استقبال گسترده مردم ، عامل رشد و رونق موسسات مالی و اعتباری

0 ۷۳۸

گفت وگوی کارایی با فرزاد عمادی ، کارشناس رسمی قوه قضائیه و مدرس دانشگاه


کارایی :
اساسا علت شکل گیری این تعداد موسسات مالی و اعتباری که بیشتر هم به نهادهای دولتی وابسته هستند، چیست؟

عمادی :
ببینید از نظر من علت شکل گیری اکثر موسسات مالی و اعتباری که اخیرا شروع به فعالیت کرده اند، سپرده گذاری بیش از حدی است که از طرف مردم انجام می شود. استقبال مردم از سپرده گذاری و تامین منابع مالی، منشاء قدرت نهادها یا موسسات دولتی است. بالطبع سودهای ناشی از این سرمایه گذاری ها به عنوان مشوق تاسیس این نهادها و موسسات اعتباری عمل می کند. لذا سرمایه گذاری مردمی و سود حاصل از این سپرده گذاری ها از دلایل عمده شکل گیری موسسات مالی و اعتباری با این حجم شده است.

کارایی :
و اینکه چرا در عمل، در نتیجه تلاش های بانک مرکزی در جهت ساماندهی موسسات این چنینی، موفقیت چندانی حاصل نشده است؟

عمادی :
با توجه به سودی که این موسسات به سپرده گذاران اعطاء می کنند. و همچنین با در نظر داشتن سرمایه گذاری های متعدد؛ از جمله سرمایه گذاری در بازار مسکن، طلا و ارز فعالیت های این موسسات به این سادگی قابل کنترل نیست. توقف فعالیت این موسسات با توجه به سپرده گذاری بالای مشتریان، در درجه اول نیاز است تا فرهنگ سازی صورت گیرد تا اصلا سپرده گذاری در این موسسات انجام نشود. مادامی که این حجم از سپرده ها وجود داشته باشد، هرکس به ایجاد یک موسسه غیرمجاز تشویق می شود. حالا یا با استفاده از رانت یا از طریق دریافت تسهیلات از بانک مرکزی اقدام می کنند.

کارایی :
نقدی به این صحبت های شما وارد است. برخی اعتقاد دارند چون ساختار بانک های دولتی متاثر از سایر سازمان های دولتی به شدت بوروکراتیک هستند، این شرایط سفت و سخت باعث رنجش مردم می شود. دارای ساختار غیرقابل نفوذ هستند. دلیل این امر هم این است که سال ها خود را در انحصار دیده اند و پاسخگوی مشتری نیستند، مردم ریسک سپرده گذاری در این موسسات را می پذیرند اما حاضر به گرفتاری در بوروکراسی عجیب بانک ها نیستند. آیا بانک های دولتی آنطور که باید به این مردم خدمت رسانی کرده اند؟

عمادی :
خیر. درواقع به طور کلی می توان گفت گرفتار عدم شفافیت هستند. شفافیت کامل در رابطه با سپرده گذاری وجود ندارد که مردم انجام می دهند و سودی که به این سپرده گذاری تعلق می گیرد. درواقع عایدی سپرده گذار، خیلی پایین است. به همین خاطر هر کسی سعی می کند بیشترین بازده ممکن را به دست آورد؛ حتی اگر ریسک بالایی داشته باشد. به هر حال بازده و ریسک دو روی سکه هستند، همیشه مقابل هم هستند. بازدهی بالا جذاب است، هر چند که با ریسک بالایی هم همراه باشد.

کارایی :
به نظر شما با توجه به حجم بالای سپرده های مردمی نزد این موسسات مالی و اعتباری، آیا فکر می کیند اساسا بانک مرکزی در عمل توانسته است تا بدین جا در برخورد جدی با این موسسات موفق عمل کند یا خیر؟

عمادی :
ببینید خود سپرده گذاران، بزرگ ترین مساله بانک مرکزی هستند. تا زمانی که فرهنگ سازی، اطلاع رسانی و نظارت کافی صورت نگیرد در رابطه با عواقب و مشکلات این سپرده گذاری ها، مطمئنا این اتفاق باز هم رخ خواهد داد. سال هاست که اتفاقات این چنینی را شاهد هستیم. انواع موسسات خصوصی و دولتی ایجاد می شوند. به همین خاطر، بهترین راهکار ممکن، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی است که منجر به شفافیت می شود. باید سیاستی اتخاذ شود در جهت تشویق مردم به سرمایه گذاری در بورس. البته به شرطی که بورس کارا باشد. در واقع باید به مردم این اطمینان داده شود که غیر از سپرده گذاری در نظام بانکی نیز قادر به کسب سود خواهند بود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.