گفتگو با مدیرعامل شرکت اوجان شیمی

0 ۵۴۳
نفع اصلی حسابرسی یک مجموعه متوجه صاحبان سهام و سرمایه است

کارایی :لطفاً در خصوص فعالیت های شرکت اوجان شیمی توضیحاتی ارائه بفرمایید.
غفوری : مجموعه اوجان شیمی وابسته به شرکت نفت سپاهان است که یکی از چهار مجموعه بزرگ تولید کننده روغن موتور کشور می باشد. به غیر از روغن، مکمل روغن و ضد یخ برند اسپیدی را هم در کشور تولید و توزیع می کنیم که سال گذشته موفق شدیم بهترین کیفیت ضد یخ را برای دمای منفی 39 درجه تولید کنیم. میزان تولید ما در سال گذشته یک هزا ر و 200 تن بود و امسال برای تولید سه هزار تن برنامه ریزی کرده ایم.
کارایی : نظر کلی شما در مورد طرح معرفی 500 شرکت برتر منطقه شمالغرب (ایران تک) چیست؟
غفوری : در مورد ارزیابی 500 شرکت به نظرم بایستی به مساله کلی تری پرداخت شود و آن این است که آیا این تعداد شرکت فعال در سطح منطقه شمال غرب وجود دارد؟ از طرفی به نظرم بایستی معیار انتخاب شرکت های برتر سخت گیرانه تر باشد و نمی توان گفت که کلیه 500 شرکتی که در این طرح شرکت می کنند همگی برتر هستند.
کارایی : البته شرط حضور در طرح ایران تک، ثبت شرکت در منطقه شمال غرب و دارا بودن میزان فروش 4 میلیارد تومانی بر اساس صورت های مالی است تا در نهایت بر اساس شاخص های مختلف مثل کیفیت، صادرات، اثر بخشی در بازارهای بین المللی و بازدهی رتبه بندی شوند. در مورد این معیارها چه نظری دارید؟
غفوری : ممکن است در یک مجتمع فولاد، 4 میلیارد تومان اصلا مبلغی نباشد و برعکس مجموعه ای در سال اول نتواند 4 میلیارد فروش داشته باشد ولی با توجه به سایر معیارهای شرکت ها فروش به میزان 4 میلیارد می تواند معیار برتری به شمار رود، مثلاً ممکن است مجموعه کوچکی دارای حرکت دانش بنیان، تاثیرگذاری و نوآوری باشد، اگرچه به نظر بنده معیار فروش 4 میلیارد تومانی اندکی محل بحث است.
کارایی :فکر می کنید که اصرار برگزار کنندگان طرح برای دریافت اطلاعات مبتنی بر صورت های مالی حسابرسی شده می تواند بر ارتقاء کیفیت آن و همچنین افزایش شفافیت فضای کسب و کار تاثیر مثبتی بگذارد؟
غفوری : به نظر من هدف اصلی حسابرسی فارغ ار اینکه متولی حسابرسی چه کسی است؟ این است که صاحبان سهام بدانند مدیرانی که منصوب کرده اند چه کارنامه ای دارند؛ خوب کار کرده اند یا نه؟ مجموعه ای که ایجاد کرده اند رو به ترقی است یا نه؟ سود ده است یا زیان ده؛ آیا سود دهی آن مناسب بوده است و به نقطه ای که باید رسیده است یا نه؟ در مجموع نفع اصلی حسابرسی کردن یک مجموعه متوجه صاحبان سهام و سرمایه است.
کارایی :آیا آنچه شما می فرمایید بدین معناست که دریافت صورت های مالی حسابرسی شده هم بسیار واجد اهمیت است و باعث شفاف شدن فضای کسب و کار می گردد.
غفوری : چرا این ها هم در یک طرف مسئله قرار دارند، ولی اگر یک کارخانه خوب کار کند اصلی ترین سود را صاحبان سرمایه خواهند برد. صاحبان سرمایه باید مدیر را طوری انتخاب و مجاب کنند که کارخانه رو به ترقی باشد. ممکن است سود، امروز ملموس نباشد ولی مدیر میتواند صاحبان سرمایه را طوری مجاب کند که مثلا اگر امسال من 10 واحد سود کرده ام. در عوض زیرساخت ها را طوری فراهم نموده ام که سال آینده شرکت میتواند میزان سود دهی خود را به 60 واحد ارتقاء دهد.
کارایی : در مجموع به نظر شما طرح های مشابه طرح ایران تک که شرکت ها را بر اساس روش و متدولوژی روشن و شفاف که در اختیار همه است ارزیابی می کنند، به چه میزان مفید بوده اند؟
غفوری : در حقیقت صاحبان سرمایه می خواهند این حسابرسی انجام شود چرا که نمی خواهند سرمایه خود را بیرون بریزند. اگر صاحبان سرمایه به این حسابرسی صوری نگاه کنند، هیچ وقت برای هیچ کس فایده نخواهد داشت اما اگر به این قضیه دقیق وارد شوند و اقتصادشان بر این اساس باشد که فرایند حسابرسی به عنوان یک هزینه باید توجیه داشته باشد، سایر موارد مثبت خواهد بود. در این صورت به حسابرسی که استخدام کرده اند توصیه می کنند دقیق تر کار خود را انجام دهد. اگر در یک مجموعه حسابرسی بادقت انجام گردد برای نهادهای دولتی همچون اداره دارایی نیز مفید خواهد بود چرا که موجب رفع شک و تردید از آنها خواهد شد؛ برای بانک ها مفید خواهد بود و راه ارائه تسهیلات مقتضی را هموار خواهد کرد و برای مجموعه هایی که وظیفه ارزیابی را دارند نیز مفید خواهد بود؛ اما اینکه بگوییم آیا این ملاک خوبی است یا نه شاید بهترین ملاک باشد. از طرفی به اعتقاد بنده 80 درصد حسابرسی ها دقیق هستند و در نهایت ممکن است 10 درصد از شرکت ها برای مقاصدی مثل مطرح شدن، اخذ تسهیلات و انجام تکلیف اقدام به حسابرسی کنند و دقت مورد نظر را در این حسابرسی نداشته باشند.
کارایی : به عنوان فعال بخش خصوصی تاثیر وضعیت اقتصادی حال حاضر را بر روی کسب وکار چگونه می بینند چطور می بینید و عمده چالش هایی که با آنها مواجه هستید کدامند؟
غفوری : اصلی ترین مسئله ای که در حال حاضر گریبان گیر اقتصاد ما شده مسئله رکود است ولی در صنف ما رکود معنی ندارد چرا که محصول ما یک کالای مصرفی و مورد نیاز همه است. از طرف دیگر این مجموعه یکی از چهار شرکت بزرگ در زمینه تولید روغن موتور است که این چهار شرکت 90 درصد مصرف کشور را تامین می کنند.
کارایی : یعنی در حال حاضر شما هیچ مشکلی در زمینه کاری خود ندارید؟
غفوری : نه؛ ما بازار رقابتی خوبی داریم ولی باید در نظر داشته باشیم کم کم درهای کشور به روی صنعت و تکنولوژی پیشرفته دنیا باز می شود و شاید در آینده خودروهای جدیدی وارد کشور شوند که روغن موتورهای پیشرفته تری نیاز داشته باشند. روغن های تولید شده در کشور ما در سطح خودروهای تولید شده در داخل است؛ اگر خودروی پیشرفته تری وارد شود باید روغن های ما هم به سمت کیفیت بالاتری رود که لوازم اولیه و تکنولوژی جدیدتری می طلبد و البته رسیدن به این مرحله سخت نیست.
کارایی : اگر همانطور که اشاره کردید بازار شما تا این حد کشش دارد و با رکود مواجه نیستید آیا می توان گفت این بازار انحصاری است؟
غفوری : نه انحصاری نیست؛ این چهار شرکتی که اشاره کردم پالایشگاه دارند و علاوه بر این چهار شرکت بزرگ حداقل 40 شرکت روغن ساز دیگر هم وجود دارند که کوچک بوده و مواد اولیه خود را یا باید از طریق همین چهار شرکت بزرگ تامین و یا از خارج وارد کنند.
کارایی : در زمینه قوانین و مقررات هم مشکلی ندارید؟
غفوری : صورت های مالی ما همواره رو به ترقی بوده است و من نمی توانم بگویم سال گذشته 30 میلیارد فروش داشتیم و از رکود گله کنم. ما در سال 92، نفت را بشکه ای 100 دلار می فروختیم و قیمت روغن بشکه ای یک میلیون بود ما روغن را بشکه ای 520 فروختیم ولی مواد اولیه اش را هم ارزان تر تامین کردیم.
ما به عنوان عرضه کننده عمده با قیمت پایین تری محصول را ارائه کردیم ولی احتمالاً قیمت وقتی به دست مصرف کننده رسیده پایین تر نرسیده و قیمت های درج شده همان قیمت های سال 93 بوده است.
کارایی : پس با این اوصاف میتوان استناد کرد شرکت شما حاشیه سود مناسبی داشته است؟
غفوری : این حاشیه سود برای ما نبوده بلکه بیشتر به نفع واسطه ها تمام شده چرا که سازمان حمایت از حقوق مصرف کننده قیمت را ارائه کرده و به نظر من منطقی نیست.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.