دستگاه تعلیم و تربیت استان ما در کشور اخیراً به رتبه دوم کشوری ارتقا یافته است

0 ۴۷۸
گفتوگوی اختصاصی کارایی، با جعفر پاشایی مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان شرقی

کارایی :رسالت خطیر آموزش و پرورش، رشد و شکوفایی استعدادهای نظری و فراهم آوری زمینه تربیت پذیری دانش آموزان در تمام ساحت های وجودی تبیین شده است. به نظر حضرتعالی آیا نظام فعلی آموزش و پرورش در ایران، این هدف محقق می شود؟
پاشایی : بدون تردید با اجرایی شدن سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در سال های اخیر، زمینه تحقق حیات طیبه برای دانش آموزان در ابعاد مختلف تربیت علمی و عملی فراهم گشته است. نظام تعلیم و تربیت در دوره کنونی با رویکرد برنامه محوری، مشارکت جویی، اعتدال گرایی و کیفیت بخشی بیش از هر زمان دیگر زمینه فعالیت بخشیدن به استعدادها و قوای ذهنی، مهارت های فکری و عملی دانش آموزان را فراهم می نماید و در راستای بصیرت افزایی و تربیت انقلابی دانش آموزان به عنوان نسل جدید جامعه گام‎های خوبی برمی دارد. در همین راستا مطابق روال سنوات گذشته هر ساله با پایان امتحانات خرداد ماه از اوایل تیرماه ستادی به نامه ستاد پروژه مهر با پنج کمیته زیر مجموعه شامل: ثبت نام، ساماندهی، تعمیر و تجهیز، تعیین صلاحیت و روابط عمومی و اطلاع رسانی در ستاد اداره کل و ادارات مناطق و نواحی تشکیل می شود و در طول تابستان اقدامات لازم برای بازگشایی منظم، منسجم، با برنامه، با نشاط و پررونق مدارس از اول مهر ماه را پیگیری و انجام می دهند. در سه سال اخیر از خدمت گذاری دولت تدبیر و امید در استان ما روند پروژه های مهر و بازگشایی مدارس، با رویکرد مشارکتی، همکاری سازمان ها و آرامش و نشاط بخشی فضاهای آموزشی انجام یافته است. برای سال تحصیلی آتی، استراتژی اداره کل آموزش و پرورش استان «تامین آرامش روحی و روانی دانش آموزان، جلب رضایت مندی اولیا و خانواده ها، تکریم منزلت همکاران فرهنگی» تعیین شده است که امیدواریم آغاز سال تحصیلی جدید و بازگشایی مدارس در بیش از هشت هزار آموزشگاه در ٣٩ ناحیه و منطقه استان و حضور قریب به ۴۵ هزار نفر همکار فرهنگی و بیش از ۶۵٠هزار دانش آموز شاهد شکل دهی فضای امید بخش آموزش و پرورش باشیم.

کارایی : آیا اداره کل آموزش و پرورش استان برنامه جامع و مدونی در ارتباط با ارزیابی عملکرد معلمان دارد؟ بدین معنا که آیا عملکرد معلمان از جهات مختلف آموزشی، پرورشی، تربیتی و اخلاقی در دوره های معین زمانی، مورد ارزیابی قرار می گیرد؟
پاشایی : باید اشاره نمایم که معلمان به عنوان سرمایه ارزشمند نظام آموزشی، نیروهای خط مقدم تعلیم و تربیت هستند که اغلب با جانفشانی و روحیه جهادی و ایثارگرانه و نیز قناعت به کمترین ها خدمات بیشتری در جهت تربیت فراگیران که قابل معاوضه با هیچ پاداشی نیست ارائه می نمایند. اما انتظار بر این است که در راستای جبران بخشی از خدمات این قشر فرهیخته و زحمتکش شاهد استمرار اقدامات شایسته و بایسته ای که در این دولت شروع شده، باشیم. البته مطابق ضوابط موجود، سالانه عملکرد بخش های مختلف مورد ارزیابی و امتیازدهی قرار می گیرد که در این راستا برای اجرای طرح رتبه بندی معلمان، سازوکارهای تعیین صلاحیت های حرف های معلمان و ارزیابی دقیق عملکرد آنان ملاک قرار می‎گیرد

کارایی : آیا اداره کل آموزش و پرورش ارزیابی و برآوردی از تعداد کودکان بازمانده از تحصیل در استان دارد؟ و چنانچه مثبت است. آیا اقداماتی در این خصوص صورت گرفته است؟
پاشایی : باید این نوید را بدهم که در طول سه سال گذشته گام هایی که در زمینه جذب نوآموزان پیش دبستانی و دانش آموزان پایه اول ابتدایی و پویش تحصیلی دوره ابتدایی آن هم در شرایط چند زبانگی برداشته شده بی نظیر بوده است. طوری که امروز نرخ جذب را تا مرز ١٠٠درصد (٩/٩٩) درصد ارتقا داده ایم و با افتخار می گویم که امروز در ١۶٢ نقطه از استان، شاهد فعالیت مدارس زیر حد نصاب (پنج نفر دانش آموز و کمتر) هستیم که این خود گواهی بر عزم اداره کل استان برای توزیع عدالت آموزشی و پوشش تحصیلی حداکثری است که امیدواریم در سال تحصیلی آتی با سرعتی مضاعف شاهد جشن صد در صد پوشش تحصیلی و باز نماندن حتی یک نفر کودک از تحصیل در استان باشیم.

کارایی : آیا پیش بینی و برنامه ریزی دقیقی در ارتباط با بازآموزی اثربخش معلمان و کادر آموزشی مدارس وجود دارد؟
پاشایی : همچنان که پیش تر اشاره شد، در قالب ستاد پروژه مهر ٩۵، در طول تابستان مدرسان کتب جدیدالتالیف جهت اخذ آموزش های لازم به تهران اعزام و سپس در مرکز استان و مناطق دوره های آموزشی کتب جدید التالیف برای معلمان این کتب پیش بینی و اجرا می گردد. در کنار این آموزش های تخصصی برخی آموزش های ضمن خدمت و بازآموزی در قالب های حضوری و مجازی در طول سال تحصیلی برای معلمان مدارس اعم از دولتی و غیردولتی اجرا می گردد. البته دوره های آموزشی بدو استخدام برای دانشجویان فارغ التحصیل دانشگاه فرهنگیان و نیروهای جدید الاستخدام از محل آزمون استخدامی کشوری قبل از بازگشایی مدارس اجرا شده است

کارایی : آیا اداره کل آموزش و پرورش، مطالعات جامعی در ارتباط با روند و افت و خیزها ، کیفیت تحصیلی دانش آموزان در یک بازه زمانی معین و همچنین مطالعات تطبیقی با بازه دیگر دارد، و چنانچه این مطالعات تطبیقی موجود باشند، آیا ریشه یابی و چاره جویی مقتضی در خصوص روند تغییرات می گردد؟ ( به عنوان مثال مطالعات تطبیقی در زمینه نتایج کنکور سراسری در استان آذربایجان شرقی در یک بازه زمانی ده ساله)
پاشایی : البته اطلاع دارید که شاخص های ارزیابی کیفیت در آموزش و پرورش متنوع بوده و در حوزه های مختلف آموزشی، پرورشی، ورزشی، پشتیبانی، رفاهی و … قابل بحث هستند. اداره کل آموزش و پرورش استان در سه سال گذشته ضمن اجرای اقدامات ابتکاری مختلف در تمامی حوزه ها با رویکرد کیفیت بخشی و برقراری عدالت آموزشی از جمله تجهیز ١٢٠٠ مدرسه به وسایل ورزشی، تجهیز ١٢٠٠ کلاس درسی چندپایه به کتابخانه های کلاسی، آزمایشگاه های نانو فناوری و … گام های خوبی برداشته است که خروجی همه این اقدامات خود را در ارتقای کیفیت آموزشی و پرورشی نشان میدهد. امروز با افتخار اعلام می نمایم که رتبه دستگاه تعلیم و تربیت استان ما در کشور به رتبه سوم و اخیراً رتبه دوم کشوری ارتقا یافته که علامتی نوید دهنده و امیدبخش در استان است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.