رویکرد استراتژیک در نظام گردشگری

0 ۶۰۴

محمدحسین ذالی بیگلو : دانشجوی دکترای مدیریت و مدرس مراکز علمی کاربردی استان

برنامه ریزی استراتژکی یا به عبارت کلی تر مدیریت استراتژیک نگاهی کل گرا، سیستمی، و دور برد به برنامه‎ها دارد و می‎کوشد تا راهنمای عمل مدیران در افق های زمانی دورتر و حیطه‎های وسیع تر اجرایی باشد. به عنوان مثال امروزه سازمان‎های یاد گیرنده، که قادرند خود را با تحولات محیطی تطبیق دهند و از رخدادهای پیرامون خود تجربیات تازه ببیند ، و در برنامه‎ریزی‎های استراتژیک نقشی موثر ایفا می‎کنند.
کل نگری برنامه‎ریزی استراتژیک ایجاب میکند که به محیط بیرونی سازمان نیز توجه شود. از این رو مدیریت پس از بررسی درونی به ارزیابی فرصت‎ها و تهدیدات محیط بیرونی می‎پردازد. بررسی بیرونی مواردی چون شرایط اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و…، و موقعیت رقبا را برای مدیریت مشخص می‎سازد. هنر مدیریت استراتژیک در آن است که بتواند بهترین ترکیب را، که حاصل این بررسی‎هاست، برای برنامه‎ریزی به دست آورد. در حالت اول، که سازمان از قوت‎های درونی برخوردار و محیط بیرونی نیز فرصت‎هایی را در اختیار سازمان قرار داده است، بهترین شرایط برای بهره‎برداری وجود دارد و سازمان می‎تواند از این موقعیت نهایت استفاده را به عمل آورد. در حالت دوم که سازمان دارای ضعف‎هایی، اما محیط مهیا و آماده بهره‎برداری است (در محیط فرصت‎‌هایی برای سازمان دارد)، مدیریت باید با تغییر در نوع خدمت یا کالای خود از محیط مساعد استفاده کند و بر ضعف‎های سازمان خود فائق آید.
در حالت سوم، که سازمان از قوت‎های کافی برخوردار است، اما محیط مساعد نیست باید ترتیبی اتخاذ شود که تهدیدات محیط به فرصت بدل شوند و زیانی را متوجه سازمان نسازند. در حالت چهارم که سازمان ضعف دارد و محیط نیز تهدیدآمیز است، سازمان باید از فعالیت فعلی صرف نظر کند و در پی آن باشد که با محصولی متفاوت،دربازاری دیگر به کار خود ادامه دهد.

رویکرد استراتژیک در نظام گردشگری

نقاط قوت

قابلیت‎هایی که در سازمان وجود دارند و به آن در انجام وظایف یا مأموریتش کمک می‎کنند.

نقاط ضعف

کاستی‎هایی که در سازمان وجود دارند و توان آن را در انجام وظایف یا مأموریتش کاهش می‎دهند.

فرصت ها

عوامل یا وضعیت‎های برون سازمانی که بر سازمان تأثیر مثبت و مطلوب دارند (می‎توانند داشته باشند) یا آن را در انجام وظایف یا مأموریتش کمک می‎کنند (می‎توانند کمک کنند).

تهدید ها

عوامل یا وضعیت‎های برون سازمانی هستند که بر سازمان تأثیر منفی و نامطلوب دارند یا آن را از انجام وظایف یا مأموریتش باز می‎دارند (می‎توانند بازدارند)

رویکرد استراتژیک در نظام گردشگری

رویکرد استراتژیک در نظام گردشگری

می‎توان در نظام گردشگری با رویکرد استراتژیک انواع تغییرها را تفکیک نموده با استفاده از آمارهای توصیفی متغیرها، ارزیابی دقیقی از عناصر مستقل و متغییر این نظام حاصل نمود و اقدامات عملی مبتنی بر امکانات و محدودیت ها را سامان بخشی نمود تا بدینوسیله در مسیر توسعه و بهبود ظرفیت های گردش پذیری قرار گرفت.
آمارهای توصیفی متغییر‎ها احساس امنیت در این مقاله متغییر وابسته است که نتایج توصیفی این متغیر با میانگین 10 / 80 برمبنای 100 نشانگر این است که گردشگران در تبریز از احساس امنیت بیشتری برخوردار هستند .
عملکرد پلیس متغییر عامل در این بررسی است که نتایج توصیفی این متغیر با میانگین 24 / 70 برمبنای 100 نشانگر این است که گردشگران در تبریز از عملکرد پلیس بیش از حد متوسط رضایت دارند .
عملکرد رسانه‎ها متغییر عامل دیگری در این بررسی است که نتایج توصیفی این متغیر با میانگین 09 / 39 برمبنای 100 نشانگر این است که گردشگران در تبریز از عملکرد رسانه‌ها کمتر از حد متوسط رضایت دارند .

الویت‎بندی گردشگران از نقاط قوت گردشگری در شهر تبریز در این زمینه بایستی اشاره داشت که ؛ گردشگران سابقه تاریخی و فرهنگی و غنای گذشته تبریز را در اولویت‎های اول قرار داده اند . بطوری که می‎توان در جدول زیر این اولویت‎بندی را از نظر گردشگران مشاهده کرد .

جهت مطالعه ی ادامه این مقاله ، لطفا به صفحات 43 الی 47 ماهنامه مراجعه نمایید.رویکرد استراتژیک در نظام گردشگری

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.