حال و هوای اقتصاد ایران و جهان در دوم مهر ماه۱۳۴۸

۵۰ سال پیش در چنین روزی

0 ۳۷۶

پنج‌شنبه، دوم مهرماه ۱۳۴۸:

تهران کانون مذاکرات مهم برای توسعه همکاری‌های اقتصادی در آسیا

 

تا چند روز دیگر نمایشگاه آسیایی در تهران آغاز به کار می‌کند و این موضوع، بخش مهمی از خبرهای امروز را به خود اختصاص داده بود.
روزنامه اطلاعات، عصر دوم مهر خبر «پیام اوتانت به نمایشگاه آسیایی تهران» را در صفحه نخست خود منتشر کرد. در این گزارش آمده بود: «دبیر کمیسیون اقتصادی ملل متحد گفت تشکیل نمایشگاه آسیایی نشانه علاقه دولت ایران به توسعه همکاری‌های منطقه‌ای است. تهران، هم‌زمان با تشکیل نمایشگاه بین‌المللی آسیایی به‌صورت یکی از بزرگ‌ترین مراکز مذاکرات توسعه همکاری‌های اقتصادی بین‌المللی، برای سرمایه‌گذاری در طرح‌های صنعتی و غیرصنعتی مورد نیاز کشورهای در حال توسعه درخواهد آمد.»

دبیرکل سازمان ملل متحد هم در پیامی به دولت ایران، تشکیل نمایشگاه آسیایی تهران را «یکی از برنامه‌های دومین دهه توسعه سازمان ملل در توسعه بازرگانی میان کشورهای در حال توسعه به‌ویژه در آسیا» خوانده بود. اوتانت نوشته بود: «من ابتکار و اقدام ۴۰ دولت، شرکت‌ها و سازمان‌هایی را که در این نمایشگاه شرکت می‌کنند، تحسین می‌کنم.»
در همین رابطه، نسیم شالون، دبیر کمیسیون اقتصادی ملل متحد، گفت: «در نمایشگاه آسیایی تهران فهرست پروژه‌های صنعتی کشورهای در حال توسعه در اختیار سرمایه‌گذاران بین‌المللی قرار می‌گیرد.» همچنین اعلام شد در حاشیه این نمایشگاه، مذاکرات اکافه[Economic Commission for Asia and Far East  کمیسیون اقتصادی برای آسیا و خاور دور] برگزار می‌شود. اونیون، دبیر اجرایی اکافه نیز ضمن تجلیل از تلاش‌های دولت ایران، گفته بود: «این نمایشگاه نمودار کوشش واقعا عظیمی برای توسعه بازرگانی و صنعتی در آسیا و تسریع پیشرفت ایران است.»

یکی دیگر از خبرهای اقتصادی دومین روز مهرماه، پایان مطالعات مهندسان ژاپنی برای اجرای مترو و سیستم فاضلاب شهری تهران (اگو) بود. طبق اعلام مسئولان شهرداری تهران، ژاپنی‌ها هفته آینده به ملاقات شهردار تهران می‌آیند و طرح خود را ارائه می‌دهند.

شیرانی، سرپرست روابط‌عمومی شهرداری تهران هم در پاسخ به گزارش روزنامه اطلاعات از گران‌فروشی میوه در مغازه‌های سطح شهر، جوابیه‌ای به این روزنامه ارسال کرد: «شهرداری پایتخت در تعقیب گران‌فروشان شدت عمل بیشتری نشان خواهد داد مخصوصا میوه‌فروشانی که میوه درجه 2 را بجای درجه یک عرضه می‌دارند مشمول مجازات شدیدی خواهند بود… میوه‌فروشان مانند هر خریداری موظفند در میدان میوه خریداری‌شده را با فاکتور خرید مطابقت دهند… بارفروشان مکلفند قبل از این‌که بار را به دلال دست دوم بفروشند، احتیاجات میوه‌فروش را تامین نمایند… متاسفانه بعضی از میوه‌فروشان در مغازه‌های شهر به لحاظ خنثی نمودن اقدامات بازرسان شهرداری نه تنها از بارفروشان فاکتور دریافت نمی‌کنند بلکه با آنها سازش کرده و قیمت و نوع حقیقی جنس را به دل‌خواه خود تغییر می‌دهند…»

روزنامه اطلاعات همچنین در گزارشی نوشت: «کمبود پول که در اثر مقررات دو ماه قبل بانک مرکزی به وجود آمده، نرخ بهره را افزایش داده و نرخ بهره در بانک‌ها از ۱۲درصد شروع می‌شود و به همین جهت در بازار، نرخ بهره درجه یک کمتر از بانک‌ها نیست، در حالی‌که در گذشته وضع بدین منوال نبود و اکثر امضاهای ممتاز و درجه یک حتی از نرخ بانک‌ها هم کمتر بود.»

سخنان وزیر اطلاعات در اجلاسیه شوراهای انجمن ملی حفظ و حمایت از منابع طبیعی هم از خبرهای قابل توجه دومین روز پاییز بود. جواد منصور گفته بود: «باید ابتدا این حقیقت را به اطلاع عموم رساند که حفظ و حمایت منابع طبیعی مسئولیت همگان و تمام افراد کشور است و این‌که نه فقط در ایران بلکه در تمام جهان به‌خودی خود و بدون اشتراک مساعی موثر مردم قادر نیستند منابع طبیعی را مورد مراقبت کامل قرار دهند.» یکی از برنامه‌های جنبی این اجلاس، بازدید اعضا از موزه شکار والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی بود که نیابت ریاست عالیه انجمن را برعهده داشت. او گفته بود: «از نابودی و انقراض منابع طبیعی باید جلوگیری کرد.»

دیگر خبر مهم روز، به نفت اختصاص داشت. خبرگزاری پارس در گزارشی از سفر یک هیات بلندپایه نفتی ترکیه به ایران خبر داد و نوشت: «طرح لوله نفتی اهواز – اسکندرون مورد موافقت هیأت نفتی ترکیه قرار گرفت.»

از دیگر خبرهای مهم اقتصادی روز می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • والاحضرت ولایت‌عهد مبلغ یک میلیون ریال برای تکمیل ساختمان‌های ورزشی دانشگاه صنعتی آریامهر مرحمت فرمودند.
  • گوشت منجمد تبدیل به گوشت تازه می‌شود؛ قرارداد خرید ۱۰ سردخانه ۴۰ تنی با یک کمپانی آلمان غربی امضا شد. این سردخانه‌ها در نقاط مختلف تهران و شمیران ایجاد می‌شود.
  • جمشید آموزگار، وزیر دارایی، برای شرکت در مجمع عمومی سالانه بانک بین‌المللی و صندوق بین‌المللی پول به آمریکا عزیمت کرد.
  • ۲۲۵ کارمند و کارگر فنی در کارخانه ماشین‌سازی تبریز مشغول شدند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.