و سرمایه گذاران دسترسی به روشهایی برای طبقه بندی صنایع اهمیت فراوانی دارد. در واقع طبقه بندی صنایع ابزاری اساسی برای مطالعه پدیده های اقتصادی و ترویج قابلیت مقایسه اطلاعات، ارتقاء و توسعه سیستم های آماری ملی است. یکی از مهم‌ترین روشهای طبقه بندی، سیستم بین المللی استاندارد طبقه بندی صنایع ISIC می باشد که یک طبقه بندی مرجع برای طبقه بندی کلیه فعالیت های اقتصادی است و در سال ۱۹۴۸ تدوین و مورد تائید و تصویب کمیسیون اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل متحد قرارگرفته و البته تجدید نظرهائی در سال های ۱۹۵۸، ۱۹۶۸،۱۹۹۰، ۲۰۰۲و ٢٠٠۴ در آن بعمل آمده است. در این گزارش نیز طبقه بندی گروه های صنعتی بر اساس کدبندی مذکور صورت گرفته است و شرکت های برتر هر گروه به تفکیک عام و خاص و حوزه های مورد ارزیابی، در جدول زیر آمده است.

شرکت های اول

جهت مطالعه کل این مطلب و مشاهده جداول ، لطفا به صفحات 32 الی 49 ماهنامه مراجعه نمایید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.