گفتگو با مدیرعامل شرکت ارس خودرو دیزل

0 ۱,۸۶۰
تامین مالی، مواد اولیه و بهره وری نیروی کار، چالش های عمده صنعت
ناصر اسفنجی، عضو هیئت مدیره گروه صنعتی آمیکو و مدیرعامل شرکت ارس خودرو دیزل مشکل تامین مالی، تامین مواد اولیه و قطعات، بهره وری نیروی کار، زیرساخت ها و حامل های انرژی، عدم نگرش علمی به موضوع صنعت، کاهش نرخ سرمایه گذاری، تامین نامناسب نقدینگی، واردات بی رویه و قاچاق کالا را از جمله چالش های پیش روی صنعت کشور می داند و معتقد است طرح ایران تک در تعدیل این چالش ها می تواند تاثیرگذار باشد. گفت وگوی ما با این فعال صنعتی تقدیم حضور می گردد:

کارایی :به نظر شما طرح معرفی برترین شرکت های منطقه آذربایجان چه تاثیراتی می تواند در فعالیت بهینه شرکت ها و واحدهای اقتصادی داشته باشد؟
اسفنجی : قدرت و جایگاه ویژه برند در ذهن مشتریان، یکی از مهم ترین عوامل موفقیت شرکت ها در بازار می باشد. لذا شرکت هایی که مصرف کنندگان و مشتریان را به عنوان محور فعالیت و موفقیت خود تعیین می کنند، قدرت قابل توجهی را در عرصه کسب وکار و بازار کسب می کنند. قدرتی که منشاء آن در توجه و ارزش گذاشتن به نظرات مصرف کنندگان و ارج نهادن به حقوق آنها بوده و این جایگاه ویژه برخاسته از وفاداری هواداران آن برند می باشد.
برگزاری طرح برترین شرکت های منطقه آذربایجان می تواند میزانی برای سنجش هواداری و علاقمندی مصرف کنندگان به برند محصولات و خدماتشان باشد. همچنین اجرای این طرح فضا را برای رقابت شرکت ها در کسب امتیاز لازم ایجاد نموده و شرکت ها می توانند برای بدست آوردن معیارهای تعیین شده تحولاتی را در حوزه فعالیت اقتصادی و صنعتی خود ایجاد نمایند؛ مشروط بر اینکه معیارها به درستی تعیین و ارزیابی شوند. گرد همایی شرکت های مختلف منطقه در یک فضای رقابتی سالم، خلق ایده های جدید در مورد محصولات و خدمات و به تبع آن شکل گیری بازارهای جدید برای سازمان و هدفمند کردن موضوع خلاقیت و نوآوری در سازمان، تغییر نگرش و تصورات شرکت ها از آینده فعالیت ها و خلاقیت ها در جهت ارزش آفرینی کسب و کار، برانگیخته شدن هیجانات و عواطف مصرف کنندگان و نهایتا ارتقاء جایگاه برند در کشور و افزایش رقابت در ایجاد برندهای قدرتمند در کشور از مزایای این طرح خواهد بود.
کارایی : آیا در مورد معیارهای ارزیابی طرح اطلاعات لازم را دارید؟
اسفنجی : بله تا حدودی از طریق انتشارات سازمان مدیریت صنعتی بویژه ماهنامه کارایی اطلاعاتی دارم.
کارایی :دولت و نهادهای مالی مثل بانک و بیمه چه نقشی در حمایت از واحدهای تولیدی می توانند داشته باشند؟
اسفنجی : در شرایط کنونی موضوع تحریم ها و رکود اقتصادی فعالیت های صنعتی و اقتصادی را تحت الشعاع قرار داده و از طرفی در انجام وظایف ذاتی بانک ها و موسسات مالی نیز مشکل ایجاد کرده است، ولی واقعیت این است که تحریم ها و رکود در مرحله نخست بخش صنعت و تولید را هدف قرار داده؛ بنابراین نقش بانک ها، موسسات مالی، بیمه و سایر ذینفعان در این خصوص بسیار برجسته و تعیین کننده است و ما انتظار داریم بانک ها به عنوان محرک در توسعه اقتصادی و سایر موسسات به عنوان پشتیبان برای بقاء صنعت و تولید تلاش کنند. به روزرسانی و ارتقاء تکنولوژی، حمایت از صادرات، حمایت و کمک در بازاریابی محصولات و حمایت مالی از مشتریان برای افزایش قدرت خرید آنها و تحریک بازار تقاضا از جمله مهمترین نقش هایی است که نهادهای مالی در زمینه ی حمایت از تولید می توانند بر عهده گیرند.
گفتگو با مدیرعامل شرکت ارس خودرو دیزل
کارایی :در حال حاضر مهم ترین چالش های پیش رو که صنایع خودرو مثل ارس خودرو دیزل دارند کدامند؟
اسفنجی : بطور کلی صنعت و تولید در حال حاضر با مشکلات فراوانی همچون مشکل تامین مالی، تامین مواد اولیه و قطعات، بهره وری نیروی کار، زیرساخت ها و حامل های انرژی، عدم نگرش علمی به موضوع صنعت، کاهش نرخ سرمایه گذاری، تامین نامناسب نقدینگی، واردات بی رویه و قاچاق کالا، قوانین و مقررات داخلی که بعضا بدون توجه به زیرساخت ها و عدم بستر سازی برای تحقق آن وضع می گردد، مواجه است.
صرف نظر از مشکلات و موانعی که موضوع تحریم ها و رکود اقتصادی ایجاد کرده، موضوع فروش که مهمترین عامل درآمد بنگاه اقتصادی است با مشکل و چالش جدی روبروست که البته رکود اقتصادی یک از دلایل آن است. این مشکل بویژه در حوزه تولید کنندگان خودروهای تجاری بسیار مشهود است. کاهش میزان ترانزیت کالا به دلیل شرایط سیاسی منطقه، کاهش محسوس فعالیت های عمرانی و اقتصادی داخلی و… موجب کاهش تقاضا و در نتیجه کاهش قابل توجه نرخ فروش در بخش صنعت خودرو های تجاری است.
کارایی :فکر می کنید برگزاری طرح برترین شرکت های منطقه آذربایجان و طرح های مشابه می تواند در رفع این مشکلات تاثیرگذار باشد؟
اسفنجی : همانطور که قبلا هم گفته ام، ایجاد فضای رقابتی و به اشتراک گذاشتن خواسته ها و قابلیت های صنایع و شرکت های فعال در منطقه شمال غرب کشور می تواند در تعدیل مشکلات و موانع موجود موثر باشد ولی بخش اعظم رفع مشکلات به عهده جامعه و دولت است و نیاز به تامین منابع و اصلاح روند موجود دارد.
کارایی :انتظارات شما از سازمان مدیریت صنعتی به عنوان متولی برگزاری طرح ایران تک چیست؟
اسفنجی : اولاً سازمان مدیریت صنعتی که متولی اصلی این طرح است بایستی در تعیین شاخص ها و معیارهای ارزیابی امین و دقیق باشد و نتایج ارزیابی ها بر اساس عملکرد واقعی شرکت ها انجام گیرد.
ثانیا از این طرح به عنوان فضای تبلیغاتی استفاده نگردد؛ بلکه فضای رقابتی سالم و واقعی برای ارائه توانمندی های شرکت ایجاد شود تا شرکت ها بر اساس نتایج واقعی عملکرد خود محک خورده و خود را برای قرارگرفتن در کورس رقابت مهیا کنند. نتیجه این رقابت قطعاً افزایش کیفیت کالاهای تولیدی، ارتقاء برندهای شرکت کننده در این طرح و نهایتا افزایش سهم بازار و رضایت مشتریان خواهد بود. در خاتمه بنده از کلیه دست اندرکاران این طرح که با ایجاد آن و گرد هم آوری برندهای منطقه شمال غرب کشور در یک فضای صمیمی که انصافا بهبود خوبی نیز در روند برگزاری آن ایجاد شده است، موجب تحرک شرکت ها در اصلاح عملکرد خود و اجرای برنامه های متنوع فرهنگی وآموزشی گردیده است، کمال تشکر را دارم. امیدوارم این تلاش ها گامی موثر برای احیای شرایط موجود و معرفی برندهای منطقه و کشور در عرصه جهانی باشد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.