به دنبال طرحی کالبدی برای توسعه صنعتی

0 ۴۰۴

گفت وگوی کارایی با شاهپور قنبری مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان فارس

 


کارایی :
به طور کلی رؤسای شرکت شهرک‌های صنعتی در عمل و در واقع چه نقشی در قبال صاحبان صنایع کوچک ایفا می کنند؟

قنبری :
شرکت شهرک های صنعتی دو رسالت اصلی را به عهده دارد؛ یکی ایجاد زیرساخت صنعتی برای استقرار صنایع کوچک و متوسط، یعنی تامین فضایی تحت عنوان شهرک با مساحت و محدوده مشخص و با امکانات مورد نیاز که هر کسی که طرح سرمایه گذاری صنعتی دارد، می تواند در آن اقدام به شروع و بهره برداری از طرح خود کند. این بخش از خدمات از جنس سخت افزاری هستند. اما علاوه بر فراهم ساختن زیرساخت های لازم، شرکت شهرک های صنعتی سعی در ارائه خدمات نرم افزاری نیز دارد. یعنی علاوه بر فراهم نمودن زمین برای فعالیت صاحبان صنایع کوچک و متوسط، خدماتی نیز در قالب حمایت های نرم افزاری ارائه می گردد.

کارایی :
لطفا توضیحات بیشتری در خصوص این حمایت های نرم افزاری شرکت شهرک‌های صنعتی ارائه بفرمایید.

قنبری :
شرکت شهرک های صنعتی، با کمک نهادهای همکار همچون سازمان فنی وحرفه ای و دانشگاه جامع علمی کاربردی در زمینه ارتقاء توان مهارتی و مدیریتی SMEها آموزش های مختلفی ارائه می کند و هزینه های قابل توجهی در حوزه آموزش به صاحبان صنایع کوچک اختصاص داده می شود.
شرکت شهرک های صنعتی همچنین به دنبال شبکه سازی از SMEها و صنایع همگن است و می کوشد تا صنایع همگن را در یک محدوده مشخص منطقه ای استانی یا بخشی از استان کنار هم قرار دهد تا با بهره گیری از تجربیات و نقاط قوت هم، توان مضاعفی را پدید آورد.

کارایی :
این اتفاق در ساختار خوشه های صنعتی نیز رخ می دهد؟

قنبری :
بله، کارکرد این شبکه های شکل یافته از صنایع به همان شکل خوشه های صنعتی است. مراکز خدمات کسب وکار در شهرک های صنعتی دارای پتانسل جهت عارضه یابی واحدهای صنعتی است. به همین دلیل هم مشاوران صنعتی در این مراکز مستقر شده اند تا واحدهای صنعتی به فراخور عارضه ای که با آن مواجه می شوند به آن ها مراجعه کنند. در موضوع ارتقاء فروش شرکت شهرک های صنعتی شرکت در نمایشگاه ها، رسوخ در بازارهای هدف، و تشکیل کنسرسیوم های صادراتی از جمله اقداماتی است که به دنبال انجام آن ها هستیم. در رابطه با موضوع R&D به دنبال تشکیل آزمایشگاه ها و انکوباتورها در شهرک های فناوری هستیم. در ارتباط با تبادل فناوری با کشورهای پیشرفته هم فعالیت هایی داریم؛ از جمله اینکه مرکز تبادل فناوری با کشور کره راه انداخته ایم و از تجربیات کره ای ها در بخش SMEها بهره مند می شویم. به دنبال انتقال فناوری بین واحدهای صنعتی مرتبط با آن ها هستیم.
همچنین شرکت شهرک های صنعتی برای واحدهای صنعتی کوچک و متوسط تورهای صنعتی برگزار می کند که در طی این تورها، SMEها از واحدهای صنعتی موفق بازدید می کنند و از تجربیات آن ها بهره مند می شوند. در موضوع نوسازی و افزایش بهره وری در واحدهای صنعتی هم شرکت شهرک های صنعتی برنامه هایی دارد. همچنین در رابطه با تامین مواد اولیه واحدهای صنعتی، تکمیل زنجیره ارزش و شناسایی حلقه های مفقوده بر اساس پتانسیل های منطقه ای و آمایش سرزمینی.

کارایی :
همه این مواردی که شما اشاره کردید کاملا درست و در ماموریت شرکت شهرک های صنعتی روی کاغذ آمده است، اما اگر واقعا این برنامه ها وجود دارد و به اجرا درآورده می شود، پس چرا صاحبان صنایع کوچک از وجود مسائل و موانع مختلف بر سر راه خود شکایت می کنند. ریشه این مشکلات کجاست؟ این اقدامات شرکت شهرک های صنعتی تا چه میزان موثر واقع می شود؟

قنبری :
توسعه صنعتی که ما در پی آن هستیم یک طرح کالبدی است نه طرح جزئی. توسعه باید همه جانبه باشد. باید به جنبه های مرتبط با فرهنگ، آموزش و تعهد به توسعه نیز بیندیشیم. اینکه فکر کنیم با این فعالیت ها می توانیم به سرعت راه توسعه و پیشرفت را طی کنیم در اشتباهیم. رشد و توسعه امری زمان بر است. یک سری برنامه ها در قالب چشم انداز 1404 در حال اجرا است که امیدواریم مراحل توسعه را به درستی طی کنیم و نتایج آن را در چند سال آینده شاهد باشیم و به یک کشور صنعتی تبدیل شویم. در چند سال اخیر به دنبال بومی سازی مدل های توسعه کشورهای پیشرفته بودیم که در این کشورها پیاده می شوند. باید توجه داشت که این فرآیند با دقت بیشتر انجام شود تا روشی که کشورهای توسعه یافته در مسیر توسعه اجرایی می کنند را متناسب با شرایط خاص حاکم بر کشور خودمان به کار گیریم. این روند زمان بری است و باید در این مسیر حوصله کرد. شما هیچ کشوری را سراغ ندارید که طی یک دهه به توسعه صنعتی دست یافته باشد.

کارایی :
درست است که شرکت شهرک های صنعتی تنها متولی چنین پروژه عظیمی نیست، اما آیا در دایره همان اختیاراتی که دارد، توانسته نقش خود در رسیدن به هدف توسعه را ایفا نماید یا خیر؟

قنبری :
ببینید ما سال گذشته برنامه آموزشی رایگان برای پنج هزار نفر ار فعالان صنایع کوچک داشتیم که قطعا نتایج آن در بهره وری و قیمت تمام شده نمود خواهد داشت. یا در رابطه با کنسرسیوم ها مثلا در کشور عمان بازار خوبی برای صنایع سنگ، گلاب یا عرقیات توانستیم بیابیم. در رابطه با قیمت بهای تمام شده یک سری تعاونی‌های خرید مواد اولیه شکل داده ایم. چرا که قطعا اگر مواد اولیه در حجم بالایی صورت گیرد، هزینه کمتری اختصاص خواهد یافت. قطعا احتمال انحرافات در پیاده سازی مدل وجود خواهد داشت و نباید انتظار داشت بدون هیچ نقصی و 100 درصد دقیق و درست اجرایی شود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.