اولویت‎های برنامه‎ریزی برای رویداد تبریز 2018

0 ۴۶۳

مرتضی کرمی: کارشناس ارشد گردشگری

به منظور توسعه گردشگری در شهر تبریز و برگزاری رویداد تبریز 2018، عوامل و متغیرهای زیادی دخیل هستند ولی با توجه به شرایط ویژه شهر تبریز، می‎توان به موارد زیر به عنوان اولویت‎ها، اشاره نمود.

 

تبلیغات و اطلاع‎رسانی

تعداد گردشگران جذب شده یکی از مهم ترین شاخص‎های موفقیت در پیاده‎سازی سیاست‎های گردشگری بوده و تعداد گردشگران بر میزان درآمد ارزی ناشی از گردشگری به عنوان دیگر معیار مهم موفقیت در سیاست گذاری گردشگری، تأثیرگذار است؛ بنابراین شبکه‎های اجتماعی مانند؛ تلویزیون، رادیو، روزنامه‎ها، مجلات و فضای مجازی از پتانسیل قابل توجهی در تعیین موفقیت و یا شکست سیاست‎های گردشگری برخوردار هستند. وسایل ارتباط جمعی می‎توانند با بهره‎گیری از شگردهای تبلیغی و آفرینش‎های هنری، زیبایی‎ها، توانایی‎ها و پتانسیل‎های یک مقصد گردشگری را به بهترین نحوه تصویر کنند، یا باعث ذهنیت منفی و بد‎بینانه شوند. گردشگری یک پدیده اجتماعی است و اساساً هر پدیده اجتماعی، خواه مثبت و مفید و یا منفی و مضر، برای بروز و ظهور خود در جامعه، نیاز به بستری مناسب و کافی دارد. رسانه‎ها قادرند با برنامه‎ریزی‎های دقیق و کنترل شده، اندیشه‎های مردم یک جامعه را شکل دهند و رفتار آنان را به صورت دلخواه سمت و سو بخشند و دیدگاه موردنظر خود را گسترش دهند. رسانه‎ها در جهان امروز با اشکال مدرن و مخاطب پسند خود بزرگ‎ترین و مؤثرترین ابزار تولید محتوا و مفاهیم، تناسبات اجتماعی و به طورکلی پیام‎رسانان فرهنگ در جوامع هستند. تصویرسازی، نیازسنجی، ترغیب، اقناع، آگاه سازی، ارتباطات مؤثر و بهره‎گیری از فناوری‎های نوین در حوزه‎رسانه‎ای است که بسیاری از کشورها را در زمره برترین مقاصد جذب توریست در جهان قرار داده است. بدیهی است که ایران و به تبع آن شهر تبریز، ازنظر جاذبه‎های گردشگری، میراث تاریخی و فرهنگی و اکوتوریسم داشته‎های فراوانی دارند و با کمی تلاش می‎توان صنعت گردشگری در ایران را تا حد قابل توجهی گسترش داد. رویداد تبریز 2018 یک فرصت استثنائی برای گردشگری شهر تبریز است که برنامه‎ریزی و مدیریت صحیح این رویداد می‎تواند نقطه شروعی برای گردشگری شهر تبریز قلمداد شود.
یکی از شاخص‎های اصلی و مهم برای توسعه گردشگری بازاریابی و تبلیغات می‎باشد. چیزی که یکی از ضعف‎های شهر تبریز در امر گردشگری است. عده‎ای بر این باورند که گردشگران منتظر سال 2018 هستند که با شروع سال میلادی چمدان‎های خود را بسته و عازم شهر تبریز شوند. حتی برخی برای این اتفاق آمار و ارقام هم پیش‎بینی می‎کنند. غافل از اینکه رویداد تبریز 2018یک فرصتی استثنائی برای معرفی و تبلیغ شهر تبریز به جهانیان است؛ که اگر درست عمل شود می‎توان انتظار ورود گردشگران را نیز داشت. اگر دوران گردشگر پذیری در تبریز را به 15 روز نوروز و 3 ماه تابستان خلاصه کنیم چیزی حدود 8 ماه در سال برای دعوت از گردشگران برای حضور در تبریز وقت وجود دارد. فرصت مهم 8 ماهه دعوت از گردشگران برای حضور در تبریز همیشه در سایه کم توجهی مسئولان گردشگری استان و تبریز و نبود استراتژی صحیح تبلیغاتی ازدست رفته است. گردشگری، صنعتی مبتنی بر تبلیغات است. هیچ عقل سلیمی قبول نمی‎کند که تبریز بدون داشتن تبلیغی مناسب و موثر در این عرصه، بتواند با غول‎ها و مراکز عمده گردشگری ملی و فرا ملی رقابت کند. صنعت گردشگری صنعتی است که درآمد حاصل از آن می‎تواند بسیاری از مشکلات اقتصادی تبریز و استان را برطرف کند. قابلیت‎های گردشگری تبریز به قدری هست که بشود از آن در جهت جذب گردشگر استفاده کرد ولی بی‎عملی مسئولان امر در امر تبلیغات و محدود کردن فعالیت‎های گردشگری در بازه زمانی تابستان و نوروز و اکتفا کردن به برگزاری چند نمایشگاه صنایع دستی بخشنامه شده از مرکز در تبریز و برخی شهرهای ایران، باعث شده است، رقیبان سالیان سال گوی سبقت را از ما بربایند. علی رغم اهمیت صنعت گردشگری و همچنین وجود ظرفیت‎های بالای گردشگری در استان، تاکنون برنامه ای علمی و عملی برای توسعه گردشگری استان و تبریز تدوین نشده است و حلقه مفقوده گردشگری ما به تحقق تبلیغات است. عدم توجه به کارکرد صحیح تبلیغات و بهره‎برداری از فرصت‎های تبلیغاتی باعث گردیده است که صنعت گردشگری تبریز، همچنان اتفاقی بی‎برنامه و بدون شناسنامه باشد. توجه به امر تبلیغات در صنعت گردشگری، همان دعوتنامه‎ای است که می‎تواند گردشگران را به حضور در تبریز در سال 2018 و سا ل‎های بعدی ترغیب کند.

آموزش و فرهنگ‎سازی

یکی از اصلی‎ترین عوامل رشد و توسعه صنعت گردشگری درهمه کشورها، فرهنگ چگونه رفتار کردن با گردشگر می باشد. این نکته که هر گردشگر در کنار بازدید از جاذبه‎های گردشگری، بافرهنگ و رفتار مردم جامعه میزبان نیز آشنا می‎شود، اهمیت بسیار دارد. گردشگران می‎توانند بهترین سفیران تبلیغاتی باشند؛ درحالیکه مثبت و یا منفی بودن این تبلیغات، به رفتار جامعه میزبان بستگی دارد. تمامی کسانی که به نحوی با گردشگران ارتباط دارند، باید آموزش ببینند و میزان آموزش به نوع ارتباط بستگی دارد. عدم آموزش کافی در چگونگی رفتار با یک گردشگر،نه تنها سبب نارضایتی گردشگر و از بین بردن فرصت‎های بعدی برای حضور وی در جامعه میزبان می‎شود، بلکه شکل‎گیری تصویری منفی و ناخوشایند در ذهن وی به دنبال خواهد داشت.نمونه بارز برای این امر، گردشگری سامت شهر تبریز درسا ل های اخیر می باشد که به دلیل مدیریت ضعیف و داشتن برخورد غیر حرفه ای و نا مناسب با گردشگران سلامت، فرصت مناسبی که برای توسعه گردشگری در شهر تبریز به وجود آمده بود، از دست رفت. فرصتی که در حد منطقه و بیشتر در حد کشور آذربایجان بود. ولی رویداد تبریز 2018 ابعادی بین المللی دارد که اتفاقات این رویداد، چه مثبت و چه منفی، تأثیراتی بین المللی خواهد داشت. ارگان‎ها و سازمان‎های گردشگری و مردم عادی، دو گروه از عناصری هستند که گردشگران در شهر تبریز با آنها سروکار دارند. استفاده از راهنمای تور تعلیم نیافته، می‎تواند لطمه‎های جبران ناپذیری بر مقصد گردشگری وارد کند، چرا که راهنمای گردشگری به عنوان پل ارتباطی میان فرهنگ‎ها است. در عرصه تور‎گردانی، با آموزش تخصصی راهنمایان و نظارت دقیق بر تورها می‎توان مشکلات مربوط را حل کرد. گردشگر در طول سفر خود تنها با راهنمای تور سر و کار ندارد بلکه ازلحظه‎ی ورود به فرودگاه و روبرو شدن با کنترل کننده‎ی روادید تا لحظه‎ی خروج با افراد مسئول و مردمان عادی نیز روبرو می‎شود. مسوولان فرودگاه، راهنمای تور، راننده‎ی وسایل نقلیه، راهنمای دفاتر اطلاع رسانی، راهنمای محلی، راهنمای موزه، مدیر تور، مهماندار قطار و هواپیما، فروشندگان و مردم عادی از جمله افرادی هستند که یک گردشگر در مدت حضور خود در کشور میزبان، با آن‎ها رو‎به‎رو می‎شود. در این صورت رفتار تمامی این افراد نقش تعیین کننده‎ای در میزان رضایت گردشگر دارد. هریک از افرادی که گردشگر در مسیر سفر خود با آن‎ها روبرو می‎شود، به عنوان نماینده‎ی «فرهنگ ایرانی‎» هستند. از طرفی دیگر، مردم شهر تبریز میهمان‎نواز شناخته شده‎اند اما با این وجود، کاستی‎هایی وجود دارد که برطرف کردن آن‎ها ابتدا نیازمند شناسایی است. دریافت مبلغی چند برابر کرایه معمول تاکسی، با این تصور که گردشگر از میزان مبلغ آن بی‎خبر است، آثارنامطلوبی به دنبال دارد. هر گردشگر قبل از سفر به مقصد، درخصوص تمام هزینه‎ها اطلاعاتی جمع‎آوری می‎کند و درصورتیکه مورد سوء استفاده‎های مالی قرار گیرد و یا بر اساس آنچه پرداخت می‎کند، خدمات شایسته‎ای دریافت نکند، تبلیغات منفی فراوانی را پس از سفر، برای مقصد گردشگری پدید می‎آورد. شایسته است هر یک از ما، به عنوان نماینده فرهنگ ایرانی، با برخورد صحیح با گردشگران، از ترویج تبلیغات منفی علیه کشورمان جلوگیری کنیم و راه را برای توسعه‎ی گردشگری هموارسازیم.

مدیریت واحد شهری

برای مدیریت مناسب و منظم هر مجموعه‎ای نیاز به یک متولی است، متولی‎ای که با شناخت خوب و کافی از نقاط قوت و ضعف مجموعه خود بتواند راهکارهایی را برای برطرف شدن این نقیصه داشته و درنهایت عواقب مثبت و منفی کارهای خود را بپذیرد.
مدیریت واحد شهری به معنی برنامه‎ریزی، اجرا و نظارت بر کلیه امور شهری از قبیل خدمات و زیرساخت‎های شهری از طریق یک مرجع(شهرداری) می‎باشد. هدف اصلی در خصوص مدیریت واحد شهری ایجاد هماهنگی در فعالیت‎های اجرایی و شهری، بین نهادهای اجرایی و جلوگیری از دوباره کاری، اسراف و سردرگمی و …است. یکی از مشکلات شهر تبریز در رویداد تبریز 2018 ، ناهماهنگی میان ارگان‎ها و نهادهای تصمیم گیر در این رابطه است. از زمانیکه انتخاب شهر تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای جهان اسلام به مردم و مسئولین شهر تبریز اعلام گردید تا به امروز کارگروه‎ها، نشست‎ها و هم اندیشی‎های مختلفی برگزارشده است که همه این موارد منتج به یک تصمیم عملی و اجرایی نشده و مردم شاهد تغییر و تحول محسوسی در سطح شهر در این رابطه نبوده‎اند.

علت عدم هماهنگی سازمان‎ها و نهادهای مربوط به رویداد تبریز 2018 چیست؟

آیا این موضوع بیانگر نیاز شهر به مدیریت واحد شهری نیست؟
آیا در یک رویداد بین المللی که توانمندی ها و وجهه شهر را محک می‎زند، این معضلات قابل قبول است؟
اتخاذ تصمیم در مورد گردشگری، به ویژه گردشگری شهری نیازمند همکاری تمامی نهادهای شهری در این زمینه است.
چراکه گردشگران شهری و نیازهای آنها جدای از مردم محلی نبوده و در خیلی از موارد مشترک هستند. در حقیقت به منظور رسیدن به یک تصمیم واحد و قابل اجرا در خصوص گردشگری شهری، به تبعیت از خود شهر، ما نیازمند مدیریت واحد شهری هستیم. هدف اصلی در خصوص مدیریت واحد شهری ایجاد هماهنگی در فعالیت های اجرایی و شهری، بین نهادهای اجرایی و جلوگیری از دوباره کاری، اسراف و سردرگمی و … است. درواقع با تجربه فعالیت چند سال گذشته شوراها و به تبع آن شهرداری‎ها مشخص شد که شهر را نمی‎توان با قوانین و ساختار موجود اداره کرد . درواقع عده‎ای که معتقد بودند با تشکیل شوراها بسیاری از مشکلات شهر برطرف می‎شود به این نکته واقف شدند که حل مشکلات تنها به وسیله شوراها و شهرداری‎ها غیرممکن است چرا که شوراها و شهرداری ها برای انجام کوچک ترین فعالیت ها وعمل کردن مصوبات نیازمند همکاری بسیاری از سازمان‎ها، نهادها و ادارات دیگر هستند که در صورت مخالفت و عدم همکاری به معنای واقعی می‎توان گفت کار شهرداری مختل و به تبع آن موجب ایراد خسارت به شهروندان خواهد شد. چیزی که عیناً در مورد مدیریت رویداد تبریز 2018 مشاهده می‎شود. ازاین رو بحث مدیریت واحد شهری و نقش آن در ابعاد مختلف گردشگری شهری از بحث‎های مهمی است که می‎تواند شهرها را دررسیدن به توسعه گردشگری متوازن یاری رساند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.