پیرغلامان دربار اباعبدالله الحسین (ع)

0 ۱,۱۷۶

اصغر فیضی پور – مدرس دانشگاه

از جمله مهم ترین و زیباترین آموزه های اسلامی که مورد سفارش و تاکید فراوان قرآن و اهل بیت (ع) بوده است، موضوع اخلاص و خداباوری درزندگی است. یک انسان موحد وخداپرست که خود را پیرو راستین دین اسلام می داند، لازم است در زندگی، هدفی جز رضایت و تقرب به سوی حضرت معبود نداشته باشد و کارهای خود را برای حضرت احدیت خالص نماید. رعایت این شاخص دینی موجب می شود که انسان هیچ گاه پای خود را از حدود الهی فراتر نگذارد و خود را کاملا تسلیم محض باری تعالی نماید. خداوند متعال در قرآن کریم سخن از انبیاء راستین خود آورده که به درستی این مطلب را در زندگی خود راعایت کرده اند. « قُلْ إِنَّ صَلاتی‏ وَ نُسُکی‏ وَ مَحْیایَ وَ مَماتی‏ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمین؛[انعام/162] بگو:«نماز و تمام عبادات من، و زندگى و مرگ من، همه براى خداوند پروردگار جهانیان است».
با بررسی و تحقیق در سیره و روش زندگی مبارک سرور و سالار شهیدان، حضرت اباعبداله الحسین (علیه السلام)، به خوبی می توان این شاخص ارزشمند دینی را مشاهده کرد.
حال به تاسی از سرور و سالار شهیدان و ناخدای کشتی نجات امام حسین علیه السلام ، پیرغلامان حضرتش در ترویج و تبلیغ فرهنگ و شاخص های ارزشمند دینی به ویژه فرهنگ غنی عاشورا نقش مهمی داشته و راویان و حافظان اصیلِ فرهنگ محرم و صفر بوده اند که بدون حضور این بزرگواران حق مطلب در این خصوص آن گونه که باید ادا نمی شد. می توان گفت که شناخت مکتب قرآن و عترت پیامبر اکرم (ص) و حضور میلیونی مردم، همراه با این شور و شوق مثال زدنی در عزاداری ها حاصل تلاش های پیرغلامان حسینی در تبلیغ فرهنگ عاشورا بوده است.
پیرغلامان حسینی که روایت ها و فرهنگ عاشورایی را از گذشته به نسل ما و آیندگان منتقل می نمایند، گنجینه پرمهری از ولایت در سینه شان ذخیره شده که محصول عمری خدمت در آستان همایونی و مقدس حضرت سیدالشهدا (ع) است. از این روی لازم است این گنجینه از سینه های آنان استخراج شده و به صورت مکتوب و مستند درآید.
زندگی نامه و روش و منش پیرغلامان امام حسین (ع) تاثیر مستقیمی بر رفتار و گفتار و منش نسل جوان دارد. این منش به جوانان کمک می کند تا در انتخاب راه زندگی خود از مولا و مقتدای این پیرغلامان و پیشکسوتان حسینی آگاهانه تاسی کنند و در مسیر دین ثابت قدم باشند و پیام ارزشی عاشورا به نسل های آینده انتقال دهند.
همان گونه که تجلیل و تقدیر از سایر بزرگان و نخبگان علمی و هنرمندان در جشنواره ها و همایش ها یک راهبرد تلقی می شود، باید از پیرغلامان حسینی که در راستای اشاعه فرهنگ عاشورایی و به عنوان مبلغین دین نبوی تلاش می کنند نیز تقدیر شود.
پیرغلامان حسینی که عمر گرانمایه و پربرکت خویش را در مکتب قرآن و عترت سپری نموده اند، فعالیت های چشمگیری در چندین دهه اخیر داشته که از مصادیق مکتبی آن می توان به مدیریت هیئت های حسینی و مداحی و به تبع آن، تربیت نسل جدید و جوانان و شیفتگان حضرتش اشاره نمود.
آنچه مسلم است اینکه پیرغلامان حسینی را بزرگانی همچون ایشان بایستی به جامعه تبیین و معرفی نمایند و این حقیر این چند سطر را همچون برگ سبزی از باب من لم یشکرالمخلوق به رشته تحریر درآوردم، باشد که مورد قبول حضرتش قرار گیرد.
شخصیت ارزشمند و قابل احترام پیرغلامان حسینی موجب شده تا ایشان همچون سایر بزرگان، محبوب القلوب مردم از تمامی سلیقه ها و عموم عاشقان حسینی باشند.
همانگونه که در همه امور خود همواره دست به دامان اهل بیت عصمت و طهارت هستیم، بهتر این است که در وصف این بزرگواران نیز از بیانات گهربار حضرات معصومین بهره مند شویم. بنا بر مطلبی که ابن شعبه شعرانی در کتاب تحف العقول عن آل الرسول آورده که امام هادی علیه السلام می فرماید: «الدُّنْیَا سُوقٌ رَبِحَ فِیهَا قَوْمٌ وَ خَسِرَ آخَرُون». دنیا مثل بازار می ماند؛ در این بازار هر چیزی هست، شما هم حق انتخاب دارید. راه و متاع ماندگاری که پیرغلامان بزرگوار در این دنیا برای خود انتخاب نموده اند، همانا ملحق شدن به سفینه نجات مولا و اربابمان حضرت سیدالشهد(ع) است.
چه زیباست کلام پروردگار عالمیان که در قرآن کریم می فرماید: «ما جَعَلَ اللَّهُ لِرَجُلٍ مِنْ قَلْبَیْنِ فی جَوْفِهِ ». یعنی برای هر مردی بیش از یک دل قرار ندادیم؛ منظور از دل در اینجا روح و جان است؛ یعنی ما برای هر کسی یک جان و دل بیشتر ندادیم و در یک دل هم تنها یک دلبر جای می گیرد. جا دارد که از خود بپرسیم دلبر اصلی ما کیست که با همان محشور خواهیم شد؟
حقیقتا که پیرغلامان حسینی؛ مهری شرافتمند (( امیری حسین و نعم الامیر )) بر روی دل و سینه دارند و در روز قیامت نیز در کنار حوض کوثر هم نشین قرآن و حضرات اهل بیت عصمت طهارت (ع) خواهند بود.
یکی دیگر از محسنات اخلاقی پیرغلامان حسینی که برگرفته از تربیت مکتبی ایشان می باشد، عدم گرفتاری در امورات دنیوی است. لذا، بنا به فرمایش اربابمان امام حسین علیه السلام ))النَّاسُ عَبِیدُ الدُّنْیَا وَ الدِّینُ لَعِقٌ عَلَى أَلْسِنَتِهِمْ(، باید مواظب بود که نوکر دنیا نباشیم. این که می گویند هر کسی از پل صراط بگذرد، خندان باشد، بدین معنی است که ما نباید فدای دنیا باشیم و باید مواظب باشیم زرو زیورهای دنیا ما را به خود مشغول و عاضق خود نکند. چراکه امام و سرور دو گیتی، حسین ابن علی (ع) خود، عاشق و فدایی خدا می شود و سیراین مسیر تکامل است که خداوند ایشان را در طی این طریق موفق و عزیز هردو جهان قرار می دهد.
این عزیزان عزت پیشه و پیرغلامان حسینی به زعم این حقیر صاحب دو اجر و پاداش الهی هستند؛ یکی خادم دربار همایونی آقا اباعبداله الحسین (ع) بودن و دیگری با کسوت مبلغین این مکتب و خاندان کریمه در خدمت عموم مریدان و عاشقان حسینی بودن. حال با توجه به فرمایش رییس مکتب جعفری امام صادق علیه السلام به ))مسمع )) که از سوگواران و گریه کنندگان در عزاىامام حسین (ع) بود:
… رَحِمَ اللّهُ دَمْعَتَکَ، اَما اِنَّکَ مِنَ الَّذینَ یُعَدُّوَنَ مِنْ اَهْلِ الْجَزَعِ لَنا وَالَّذینَ یَفْرَحُونَ لِفَرَحِنا و یَحْزَنُونَ لِحُزْنِنا، اَما اِنّکَ سَتَرى عِنْدَ مَوْتِکَ حُضُورَ آبائى لَکَ
((خداوند، اشک تو را مورد رحمت قرار دهد. آگاه باش ، تو از آنانى که از دلسوختگان ما به شمار مى آیند، و از آنانى که با شادى ما شاد مى شوند و با اندوه ما غمگین مى گردند. آگاه باش ! تو هنگام مرگ ، شاهد حضور پدرانم بر بالین خویش خواهى بود))
ارزش گریه هایی که در سوگ اباعبدالله حسین افشانده می شود، بیش از پیش نمایان می شود.
این چنین برمی آید که مکتب حسینی یک مکتب تمام عیار و دربرگیرنده کلیه شئونات اخلاقی و انسانی و اعتقادی است که با شرطِ رعایت حدود الهی، متضمن سعادت دنیوی و اخروی انسان است . مکتبی که از جمله محورها و کانون های آن را می توان اخلاص، خدا محوری، صبر، بردباری و شجاعت نام برد. الحق اغلب مریدان و رهروان راستین حضرتش به این خصایص نورانی ملبس اند که پیرغلامان حسینی از سرآمدان این انسان های وارسته اند.
خصوصیات و ویژگی های پیرغلامان دربار همایونی حضرت اباعبداله الحسین (ع) را به هیچ وجه نمی توان نه در این نوشتار و نه در هزاران صفحه دیگر جمع کرد. این نوشتار تنها فرصتی بود که به چند ویژگی بارز آن عاشقان بزرگوار و باصفای اهل بیت (ع) در زندگی نورانی شان اشاره کنیم. مع الوصف طول عمر پربرکت و توام با سلامتی برای همه سرنشینان کشتی نجات حضرت اباعبداله الحسین (ع) به ویژه پیرغلامان حسینی آرزوی قلبی ماست.

التماس دعا
یازدهم محرم 1438

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.