سقوط رشد اقتصادی قطر زیر سایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تنش ها با «ائتلاف عربی»

0 ۹۵۰

سقوط نرخ رشد ساخت و ساز در قطر، زنگ خطر اقتصاد میزبان جام جهانی 2022

 

در حالی که قطر برای برگزاری جام­ جهانی 2022 آمده می­شود و به شدت درگیر فراهم کردن زیر ساخت­های مورد نیاز برای میزبانی است، اقتصاد این کشور هر روز بیشتر از قبل از اهدافی که برای آن تعیین شده بود فاصله می­گیرد.

میزان تولید ناخالص داخلی قطر منهای درآمد ناشی از استخراج و فروش نفت و گاز، امسال برای اولین بار از 2012 تا به حال کاهش پیدا کرده است، در سه ماهه دوم سال جاری، تولید ناخالص داخلی قطر 1.1 درصد کاهش را نشان می دهد؛ آمار های رسمی که روز سه شنبه توسط دولت قطر منتشر شده نشان می­دهد در حالی که مراحل ساخت زیر ساخت­ها و استادیوم­های مورد نیاز برای بازی­های جام جهانی سال 2022 تقریبا به پایان خود نزدیک می­شود، اقتصاد بزرگ ترین صادر کننده گاز مایع در جهان نسبت به سال گذشته میلادی 1.4 درصد کوچک شده است.

زاید دوعاد، کارشناس اقتصادی شبکه بولمبرگ در مورد وضعیت اقتصادی جدید قطر که در آمار­های تازه روشن شده است می گوید: « کاهش رشد اقتصادی اخیر، نشان می دهد که انفجار صنعت ساخت و ساز ساختمان که برای برگزاری جام جهانی ضروری بوده است به مراحل پایانی خود نزدیک می­شود، در نتیجه احتمالا قطر بار دیگر سرمایه گذاری­های خود را روی صنایع تولید گاز مایع­اش متمرکز خواهد کرد»

نمودار یک

سقوط نرخ رشد ساخت و ساز در قطر، زنگ خطر اقتصاد میزبان جام جهانی 2022

اقتصاد رو به رشد قطر در سال های گذشته بیشتر از هر چیزی متاثر از سرمایه گذاری 200 میلیارد دلاری این کشور برای آماده سازی زیر ساخت­ها برای برگزاری رقابت­های جام جهانی آینده بوده است. در کنار این تلاش­ها دولت قطر تلاش کرده است تمرکز خود را از نفت و گاز به سمت صنایع دیگر ببرد تا به ساختن یک اقتصاد بدون نفت کمک کند. با این حال با وجود سرمایه گذاری کلانی که انجام شده، تنها دو تا از هشت استادیوم میزبان جام جهانی 2022 ساخته شده است، و برای پایان پروژه­های دیگر باز هم به سرمایه گذاری نیاز است، فعلا تنها چیزی که گفته می شود آماده است، سیستم جدید متروی قطر است که قرار است سال آینده به بهره برداری برسد.

از آمار­های رسمی منتشر شده توسط دولت قطر روشن است که ساخت و ساز در سه ماهه دوم سال جاری میلادی در این کشور 3.5 درصد کاهش پیدا کرده است؛ این دومین بار است که شاخص­های ساخت و ساز در قطر روند نزولی نشان می­دهند، علاوه بر این، شاخص­های عمده فروشی و خرده فروشی در این کشور هم تا 1.2 درصد کاهش را نشان میدهند؛ با این که برخی ناظران ترجیح می دهند تغییرات اخیر اقتصادی در قطر را به فصل گرما و رکود نسبی تابستان­های این کشور مربوط کنند، اکبر خان، مدیر ارشد شرکت  مدیریت دارایی سرمایه گذاری الریان دوحه، در مورد وضعیت اقتصادی اخیر این کشور می­گوید: « به نظر می­رسد به طور کلی وارد دوره ثبات شده­ایم» و این خود به معنی فاصله گرفتن از دوره رشد سریع اقتصادی است که قطر پیش از آغاز درگیری­هایش با امارات متحده عربی و عربستان تجربه کرده بود.

افزایش ظرفیت تولید گاز مایع البته می­تواند بخشی از کاهش رشد اقتصادی و تولید ناخالص این کشور را جبران کند، تخمین زده می­شود که با سرمایه گذاری جدید روی این منابع قطر بتواند در­آمدی 40 میلیارد دلاری مازاد بر در­آمد فعلی ناشی از صادرات گاز مایع به دست بیاورد.

با این وجود بحران مالی در قطر هنوز تاثیرات سهمگین خود را نشان نداده است، بعد از بحران سیاسی سال 2017 که منجر به قطع روابط قطر با عربستان، مصر، امارات و بحرین شد، تعداد مسافرانی که به قطر می­رفتند به شدت کاهش پیدا کرد و در نتیجه قطر بخشی از در­آمد خود از راه جذب سرمایه بازارهای مالی این کشور­ها را از دست داد. بحران سیاسی علاوه بر این بر­ روند رشد جمعیت قطر هم تاثیر گذاشته است، نرخ رشد جمعیت این کشور تا پیش از بحران سال 2017، بیش از 2.8 بود، که بخش عمده آن را مهاجرانی از دیگر کشورهای عربی تشکیل می­دادند، این نرخ در سال 2018، به 1.3 درصد رسیده است. به نظر می­رسد قطر اگر همچنان در حل مشکلاتش با همسایه­های عربی زیاده خواه در اطراف این کشور ناتوان باشد، در دستیابی به اهداف رشد اقتصادی که برای ایجاد ظرفیت­های میزبانی جام جهانی سال 2022 لازم است، به مشکلات بیشتری برخواهد خورد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.