گشایش در ارتباطات بین المللی نویدبخش خیر و برکت

0 ۲۵۴
نمایندگی حضرت امام در جهاد سازندگی استان آذربایجان شرقی، 16سال نمایندگی و عضویت در هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی، معاونت وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، معاونت سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و استانداری آذربایجان شرقی تنها بخشی از سوابق اجرایی درخشان دکتر محمدعلی سبحان اللهی، عضو هیئت علمی و رئیس کنونی دانشگاه خوارزمی تهران است. وی پس از درآوردن خلعت استانداری با تأسیس و هدایت سازمان مردم نهاد خانه توسعه آذربایجان نشان داد که عشق و علاقه اش به تبریز و توسعه منطقه، فراتر از چهارچوب های رسمی و پست های حاکمیتی است. مصاحبه ای که در ذیل می آید از دیدگاه منطقه ای وی به توافق لوزان حکایت دارد.

کارایی :آقای دکتر سبحان اللهی به نظر شما آیا هموارتر شدن مسیر ارتباطات بین المللی به‌واسطه ایجاد تفاهم موسوم به تفاهم لوزان، می تواند نوع تعاملات میان ایران و کشورهای همسایه را تغییر دهد؟
دکتر سبحان اللهی :بله من فکر می کنم سیستم هایی که دارای ارتباطات گسترده تر و فراخ تری هستند، بیشتر از روابط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی منتفع می گردند تا سیستم های بسته. سیستم های اقتصادی و فرهنگی همانند انسان هستند که در انزوا محکوم به مرگ و پوسیدن می شوند و در عوض در سایه ارتباطات می بالند و رشد می یابند و این به بهبود تعاملات میان ایران و کشورهای همسایه می انجامد.

کارایی :با در نظر گرفتن این موضوع که تأثیر بلافصل از میان برداشته شدن تحریم ها در مرحله اول بر روی میزان درآمدهای نفتی خواهد بود که احتمالا بیشتر مناطق و استان های جنوبی را تحت تأثیر قرار می دهد،به نظر شما بهبود فضای بین المللی تأثیر مثبتی بر روی توسعه منطقه آذربایجان خواهد داشت؟
دکتر سبحان اللهی :بله، گشایش در ارتباطات بین المللی و همچنین مؤلفه های کلان اقتصادی بدون شک بر روی کلیه استان ها و مناطق تأثیر می گذارد و این تأثیر حتی بر روی استانی مانند استان آذربایجان شرقی که دارای مزیت های قابل توجهی است، بیشتر هم خواهد بود. از جمله مزیت های این استان می توان به وجود نیروی انسانی توانمند و تحصیل‌کرده در زمینه های مهندسی و پزشکی، وجود دانشگاه ها و مراکز متعدد آموزش عالی، وجود مراکز بزرگ و باسابقه صنعتی و کارخانجات اشاره کرد. البته در کنار این مسائل، بدون شک عامل مهم دیگری نیز بایستی مورد توجه قرار گیرد و آن موضوع مدیریت امور و کیفیت آن است. به طوری که با وجود یک مدیریت ضعیف و غیر کارآمد در استان، حتی در صورت ایجاد گشایش های بین المللی نمی توان کارها را آن گونه که باید به پیش برد و برعکس، در صورت وجود یک مدیریت توانمند و کارآمد، حتی در کنار تهدیدهای جدی و دشواری های مرتبط با تحریم ها و سنگ اندازی های بین المللی هم می توان به پیشبرد امور امیدوار بود.

کارایی :با توجه به اینکه شما رئیس موسسه مردم نهاد توسعه آذربایجان هستید و بالطبع با موانع و مسائل پیش روی سازمان های مردم نهاد آشنایی بیشتری دارید، آیا فکر می کنید که گسترش ارتباطات بین المللی می تواند تأثیری بر روی عملکرد این نهادها داشته باشد؟
دکتر سبحان اللهی :بایستی توجه داشته باشید که این نهادها، مؤسساتی غیرانتفاعی هستند و بالطبع نقش مستقیمی در مسائل اقتصادی بازی نمی کنند اما در عین حال این نهادها، ابزار «تلطیف» روابط میان کشورها هستند. به ویژه به دلیل این که این سازمان ها فاقد قیدوبندهای رایج سازمان های رسمی هستند و آزادی عمل بیشتری در زمینه برقراری ارتباطات با سازمان های خارجی مشابه خود و بهره گیری از تجربیات آنان دارند.

کارایی :به عنوان سؤال آخر، اگرچه مشهود است که شما ارزیابی مثبتی از حل و فصل مسائل بین المللی ایران و حصول توافق نهائی میان ایران و قدرت های جهانی دارید، اما بفرمائید که این امر به طور مشخص چه تأثیری می تواند بر روی منطقه آذربایجان و توسعه آن داشته باشد؟
دکتر سبحان اللهی :ببینید من به عنوان مثال مسئله سرمایه های آذری را مطرح می کنم. این حرف امروز و دیروز من نیست. سال ها پیش نیز ما طی مطالعه ای دیدیم که میلیاردها دلار از سرمایه های خارجی موجود در آلمان، «سرمایه آذری» هستند. این یک مورد مهم است. چنانچه فضا تنش آلود نباشد، چشم انداز امیدوارکننده باشد و مسائل مناقشه آمیز رفع و رجوع شده باشد، بالطبع می توانیم به جذب این سرمایه ها در موطن اصلی خود امیدوار باشیم. سرازیر شدن این سرمایه عظیم به منطقه قطعاً با خود خیر و برکت در پی خواهد داشت و این گونه است که توسعه اقتصادی و حتی اجتماعی در منطقه از مسائل مرتبط با اقتصاد کلان تأثیر می پذیرد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.