سرمقاله- حاکمیت عقل و علم

0 ۳۱۱

سال 1386 توفیق حاصل شد، جهت انجام مذاکرات تجاری به عنوان عضوی از گروه 5 نفره یکی از شرکت‌های موفق بخش خصوصی، عازم کشور چین شوم. این سفر از شانگهای آغاز و پس از بازدید از شرکت‌ها و کارخانجات از پیش تعیین‌شده در 4 شهر دیگر، به پکن ختم شد. مشاهده عینی پیشرفت‌های اقتصادی این کشور در طی دهه‌های اخیر، من را بسیار شگفت‌زده کرده بود. حضور در میدان پرآوازه تیان‌آن‌من و بازدید از نمای بیرونی ساختمان‌های حزب کمونیست و مجلس ملی نمایندگان خلق چین، به همراه توضیحات میزبان ایرانی مان در خصوص ساختار حکومت چین آغاز گر بحث‌هایی میان اعضای گروه در مسیر بازگشت به هتل شد، هرکسی از منظر خود به تجزیه و تحلیل پیشرفت‌های این کشور پرداخت.

گردش مالی اقتصاد چین با 12،380،000،000،000 دلار در سال ۲۰۱۲، پس از اتحادیه اروپا و آمریکا در مقام سوم در جهان قرار گرفت. چنانچه رشد کنونی اقتصادی چین تداوم یابد، چین از نظر اقتصادی، به آمریکا یعنی بزرگ‌ترین اقتصاد جهان خواهد رسید. علل دستیابی به پیشرفت‌های چشمگیر در بسیاری از حوزه‌ها به ویژه اقتصاد در نظام سوسیالیستی و توتالی‌تر جمهوری خلق چین هسته اصلی بحث را در طول این سفر تشکیل می‌داد. در خلال گفتگوها اظهارات سرپرست گروه (رییس هیئت‌مدیره شرکت) نظرم را بیش از سایرین به خود جلب کرد. ایشان که سفرهای بسیاری به اغلب کشورهای دنیا از آمریکا و اروپا تا آفریقا داشته‌اند، با استناد به مشاهدات و تجربیات خود، دلیل رشد و پیشرفت کشورها را مستقل از تفاوت‌های فرهنگی، اجتماعی و شکل نظام سیاسی آن‌ها به زبانی بسیار ساده در حاکمیت عقل و علم می‌دانست. به نظرم نگاهی به تجربه کشورهایی همچون چین، کره جنوبی، مالزی، برزیل و ترکیه که در سه دهه اخیر خود را به عنوان قدرت‌های نوظهور اقتصادی در دنیا مطرح نموده‌اند، نیز حاکی از آن است که عقل محوری، علم باوری، بهره‌مندی از فکر، اندیشه، سعی و تلاش حداقل در حوزه مسایل اقتصادی، از معدود شباهت‌های آن‌ها در اصول بنیادی‌شان است. خداوند متعال نیز در آخرین کتاب آسمانی به طور مکرر بر این مسائل تاکید می‌فرمایند.” افلا تعقلون” افلا یتفکرون”، “فهم لایعلمون” و ” لیس للانسان الا ما سعی”‎ تنها بخشی از فرمایشات خالق یکتای کائنات در قرآن کریم است که به این موضوعات دلالت دارد.

24 خردادماه 1392 انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران در حالی باشکوه وصف‌ناشدنی برگزار شد که همچنان مشکلات اقتصادی بر اغلب مسائل کشور سایه افکنده‌اند. شاید تا به حال و در برگزاری این همه انتخابات، شاهد این‌چنین توافقی بر سر بی‌سامانی اقتصاد نبوده‌ایم. شیخ دیپلمات نیز در مقام پیروز انتخابات همچون سایر رقبایش اقتصاد را به عنوان جزء لاینفک تبلیغات و برنامه‌های خود مطرح نموده است.
به نظرم می‌رسد تنها راه برون‌رفت از مشکلات فعلی و حرکت در مسیر رشد و پیشرفت در تمامی حوزه‌ها از جمله اقتصاد نیازمند معرفی کابینه‌ای است که بیش‌ترین نسبت را با مفاهیم عقل محوری، علم باوری، سعی و تلاش، اندیشه ورزی و بهره‌مندی از فکر و نظر کارشناسان، داشته باشد. موضوعی که انتظار می‌رود با توجه به سوابق و تجربیات ارزشمند حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی به عنوان رییس‌جمهور منتخب مردم ایران در دولت تدبیر و امید تجلی یابد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.