به روزرسانی تکنولوژی و افزایش بهره وری نیروی انسانی، مشکلات صنایع را به حداقل می رساند

0 ۴۷۴

گفت وگوی کارایی با مصطفی آمره مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان مرکزی

 


کارایی :
وظایف و ماموریت های مختلفی در راستای ارائه حمایت های لازم به صاحبان صنایع برای شرکت شهرک های صنعتی مشخص شده است. به نظر شما این وظایف و ماموریت ها تا چه میزان در عمل و در واقعیت تحقق پیداکرده است؟

آمره :
همانطور که مستحضر هستید شرکت شهرک های صنعتی با ادغام با سازمان صنایع کوچک درواقع دو ماموریت اصلی را دنبال می کند. یکی از ماموریت های اصلی شهرک سازی است. تملک زمین، ایجاد امکانات زیربنایی و واگذاری زمین جهت احداث واحدهای صنعتی در شهرک ها و نواحی صنعتی در قالب همین ماموریت شهرک سازی مطرح می شوند. چرا که بدون توجه به زیرساخت ها، تشکیل شرکت شهرک های صنعتی مفهومی پیدا نمی کند. تجمع صنایع کوچک در یک شهرک صنعتی بستری برای فعالیت های واحدهای صنایع کوچک و متوسط فراهم می آورد.
علاوه بر این، توانمندسازی واحدهای صنعتی کوچک و متوسط شهرک های صنعتی نیز، دیگر ماموریت این شرکت است که در قالب حمایت های نرم افزاری انجام می گیرد. این شرکت اقداماتی در حوزه بازار، ارتقای فناوری، افزایش بهره وری، برگزاری دوره های آموزشی مختلف، تامین تسهیلات مالی و جذب سرمایه گذاری ها را در برنامه کاری خود قرار داده است.
حمایت های نرم افزاری سابقه زیادی در شرکت شهرک های صنعتی ندارد، ولی برنامه ریزی و اقدامات بسیار خوبی در این حوزه از سوی سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی صورت گرفته است. این اقدامات از جمله شاخص های عملکرد این شرکت در استان های مختلف مطرح است و در ایجاد رونق و فعال سازی واحدهای صنعتی کوچک و متوسط در کل کشور اثربخش است. لذا فعال سازی واحدهای صنعتی و هدایت آن ها در مسیر درست، سهم قابل توجهی در نیل به افزایش تولید و ایجاد اشتغال در شرایط تحریم خواهد داشت.

کارایی :
آقای آمره آیا ارتباط سیستماتیکی میان شرکت شهرک های صنعتی و صاحبان صنایع کوچک برقرار است؟ آیا پل ارتباطی موثر یا به عبارت بهتر، مکانیزم مشخصی برای دریافت نقطه نظرات و مطالبات واقعی صاحبان صنایع کوچک وجود دارد؟

آمره :
امکانِ مراجعه تک تک واحدهای صنعتی به شرکت شهرک های صنعتی در استان و اعلام نظرات خود در موضوعات مختلف، اعم از زیرساخت یا خدمات حوزه نرم افزاری صنایع کوچک به مدیران شهرک ها، معاونین شرکت و مدیرعامل شرکت فراهم است. شرکت شهرک های صنعتی از تعامل مستقیم با واحدهای صنعتی استقبال می کند و در همین راستا نیز بازدیدهای مختلفی از این واحدها و دیدار با صاحبان صنایع دارند تا از این طریق از مطالبات آن ها اطلاع پیدا کنند. علاوه بر آن، اتاق بازرگانی و خانه صنعت و معدن دو بخش مهم در هر استان هستند که ارتباط خوبی بین صنعتگران با آن ها برقرار است. خوشبختانه شرکت شهرک های صنعتی در یکی دو سال اخیر ارتباط فوق العاده خوبی با این دو بخش داشته است؛ نماینده ای از اتاق بازرگانی و خانه صنعت در هیئت مدیره شرکت عضویت دارند و تفاهم نامه ای نیز در خصوص همکاری های دوجانبه داشتیم که می تواند کانال موثری برای انتقال مطالبات واقعی واحدهای صنعتی کوچک و متوسط باشد. و همچنین در همایش ها و نمایشگاه های مختلفی که فعالان صنعتی گرد هم می آیند نیز سعی می کنیم در راستای رشد و ارتقای کسب وکار این صنایع اقدامات موثری انجام دهیم. برگزاری دوره های آموزشی و تورهای صنعتی اعم از نمایشگاهی یا غیرنمایشگاهی نیز از دیگر فعالیت های موثر این شرکت است.

کارایی :
آقای آمره وقتی پای صحبت صاحبان صنایع بخصوص صنایع کوچک می نشینیم، به مشکلاتی از جمله بالا بودن قیمت مواد خام، مشکلات پیرامون نیروی کار (مسائلی که قانون کار برای کارفرما رقم زده است)، قیمت تمام شده بالای محصول، بوروکراسی ناکارآمد دولت، مالیات بر ارزش افزوده و همچنین برخی مشکلات مرتبط با سیاست های کلان از جمله تورم، رکود و بی ثباتی، اشاره می کنند . البته نمی توان گفت تمامی این عوامل تحت کنترل شرکت شهرک های صنعتی هستند و رفع این مسائل به طور کامل و دقیق مورد انتظار نیست. اما مجموعه بزرگ سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی که به طور گسترده در استان های کشور فعال است، طوری که شاید بتوان به عنوان دستگاهی عریض و طویل از آن نام برد، این شرکت چگونه و در کدام سطح می تواند این مشکلات را تاحدودی برای صاحبان صنایع کوچک کم رنگ کند؟ به عبارت بهتر، کدام مسائل به طور مشخص در حوزه فعالیت شما قرار می گیرد و شما امکان دارید آن ها را برای صاحبان صنایع مرتفع نمایید؟

آمره :
بنده با عریض و طویل خواندن شرکت شهرک های صنعتی در مقایسه با خیلی از دستگاه های مختلف موافق نیستم. چرا که به زعم من این شرکت با کم ترین تعداد نیروی انسانی بهترین خدمات را به واحدهای صنعتی ارائه می کند. برای مثال شرکت شهرک های صنعتی استان مرکزی با حدود 60 نفر نیروی انسانی اداره می شود (که تعداد زیادی نیست) و طیف وسیعی از خدمات درحوزه زیرساخت و حوزه خدمات نرم افزاری به واحدهای صنعتی ارائه می کند. بخشی از این مشکلات طبیعتا به شرایط اقتصادی، سیاست های کلان اقتصادی دولت و مسائل کلی برمی گردد که حتی در برخی موارد خارج از اختیار دولت هستند و تابع اقتصاد بین الملل و رکود جهانی است. بنابراین در مقابل برخی شرایط سخت حاکم بر صنایع کوچک تقریبا هیچ اقدامی از سوی شرکت شهرک های صنعتی ممکن نیست و متاسفانه کم نیست مشکلات پیش روی این صنایع که متاثر از سیاست های کلان هستند. البته با یک نگاه کارشناسی به مشکلات و ریشه یابی به این نتیجه می رسیم که بخش عمده ای از مشکلات واحدهای صنعتی با همت خود این واحدها، با اصلاح ساختار این واحدها و با توجه ویژه به تکنولوژی و نیروی انسانی تا حدودی قابل رفع و رجوع هستند. در واقع مشکل نقدینگی یا مشکل بازار علت نیستند؛ بلکه معلول یک سری عوامل هستند که به صورت مساله نقدینگی خود را نشان می دهد.

کارایی :
دقیقا به نکته خوبی اشاره کردید. عدم دسترسی مناسب واحدهای صنعتی به نقدینگی مورد نیاز مساله ای است که بسیاری از صاحبان صنایع با آن دست به گریبان هستند. با توجه به وابستگی قابل توجه ساختار اقتصاد کلان در این مملکت به نفت و اینکه در خوش بینانه ترین چشم انداز موجود انتظار نمی رود قیمت نفت تفاوت چندانی با قیمت امروز داشته باشد، لذا شما در کوتاه مدت تا چه میزان به رفع این مشکل عدم دسترسی به نقدینگی خوش بین هستید؟

آمره :
به نظر من مشکل اصلی مشکل کمبود نقدینگی و مشکل بازار نیست. باید دید چه شرایطی باعث بروز چنین اتفاقی شده است. تحریم ها اجازه به روز شدن تکنولوژی را به صنعت ما نداده اند و در نتیجه تولید با استفاده از تکنولوژی قدیمی منجر به تولید محصولاتی می شود که نه از نظر کیفیت و نه قیمت تمام شده، رقابت پذیر نیستند. به نظر می رسد مجموعه دولت و نهادهای مرتبط از جمله شرکت شهرک های صنعتی، اتاق بازرگانی و وزارت صنعت، معدن و تجارت می توانند بخشی از تکنولوژی واحدهای صنعتی را ارتقا دهند؛ مساله ای که ارتباطی با شرایط کلی اقتصاد و امثالهم ندارد و می تواند با همت مسئولان مربوطه تا حدودی برطرف گردد. واحدهای صنعتی دانش بنیان که فکر و ایده فعالیت دارند، وضعیت خوبی دارند و مسائلی از جمله مشکل نقدینگی و بازار را نیز تجربه نمی کنند. لذا از نظر من برخی از این مشکلات به خودمان بازمی گردد و ما تا وقتی نتوانیم محصول رقابتی تولید کنیم، تزریق نقدینگی به آن واحد، به سان بذر پاشیدن در شوره زار است. یکی از اقدامات شرکت شهرک های صنعتی می تواند در راستای ارتقای تکنولوژی باشد. در این راستا فن بازارهای منطقه ای در استان ها می توانند در راستای بومی سازی فناوری ها نقش قابل توجهی داشته باشند و درواقع به تقاضای ارتقای فناوری صنایع کوچک و متوسط با کمترین هزینه پاسخ دهند. علاوه بر مساله تکنولوژی، پایین بودن بهره وری نیز از جمله مشکلات عمده صاحبان صنایع به شمار می رود.

کارایی :
آقای آمره نوسازی‌های تکنولوژی هم مسلما با نقدینگی ارتباط دارد.

آمره :
بله. اما بسیاری از صاحبان صنایع شاید نقدینگی لازم را هم در اختیار داشته باشند، اما همچنان در تولید با مشکل مواجه هستند. امسال دولت، بحث تسهیلات برای نوسازی صنایع را ابلاغ کرده است و مقرر شده است تا این مصوبه در استان ها اجرایی شود تا بخشی از تسهیلات برای نوسازی صنایع ارائه شود. اما مساله اینجاست که ارتقاء تکنولوژی می تواند بخشی از مشکلات را مرتفع کند و پایین بودن بهره وری نیروی انسانی عامل دیگر مشکلات موجود است. اگر تکنولوژی به روز باشد، اما نیروی انسانی آموزش لازم و کافی را ندیده باشد، نمی توان یک محصول خوب و باکیفیت تولید کرد.
لذا شرکت شهرک های صنعتی به عنوان متولی بخش صنایع کوچک و متوسط، ارائه آموزش های مهارتی و آموزش های مرتبط با کسب وکار و مدیریت به کارشناسان و مدیران واحدهای صنعتی را به عنوان یکی از ماموریت های خود لحاظ کرده است. در همین راستا، سال گذشته تعداد قابل توجهی از دوره های آموزشی برگزار شد. این برنامه ها بدون شک می تواند در برطرف کردن بخشی از مشکلات صنایع موثر باشد. خدمات مشاوره ای نیز یکی دیگر از خدمات ارائه شده از سوی شرکت شهرک های صنعتی می باشد.
البته در این میان کم و کاستی هایی نیز وجود دارد. صنایع کوچک توان اقدامات مرتبط با حوزه بازار و توان بازاریابی به ویژه در بازارهای خارجی را ندارند. شرکت های مدیریت صادرات یا همانExport Managing Company (EMC) در راستای رفع این مشکل صنایع کوچک ایجاد شده اند که شرکت شهرک های صنعتی نیز از آن ها حمایت می کند. حمایت از صنایع کوچک و متوسط برای شرکت در نمایشگاه های داخلی و خارجی و پرداخت بخشی از هزینه های واحدهای صنعتی در راستای حل همین مشکل بازار نیز از جمله فعالیت های سازمان صنایع کوچک و شرکت شهرک های صنعتی است. رفع این مساله بسیار بااهمیت است چرا که برخی واحدهای صنعتی، محصول رقابتی و باکیفیت هم تولید می کنند ولی به بازار دسترسی ندارند. شرکت شهرک های صنعتی شرایط را برای حضور در نمایشگاه های معتبر داخلی و خارجی تسهیل می کند.
بحث مالیات بر ارزش افزوده و قانون کار یک مساله کلی است و اقدام اساسی نهادهای قانون گذار و سیاست گذار را می طلبد. اما بالا بودن قیمت بهای تمام شده از جمله مواردی است که شرکت شهرک ها می تواند در جهت کاهش آن گام بردارد. دو اقدام اساسی در راستای کاهش بهای تمام شده، به روزرسانی تکنولوژی و افزایش بهره وری نیروی انسانی است.

کارایی :
به طور مشخص مزیت استان مرکزی در صنایع کوچک چیست و صنایع کوچک بیش تر در چه زمینه هایی پررونق هستند؟ مزیت نسبی استان مرکزی در چیست؟

آمره :
نزدیکی به مرکز از مزایای فوق العاده استان مرکزی است. همچنین استقرار صنایع بزرگ همانند ماشین سازی، هپکو، آذرآب، آونگان و کمباین سازی و بسیاری دیگر از واحدهای صنعتی مزیتی برای واحدهای صنعتی کوچک و متوسط است. اساسا شکل گیری واحدهای صنعتی کوچک و متوسط هم بر اساس حضور واحدهای بزرگ صنعتی بوده است. مرکز استان غالبا در صنایع فلزی با محوریت آلومینیوم فعالیت دارد. به طور خلاصه مزیت نسبی اراک در صنایع فلزی نهفته است. شهرستان های استان نیز هر کدام بر اساس پتانسیلی که دارند، در صنایع مشخصی فعالیت گسترده ای دارند. به عنوان مثال؛ محلات به دلیل وجود معادن زیاد و باکیفیت سنگ تراورتن؛ درواقع قطبی است برای تولید و فرآوری سنگ معروف تراورتن و هر ساله نمایشگاهی هم به صورت کشوری برگزار می شود. دلیجان روی عایق های رطوبتی متمرکز است و در واقع این سه صنعت، صنایع غالب ما در استان مرکزی هستند. حدود 200 الی 300 واحد فرآوری سنگ در شهرستان محلات وجود دارد. این صنایع بر اساس تامین نیازهای داخلی در سنوات گذشته ایجاد شده اند و با توجه به طرح مسکن مهر تقاضای خوبی در بازار مسکن برای این محصول ایجاد شده بود و فروش، حاشیه سود خوبی داشت. البته این شرایط نمی توانست شرایط مستمری باشد. از این رو هم اکنون ما با مازاد تولید سنگ در استان مواجه هستیم. به طورکلی برای بقا و تداوم هر صنعتی در بلندمدت باید به صادرات اندیشید. البته صادرات الزامات خاص خود را دارد. اگر قصد صادرات وجود داشته باشد، باید در نوع محصول عرضه شده دقت کرد. شاید زمانی سنگی با کیفیت پایین را می شد به بازارهای عراق صادر کرد ولی اکنون طالب حضور قوی تر در بازارهای جهانی هستیم. باید جهانی بیندیشیم و محصول باکیفیت و رقابتی به بازار عرضه کنیم که این مساله مستلزم تغییر و بهبود در تکنولوژی و منابع انسانی است که پیش تر هم مورد تاکید قرار گرفت. شرکت شهرک ها در جهت گسترده تر کردن حوزه صادرات تلاش های گسترده ای انجام می دهد. از جمله این تلاش ها، انجام مطالعات بازار و تشکیل کنسرسیوم های صادراتی است. در همین راستا کنسرسیوم سنگ محلات شکل گرفته و امسال هم حمایت از برنامه تشکیل یک کنسرسیوم دیگر مطرح است. قطعا تشکیل کنسرسیوم صادراتی می تواند در توسعه صادرات ما نقش بسیار مثبتی داشته باشد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.