گفتگو با مدیرعامل شرکت تعاونی 432

0 ۶۹۳
اجرای طرح ایران تک موجب ارتقاء کیفیت خدمات تعاونی های حمل و نقل می شود
شرکت تعاونی حمل و نقل 432 در کنار فعالیت های درون شهری شرکت واحد و جهت مشارکت بخش خصوصی و نیز ارائه امکانات بیشتر در امر ایاب و ذهاب برای شهروندان و نیز نظم بخشیدن به فعالیت های برخی از مینی بوسداران از سال 1373 تاسیس شد.
گفت و گوی زیر با موسی طاهری، مدیرعامل و عضو هیدت مدیره این شرکت تعاونی به موضوع فعالیت این شرکت و طرح معرفی 500 شرکت تاثیرگذار منطقه شمالغرب (ایران تک) می پردازد.

کارایی :به عنوان پرسش اول در مورد اهم فعالیت هایی که شرکت تعاونی 432 انجام می دهد بگویید.
طاهری : این تعاونی در قالب 450 مینی بوس به ارائه سرویس ایاب و ذهاب برای دانش آموزان 75 مدرسه می پردازد؛ با 30 دستگاه مینی بوس جهت فعالیت در مسیرهای داخل شهری و ایاب و ذهاب شهروندان قرارداد بسته ایم؛ جذب و بکارگیری 265 نفر راننده پایه یک جهت فعالیت در شرکت واحد، بکارگیری بیش از 170 دستگاه مینی بوس در امر سرویس ایاب و ذهاب کارخانجات، ادارات و شرکت ها و ایجاد بیش از یک هزار و 300 فرصت شغلی به صورت مستقیم و غیر مستقیم از دیگر فعالیت های تعاونی به شمار می روند.
کارایی : یکی از چالش هایی که حمل و نقل درون شهری و برون شهری ما با آن مواجه است، فرسودگی ناوگان حمل و نقل می باشد، برای مواجهه با این چالش چه اقداماتی تاکنون صورت داده اید؟
طاهری : برای نوسازی ناوگان فرسوده این تعاونی به نوبه خود با بازدید از چند کارخانه تولید کننده مینی بوس در شهرهای مختلف اصفهان، تهران و تبریز و رایزنی با مسئولان محترم شهری در نظر دارد نسبت به تحقق این مهم اقدام نماید ولی مشکلات بزرگی در این راه وجود دارد که قیمت بالای تمام شده مینی بوس ها و نیز کرایه کم سرویس ها از جمله آنها است که منجر به نداشتن قدرت خرید رانندگان شده و توجه جدی مسئولان را جهت رفع این مسائل می طلبد.
کارایی : نظر شما در مورد اجرای طرح ایران تک بر اساس شاخص های مختلف مالی چیست؟
طاهری : رتبه بندی بر اساس صورت های مالی خوب است و می تواند در افزایش میزان کارایی و شفاف سازی در آمد یک شرکت تاثیرگذار باشد ولی سایر مسائل نیز باید مدنظر قرار گیرد و تنها به این امر اکتفا نشود.
کارایی : فکر می کنید این طرح می تواند در رفع چالش های موجود بر سر راه فعالیت شرکت های تعاونی حمل و نقل تاثیر داشته باشد؟
طاهری : همانطور که اشاره کردم با توجه به اینکه ناوگان مینی بوس رانی تبریز فرسوده است تا راه حل اساسی برای این مسئله پیدا نشود مطمئن نیستم اجرای چنین طرح هایی تاثیر زیادی در بهبود کیفیت فعالیت شرکت های حمل و نقل داشته باشد.
کارایی : آیا از معیارهای ارزیابی اطلاعاتی داشتید؟ چگونه اطلاع یافتید؟
طاهری: بله؛ بنده از طریق مطالعه ماهنامه کارایی از این معیارها اطلاع یافتم.
کارایی : به نظر شما مهم ترین مزایای طرح رتبه بندی «ایران تک» کدامند؟
طاهری : این طرح می تواند در شناسایی وضعیت رقابتی، تدوین برنامه استراتژی ( راهبردها ) جلب نظر سهامداران و ذینفعان، تشویق کارآفرینان، جذب و نگهداری افراد با استعداد، تحلیل روند اقتصادی منطقه و تدوین سیاست های اصلاحی موثر باشد.
کارایی : اجرای این طرح چه تاثیری می تواند در فعالیت شرکت ها داشته باشد؟
طاهری: این طرح در میان شرکت ها رقابت بوجود می آورد و همین امر باعث ارتقاء کیفیت خدمات مابین تعاونی ها می شود.
کارایی : چه پیشنهاداتی جهت برگزاری هرچه بهتر طرح دارید؟
طاهری : در مورد طرح هر چه بیشتر بررسی و کارشناسی شود به همان میزان بهتر خواهد شد. همچنین تقاضا دارم با توجه به ارائه مدرک تعاونی برتر ترتیبی اتخاذ فرمایند به این تعاونی (مینی بوس رانی شرکت واحد) حمل و نقل بیشتر توجه شود و با بررسی سابقه تعاونی ها و ارائه خدمات بهتر این موضوع لحاظ گردد تا در استعلام هایی که شرکت می کنند مد نظر قرار بگیرد و مدرک برتری بودن در پیشرفت کاری نیز اثرگزار باشد.

شرکت تعاونی حمل و نقل 432

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.