نکاتی راهبردی در راستای حل مشکل مسکن مهر در دولت دوازدهم

0 ۶۸۹

سیاست های تامین مسکن در هر کشور بسته به ایدئولوژی هر نظام حکومتی انواع مختلفی را شامل می شود. به طوری که تفاوت های بنیادین در نظام سرمایه داری و سوسیالیستی نشانگر این تفاوت هاست. در یک سوی طیف، دولت عهده دار اصلی تامین مسکن و در طرف دیگر آن بخش خصوصی بخش دیگری از مسئولیت را به دوش می کشد. در مورد برحق بودن و درستی روش هر یک از نظامات فوق بحث های فراوانی صورت گرفته است که در این نوشته مجال بحث نیست.
علی رغم اینکه طبق اصل های 31 و 43 قانون اساسی، دولت موظف به تامین نیازهای اساسی از جمله مسکن است، ولی هم اکنون در کشور ما با فقدان یک پارادایم مشخص در زمینه متولی تامین مسکن مواجه هستیم، که نتیجه امر ظهور و بروز گونه های مختلف سیاست تامین مسکن در دوره ها و دولت های مختلف بوده است. مسکن اجتماعی و مسکن مهر را می توان مصداقی برای این سیاست ها عنوان کرد. اما آنچه که موفقیت این سیاست ها را تعیین می کند نتیجه عملی آن در جامعه هدف است. پروژه مسکن مهر یکی از مهم ترین کارهایی است که در زمینه حل مشکل مسکن در کشور انجام شد. سیاست مسکن مهر با هدف تامین مسکن برای دهک های پایین درآمدی و با سرمایه گذاری مستقیم دولتی شروع شد که با توجه به پیشران بودن بخش مسکن در اقتصاد، رونقی نسبی در بازار و در کل اقتصاد عمومی پدید آورد. اما با گذشت زمان و با کاهش سرمایه گذاری دولتی، بحرانی در ادامه کار پدیدار گشت که در تببین علل آن می توان به مواردی چند اشاره کرد:
• به لحاظ مکان یابی عموما پروژه های مسکن مهر در خارج از شهرها و در اراضی بایری بنا شدند که با فاصله قابل توجهی از شهر اصلی قرار داشتند. این امر تامین خدمات مورد نیاز برای آن ها را با مشکل جدی مواجه ساخت.
• به دلیل طولانی شدن زمان اجرا و معطل ماندن حجم عظیمی از سرمایه در این پروژه ها، رکود در دیگر بخش های مسکن و خرید و فروش آن را شاهد بوده ایم.
• این پروژه ها به دلیل عدم ایجاد حس محله و همبستگی اجتماعی در بین ساکنین و نیز سکنی گزیدن افراد از پایگاه های اجتماعی متفاوت در آن، محملی برای بروز مشکلات عدیده اجتماعی بوده است.
اکنون علی رغم توقف این سیاست تامین مسکن شاهد اثرات تبعی آن هستیم. به نظر می رسد می توان با اتخاذ تدابیری در زمینه این امر تهدیدات را به فرصت بدل ساخت. کاهش تصدی گری بخش دولتی در ادامه روند کار و بهره گیری از توان بخش خصوصی در مدیریت اجرا و اداره آن و نیز تشکیل شرکت های تعاونی و واگذاری پروژه ها به این شرکت ها تا در راستای کاهش مشکلات اجتماعی، با برنامه ریزی مناسب بتواند اسکان خانوارهای هم قشر را در آن ها عملی سازد، این امر می تواند یکی از نزدیک ترین و در دسترس ترین راه حل ها باشد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.